Передплата 2024 «Добра кухня»

Нові ціни на газ – із липня, на тепло – із серпня. І більші штрафи для боржників

Що ще пообіцяв уряд Шмигаля МВФ в обмін на нову кредитну програму?

Україна отримала перший транш (2,1 мільярда доларів США) від Міжнародного валютного фонду. Ці кошти відразу пішли на покриття дефіциту державного бюджету. «Ми зможемо впевнено профінансувати зарплати, пенсії, доплати лікарям, підтримати соціально вразливих українців. Це також дозволить спрямувати значні кошти у Фонд боротьби з коронавірусом, на підтримку сфери охорони здоров’я, малого й середнього бізнесу», — заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва з Зеленським після підписання меморандуму.
Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва з Зеленським після підписання меморандуму.

Тобто якби не позика МВФ, то вже найближчими місяцями Україна не мала би чим платити ті ж пен­сії. Адже і без того дефіцитний Пенсій­ний фонд має чималі проблеми з над­ходженнями.

Оскільки Україна майже три місяці була на карантині, люди не отримували зарплати, отже, не платили ЄСВ. Але ж пенсіонерів менше не стало. Та й «Во­вину тисячу» роздали наперед із розра­хунком, що МВФ усе-таки дасть грошей. Заради цього кредиту навіть прийняли «антиколомойський» закон, який уне­можливлює повернення ПриватБанку олігарху Ігорю Коломойському. Закон про продаж земель сільгосппризначен­ня також був однією з вимог міжнарод­них донорів. Що ще уряд пообіцяв МВФ, аби отримати рятівний транш (загалом програма співпраці передбачає надан­ня п’яти мільярдів доларів)?

Детально про це можна дізнатись з тексту Меморандуму про співпрацю, який оприлюднили на сайті Міністер­ства фінансів. Головної страшилки — підвищення пенсійного віку до 65 років — там немає. Узагалі про жодне підви­щення пенсійного віку не йдеться. Тому всі ті, кому зовсім трішки до пенсії, мо­жуть видихнути — їх не змусять працю­вати довше.

Зате інша «тривожна кнопка», пере­гляд комунальних тарифів, у Меморан­думі є. Дія Положення про покладення спеціальних зобов’язань, яке дозволя­ло утримувати нижчі ціни на газ для на­селення, буде припинена уже з 1 липня 2020 року. Далі ціни повністю формува­тимуться ринком і змінюватимуться що­місяця. Для комунальних підприємств дія спецзобов’язань діятиме до травня 2021 року. Втім, поки що ринкові ціни на газ знижуються, тому подорожчання очі­кувати не варто. Але згодом тенденції на газовому ринку можуть і змінитись.

До кінця серпня цього року всі та­рифи на опалення, які встановлюють НКРЕКП чи місцеві органи влади, по­винні бути переглянуті та офіційно прийняті — для повного відображен­ня вартості газу та негазових витрат (включаючи капітальні витрати). Почи­наючи з опалювального сезону 2020−2021 років, тарифи на опалення будуть переглядатися та встановлюватися щонайменше один раз на рік — до по­чатку опалювального сезону. Натомість з тих споживачів, які не вчасно розра­ховуються за комунальні послуги, ко­мунальники зможуть активніше «виби­вати» борги. В урядових обіцянках це звучить як «адекватні інструменти для підприємств теплопостачання для за­безпечення стягнення платежів з до­могосподарств (у тому числі за рахунок більш високих штрафів та спрощеного законодавства)».

Попри те, що чинне керівництво МОЗ на всі боки критикує медичну ре­форму і робить усе, аби вона з тріском провалилася, продовження медрефор­ми також є однією з умов отримання чергових позик. Насамперед ідеться про фінансування лікарень через Наці­ональну службу здоров’я України та за­купівлю ліків через ProZorro.

Щодо освіти, то в уряді обіцяють продовжити оптимізацію кількості за­кладів початкової та середньої освіти (тобто закрити школи з малою кількістю учнів), натомість збільшити капітальні видатки на оновлення будівель тих на­вчальних закладів, що залишаться.

Традиційно уряд обіцяє посили­ти боротьбу з корупцією, запровадити кримінальну відповідальність за неза­конне збагачення, посилити фінансо­вий моніторинг тощо. До 1 січня 2021 року в Україні має з’явитись єдиний слідчий орган, який відповідатиме за розслідування економічних, фінансо­вих та податкових шахрайств та злочи­нів. Нині цим займаються Національна поліція, СБУ та податкова поліція.

Чимало «структурних маркерів» Ме­морандуму стосуються оздоровлен­ня банківської системи та повернення платоспроможності Фонду гарантуван­ня вкладів фізичних осіб. Крім того, частку держави у банківській систе­мі зменшать уже цього року. Поки що повністю не віддаватимуть на прива­тизацію жоден державний банк. Але вже до кінця жовтня цього року частину «Ощадбанку» продадуть ЄБРР. А Між­народна фінансова корпорація (МФК) групи Світового банку затвердила по­зику «Укргазбанку», конвертовану у власний капітал.

Крім того, уряд не полишає планів розпочати «велику приватизацію» уже цього року, попри те, що в умовах коро­накризи навряд чи можна буде продати такі об’єкти за вигідними цінами. Утім, уряд запевнив МВФ, що вже до грудня 2020 року Фонд держмайна оголосить тендери на продаж принаймні двох ве­ликих державних підприємств. А на кі­нець червня 2021 року — ще трьох. Ідеться про «Одеський припортовий завод», «Об'єднану гірничо-хімічну компанію», «Центренерго», «Електро­важмаш», «Вугільну компанію «Красно­лиманська» і «Президент-Готель».

Схожі новини