Передплата 2024 «Добра кухня»

«Маємо платити ще й за тепло для щурів у підвалах?»

«Львівтеплоенерго» виставило нові, здирницькі тарифи за тепло й гарячу воду

У середині січня львів’яни почали отримувати платіжки за грудневу «комуналку». У платіжці за тепло і гарячу воду чекав неприємний «сюрприз» – додалися п’ять нових стрічок до оплати. А саме – «Опалення місць загального користування (МЗК) та допоміжних приміщень», «Витрати теплоенергії на функціонування системи центрального опалення», «Витрати теплоенергії на функціонування системи гарячого водопостачання», абонплата за постачання теплоенергії і абонплата за постачання гарячої води.

Паралельно ЛМКП «Львів-теплоенерго» розмісти­ло на своєму сайті та у ФБ роз’яснення щодо цих пла­тіжок. Як йдеться у тексті, від 1 грудня 2021 року змінено поря­док розподілу послуг із поста­чання теплової енергії та гаря­чої води у будівлі. Посилаються на статтю 10 Закону «Про ко­мерційний облік теплоенергії та водопостачання» і Методи­ку розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі ко­мунальних послуг, яку затвер­джено наказом Мінрегіонбуду від 2018 року.

Окрім того, від 1 грудня 2021-го споживачам вистав­ляють абонплату за постачан­ня теплоенергії та постачання гарячої води. Ця абонплата на­раховується мешканцям бага­токвартирних житлових будин­ків і визначається з розрахунку на одного абонента на місяць.

Як і слід було очікувати, чи­мало львів’ян такими новація­ми обурені. Під Фейсбук-до­писом «Львівтеплоенерго» – море негативних коментів. Обурюються, зокрема, люди, в яких у квартирі є газова ко­лонка, а їм виставили платіж за гарячу воду. Також обурю­ються власники систем індиві­дуального опалення, які тепер чомусь мусять платити за вічно холодні загальнобудинкові тру­би у під’їзді. Люди кажуть, у їх­ніх під’їздах взагалі нема бата­рей і труб опалення, а рахунки за опалення МЗК все одно ви­ставили...

«ЛМКП «Львівтеплоенер­го», відповідайте! Люди вола­ють до вас! – пише Любов Кач­мар.– Ми маємо платити ще й за тепло для щурів у підвальних приміщеннях? А ви не забули про теплотраси поза будинка­ми? Нехай там травичка зелена росте зимою. А чом би й ні?».

Люди не можуть достукати­ся до відомства, бо, як ствер­джують, на електронну пошту їм не відповідають, а телефонів не підіймають.

Поки «Львівтеплоенерго» як води в рот набрало, у Терно­пільській мерії, наприклад, хоча б зробили спробу пояснити лю­дям, як формується абонплата. Ось це роз’яснення: «Абонпла­та за тепло і гарячу воду вклю­чає витрати на обслуговування будинкових лічильників тепла та витрати, пов’язані з розпо­ділом та адмініструванням по­слуг. Абонентська плата роз­рахована на один особовий рахунок, незалежно від площі житлового приміщення і кіль­кості осіб, які в ньому зареє­стровані. Сума абонплати роз­раховується за формулою, яку запровадив Кабмін. У форму­лу входять такі показники, як прожитковий мінімум, середня кількість осіб у сім’ї (2,58), се­редня частка витрат на кому­нальні послуги від загального доходу (0,15), коефіцієнт (для опалення і води – 0,019)”.

Крім того, у Тернополі ство­рили спеціальні комісії, які обстежують опалювані ба­гатоквартирні будинки, пе­ревіряють стан теплоізоляції транзитних трубопроводів у квартирах, де встановлено ін­дивідуальне опалення, та міс­ця загального користування (горища, підвали, сходові май­данчики). Про це йдеться на сайті Тернопільської міськра­ди. На підставі складених ак­тів комунальне підприємство теплових мереж «Тернопіль­міськтеплокомуненерго» пе­рерахує плату за функціону­вання внутрішньобудинкових систем опалення та гарячо­го водопостачання за грудень 2021 року та за січень 2022 року. Зокрема, обіцяють пе­рерахувати плату для тих тер­нополян, у кого в квартирі є заізольовані транзитні трубо­проводи, проте у платіжках за грудень люди отримали нара­хування за ці стояки.

Читайте також: Газ та цукор подорожчали на понад 60%, електроенергія - на 34%

Схожі новини