«Базарні» паски – від 45 гривень, баранці – 25
На ринку суттєво подорожчали бурячки з хроном: півлітрова банка... 50 гривень. А шинки-ковбаси тримаються у ціні
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/434361/pasky.jpg)
Напередодні Великодніх свят на продуктових ринках дорожчають усі «ходові» товари — яйця, м’ясне, паски, молочні продукти… Щоб зекономити на святковому столі 20−30%, треба затоварюватися заздалегідь. Цьогоріч на ціни вплинув також коронавірусний локдаун.
Покупців на львівському Привокзальному ринку традиційно багато. При вході на базар не міряють температуру, але звертають увагу на «масковий режим». Зауважила, що усі покупці ходять у масках, але деякі продавці нехтують цим. У когось маска приспущена, у декого її взагалі немає… Але є окремі продавці, які працюють не лише у хороших респіраторах, а й у рукавичках. На жаль, про безпечну соціальну дистанцію на Привокзальному ринку ніхто навіть не чув. Біля яток з товарами покупці у тісній купі перебирають овочі, фрукти…
Цьогоріч покупці стали економити на продуктах для святкового столу. Продавці кажуть: якщо минулих років купували по кілька пасок, то тепер одну-дві, і то невеличкі — найдешевші. На ринку пасок на будь-який смак і гаманець. У середньому паски коштують 45−90 гривень. Крім пасок із хлібозаводів, на ринку є чимало святкової здоби від господинь. Одна продавчиня мене заінтригувала: «Пані, купіть авторську паску господині Вікторії, яка спекла її за старовинним рецептом у печі на дровах. Паска без хімії. Коштує недорого — 120 гривень!». Крім пасок, на ринку не бракує і печених баранців, декорованих барвінком. За штуку правлять 25 гривень. Така ціна була й торік.
Домашні яйця — 5 гривень за штуку, але можна виторгувати за 4,5 грн. Фермерські яйця — 3,8−4 грн. Продавці кажуть, торг іде добре. Господині купують щонайменше по три лотки яєць. Після свят цей товар буде вже не настільки популярним… Домашній сир — 100−120 гривень за кілограм, домашнє масло — 150−160 грн за кіло.
До кошика традиційно кладуть хрін. На ринку за штуку правлять 15−20 грн, або 100 гривень за кілограм. Хрін розбирають, як гарячі пиріжки. Мене розчарувала ціна на бурячки з хроном. Ще минулого тижня півлітрова банка готової страви коштувала 35 гривень, а цього тижня — 50… Продавці кажуть, за день-два до Пасхи пікантні бурячки дорожчають на 5−10 гривень, бо цей продукт популярний. Щоб зекономити на бурячках, вирішила придбати буряки і самостійно приготувати їх вдома. Та напередодні свят буряки подорожчали щонайменше на три гривні. За кіло просять 15−16 грн, бо домашні і без хімії.
Решта компонентів «борщового набору» не подорожчали. А ось несезонні овочі підросли в ціні: баклажани — 65 грн, цукіні — 85, кабачок — 80, броколі — 80, цвітна капуста — 75. У попиті — мікрозелень (35 гривень за упаковку).
У м’ясному відділі ринку атмосфера традиційна — покупці намагаються застрибнути в останній вагон потяга… Ціни на м’ясо приємно вразили. Кіло свинячої шинки — 95−110 грн, ребра — 85, шпондер — 90. Теляча шинка — 165 грн, фарш — 75 грн. За кілограм вудженої ковбаси правлять від 150 гривень. Є і дешевші варіанти ковбас для кошика, але їх якість сумнівна. Копчена шинка — 180 гривень, полядвиця дорожча — 220 грн.