Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Форум місцевого розвитку: нові виклики для спільної побудови інфраструктури, карпатського туризму та соціальних проєктів

"Міжнародне співробітництво сприятиме сталому розвитку громад і територій"

У курортному Трускавці відбувся традиційний Форум місцевого розвитку, який зібрав близько пів тисячі фахівців, серед яких керівники та представники органів місцевого самоврядування з усіх куточків України, урядовці, парламентарії, а також партнери Львівщини з Польщі, Румунії, Туреччини та Грузії… На форумі місцевого розвитку побувала журналістка «ВЗ», яка відвідала низку панельних дискусій та закулісся дискусійного майданчика.

На зборах асоціації «Єврорегіон «Карпати-Україна» (один з ключових організаторів форуму) до цієї організації офіційно приєдналася Чернівецька обласна рада. Тож представники місцевого самоврядування чотирьох західних областей спільно працюватимуть над розвитком громад карпатського регіону.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак закликала громади Львівщини долучатися до міжнародної співпраці, дізнаватися про досвід впровадження реформ, обмінюватися ідеями, успішними практиками.

«Міжнародне співробітництво сприятиме сталому розвитку громад і територій. На Форумі місцевого розвитку ми заклали для цього надійний фундамент, — зауважила Ірина Гримак. — Одним з успішних прикладів комунікацій форуму є присутність гостей з Аджарії (Грузія), які відгукнулися на запрошення та вже зацікавилися проєктами, реалізованими на Львівщині. Наступного року варто очікувати на збільшення напрямів і можливостей державних програм. Ми домовилися про початок розробки нових проєктів секторальної підтримки для карпатських територій. Для громад і територій всіх областей України — це додаткові, вкрай потрібні можливості активного розвитку».

Традиційно під час Форуму місцевого розвитку відбулася низка панельних дискусій. Так, у рамках дискусії «Міжрегіональна та транскордонна співпраця в карпатському регіоні: досягнення та перспективи розвитку гірських територій» перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський сказав, що держава має будувати дороги для того, щоб розвивалися території.

Фото Львівської обласної ради
Фото Львівської обласної ради

«Торік виділено додаткові кошти на будівництво доріг у карпатському регіоні. Наступного року ці проєкти продовжаться», — розповів він.

А виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин зазначила, що карпатські області мають великий потенціал через розташування поблизу кордону з Європейським Союзом. Але проблема в тому, що регіон не має добре налагодженої внутрішньої комунікації, виникають проблеми з доїздом, з наповненням місцевих бюджетів та розвитком бізнесу. Народний депутат України Микола Княжицький наголосив, що пріоритетом держави у карпатському регіоні мають бути все ж таки дороги та соціальна інфраструктура. «Зараз не той час, коли Європейський Союз буде готовий запроваджувати спеціальні карпатські програми. Це треба розуміти і покладатися лише на себе», — зазначив народний обранець.

За словами начальниці управління туризму та курортів Львівської ОДА Наталі Табаки, туристична інфраструктура розвивається стрімко, тому ключовим фактором є донесення інформації про те, де можна відпочити й що побачити. Чиновниця розповіла про нові туристичні проєкти, розбудову велодоріжок в рамках проєктів «ВелоБескиди» та «Велокарпатія».

«Наше завдання — зберегти потенціал природно-заповідних територій і унікальну природну спадщину та біорозмаїття. Тому, коли ми організовуємо промоційні заходи, завжди подаємо інформацію для туристів щодо заборон та дій, які є дружніми або недружніми у ставленні до природи! — пояснила Наталя Табака.

Народні депутати вважають, що у гірських регіонах насамперед треба створювати індустріальні парки, пропонувати нові офіційні робочі місця. «Нам не вистачає ідеї, яка б дала поштовх розвитку регіону, а ще ресурсів та людського капіталу, — зазначив народний депутат України Олег Синютка. — Упродовж тридцяти років Незалежності було два маркери росту — Львів і Лукове. Сьогодні з’явилося ще Славське. Це уже третя точка росту. Серйозні точки росту в Карпатах підтягнуть усю територію. Без вмотивованої молоді майбутнє не збудувати. Ми повинні сконцентрувати усі зусилля, перебудувати систему професійної освіти, удосконалити систему вищої освіти і дати молоді можливість зростати і працювати тут, в Україні».

Голова Самбірської районної ради Віталій Кімак нагадав, що Самбірський район — один з перших в Україні, який на своїй території три роки тому реалізував проєкт створення єдиної системи відеоспостереження і відеореєстрації.

«Поштовхом до реалізації став Форум місцевого розвитку, де було презентовано досвід Дніпропетровської області. Але унікальність нашого проєкту полягала в тому, що нам треба було знайти технічне рішення створення системи безпеки, яка включає в себе аналітичні та оглядові камери не в межах одного мегаполісу, а в межах цілого району. Приємно, що наш досвід поширився потім на території всієї Західної України». — наголосив Віталій Кімак.

Під час панельної дискусії «Програма транскордонного співробітництва Польща — Білорусь — Україна 2014−2020: засвоєні уроки» говорили про проблемні питання реалізації проєктів транскордонної співпраці.

«Для мене програма транскордонного співробітництва „Польща — Білорусь — Україна 2014−2020“ — це про взаємодію, партнерство та комунікацію. Це не про збудовані дороги чи відремонтовані будівлі. Це саме про налагодження співпраці та створення передумов для такої співпраці, — наголосила Галина Литвин. — Covid-19 вніс правки у терміни та способи реалізації проєктів… Але тут ми змогли відчути, зокрема, якою важливою є комунікація. Ми знайшли спосіб реалізувати проєкти в інших формах, використовуючи сучасні технології. І партнерська взаємодія у межах Програми надихнула нас в Асоціації продовжувати таку співпрацю уже в межах інших проєктів, і це ще один позитивний результат».

Директорка Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» Олександра Бурда сказала, що завдяки програмі транскордонного співробітництва у медзакладі відремонтовано актову залу, облаштовано операційну, закуплено медичне обладнання, створено центр телемедицини…

«Лікарня отримала допомогу на суму 726 тис. євро. Ми і далі будемо брати участь у програмі, адже є ще багато ідей», — повідомила Олександра Бурда.

Не панельними дискусіями єдиними. Форум місцевого розвитку — це також спортивний майданчик, де чиновники пропагують здоровий спосіб життя. А цьогоріч учасники фітнес-забігу вшанували спортсменів, які повернулися із «золотом» з Олімпійських ігор. Учасники Форуму долали відстань вулицями Трускавця разом з українським лижником, олімпійцем Дмитром Мицаком. Першим фінішував Вадим Гончар з німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. А першою серед жінок перетнула фінішну стрічку Тетяна Мазур з Фонду Східна Європа.

Схожі новини