Передплата 2024 ВЗ

Хочете обміняти зношені долари? Доведеться доплатити від 0,5% до 10%

Вступила в дію постанова Кабміну про стратегічні напрями протидії «відмиванню» коштів

Чи правда, що відтепер українці не зможуть здати в банках чи обмінниках старі, пошкоджені та підозрілого виду долари та іншу іноземну валюту? Чутки про таке «нововведення» пішли після того, як ще в травні цього року Кабмін затвердив стратегічні напрями протидії відмиванню коштів на період до 2023 року. Як повідомляла тоді пресслужба Мінфіну, Кабінет міністрів 12 травня ухвалив проект розпорядження «Про затвердження Основних напрямів розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення в Україні на період до 2023 року та плану заходів щодо їх реалізації».

План заходів на найближчі три роки спрямований на удосконалення національної системи боротьби з відмиванням «брудних» коштів. Серед основних напрямів — мінімізація ризиків і загроз та розвиток системи фінансового моніторингу.

Як повідомляє «РБК Україна», останнім часом в деяких випадках вітчизняні фінустанови відмовляються приймати підозрілі іноземні купюри. Чому це відбувається і яку іноземну валюту тепер не приймають у банках і обмінниках? Йдеться про зношені і пошкоджені валютні купюри. Адже на практиці ніхто з касирів у фінустановах не хоче бути відповідальним за купюру, яку потім неможливо буде реалізувати.

Так, у банках віднедавна стали досить ретельно перевіряти не тільки справжність купюри, але і її історію. Аби упевнитися, що ця валюта не була залучена в якихось підозрілих операціях на кшталт наркоторгівлі, торгівлі зброєю тощо. Тому насамперед увагу звертають на купюри з проколами, плямами або надривами. Такий грошовий знак банк обов'язково повинен відправити в банк-кореспондент, який є його партнером і допомагає в реалізації валюти.

«Для пересічних українців жодної катастрофи тут немає, — розповів журналістці «ВЗ» фінансовий аналітик Василь Невмержицький. — Треба заспокоїти людей, що все гаразд. Іноземна валюта, банкноти — можуть бути нових випусків і старих випусків. І всі ці банкноти можуть бути зношені (старі) і незношені. Питання в першу чергу стосується зношених банкнот. Коли людина приносить у банк на обмін зношені банкноти — надірвані, надписані, з печатками, замальовані тощо — то банку невигідно їх брати, бо інший клієнт відмовиться від них. Тобто ці всі пошкоджені банкноти банк має вивести за кордон, там обміняти на нові, а потім відшкодувати цій людині у безготівковій формі на її рахунок. За цю операцію з фізичної особи, яка принесла цю зношену валюту, банк бере певний відсоток. Ця сума може коливатися від 0,5% до 10%. Це залежить від стану тієї зношеної банкноти. Якщо банкнота з незначними пошкодженнями, це коштуватиме дешевше. Але є банкноти обгорілі, або з неповними номерними знаками тощо, то це буде дорожче.

Якщо людина приносить зношену купюру в українській національній валюті, гривні, то банк її обмінює безкоштовно. А до іноземної валюти наш Нацбанк не має жодного відношення, він не є емітентом іноземних банкнот (банк-емітент — банк, який випускає ці грошові знаки Авт.). Якщо люди привозять з-за кордону євро, фунти, долари, то по них питання до тих світових центробанків, які обслуговують ці банкноти. Адже є, наприклад, випадки, коли іноземний центробанк вилучає певні банкноти з обігу, бо хоче випускати банкноти нового зразка".

Коментар для «ВЗ»

Ірина Лебедин, директор Центру управління готівкою АТ «Кредобанк»

Відповідно до законодавства, нормативних документів НБУ, та внутрішніх правил банку, касові працівники банку зобов’язані приймати без сплати комісії платіжні банкноти іноземної валюти із незначними ознаками зношення, а саме:

  • Локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) чи втрата папером жорсткості.
  • Відбитки штампів/печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм².
  • Плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна.
  • Надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 3 мм кожний.
  • Отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

Якщо клієнт не здійснює касові операції з іноземною валютою (внесення на рахунки, поповнення платіжних карток, валютно-обмінні операції тощо), то обмін банкнот іноземної валюти із незначними ознаками зношення з негайною виплатою банкнот іноземної валюти без ознак зношення здійснюється із сплатою клієнтом комісійної винагороди згідно з тарифами банку.

Банк не здійснює приймання на інкасо банкнот іноземних держав (йдеться про зношені та значно зношені банкноти), це пов'язано зі складнощами та значними витратами на продаж такої готівки за кордон.

Зазначимо, що банк має право, проте не зобов’язаний здійснювати приймання зношених банкнот іноземної валюти. Відповідно до вимог постанови НБУ № 502, яка регулює валютно-обмінні операції: «Банк, фінансова установа, мають право здійснювати обмін зношених банкнот іноземних валют на умовах, що визначаються ними разом із банком-кореспондентом, та в порядку, визначеному для виконання операцій з приймання іменних чеків на інкасо, установленому в нормативно-правовому акті Національного банку України, що регулює порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України».

Читайте також: Світовий банк надав Україні 350 мільйонів доларів, — Уряд

Схожі новини