Передплата 2024 ВЗ

Не маєш лічильника? Плати за газ утричі більше!

Повертаючи завищені норми споживання, влада змушує українців заплатити за лічильники. Які мали би встановити безкоштовно!

На початку червня Шостий апеляційний суд повернув норми споживання газу зразка 1996 року. Тобто якщо зараз норма споживання становить 3,28 кубометра на особу для споживачів, що використовують газ лише для приготування їжі (мають тільки газову плиту), то буде знову 9,8 кубометра. Отже, мешканці, що досі не мають лічильників, платитимуть утричі (!) більше.

Це вже не вперше, коли облгази че­рез суди намагаються поверну­ти завищені норми споживання. «Коломийки» тривають ще з 2015 року, коли уряд видав постанову про знижен­ня норм споживання. Суд скасував її як таку, що прийнята з порушеннями. Тоді уряд видав нову постанову, яку облгази знову ж таки почали оскаржувати. Схо­же, тепер Міненерго стало на бік олігар­хів, які контролюють українські облгази.

Уже приблизно два місяці періодично з’являються матеріали про те, що спо­живачі з лічильниками платять за тих, хто лічильників не має. Мовляв, фактич­но такі сім’ї споживають значно більше газу, ніж передбачено нормами… Мож­ливо, деякі домогосподарства і справді перебирають. Утім, навряд чи таких ба­гато. Адже зараз не 96-й рік, коли люди, окрім газової плити, фактично жодних побутових приладів не мали. Це вже піс­ля 2000-х почали з’являтись мікрохви­льовки, мультиварки, вбудовані духові шафи. Тобто все — на електриці.

Скажімо, наша сім’я з трьох осіб (двоє дорослих і дитина) за місяць використо­вує приблизно 3−4 кубометри газу. Це фактично норми однієї особи. Аби спа­лювати по 9 кубів на людину, треба хіба цілими днями сидіти вдома і готувати, але ми — на роботі, дитина у докарантин­ні часи була в садочку. Тому навряд чи га­зопостачальні компанії аж так потерпа­ють через «занижені» норми.

У НКРЕКП не приховують, що збіль­шення норм споживання газу стимулю­ватиме українців активніше встанов­лювати лічильники газу. І саме у цьому криється багатомільярдна афера! Спра­ва в тому, що відповідно до Закону «Про забезпечення комерційного обліку при­родного газу» були встановлені чіткі тер­міни встановлення лічильників. Відтак споживачі, які використовують газ комп­лексно (приготування їжі, підігрів води й опалення), мали бути повністю забез­печені лічильниками ще з 2012 року. Ті, хто використовує газ для приготуван­ня їжі та підігріву води, — 1 січня 2016-го. А ті, хто використовує газ лише для приготування їжі, — 1 січня 2021 року. При цьому встановити лічильник пови­нні за кошти газорозподільної компа­нії. Зараз уже практично 95% побуто­вих споживачів газу мають лічильники. Без лічильників залишається ще майже мільйон домогосподарств, і є пів року на їх встановлення. Аби не витрачати власні кошти на встановлення приладів обліку газу, українців намагаються під­штовхнути до того, аби вони зробили це за власний рахунок.

Цікаво, що навіть якщо ти купуєш лі­чильник за свої гроші, то облгаз тобі ще нараховує плату за встановлення лічильника! Тож якщо вартість самого приладу обліку близько 1,5 тисячі гри­вень, то разом зі встановленням вийде 4−4,5 тисячі гривень. Хоча вони це по­винні робити повністю за власний ра­хунок!

Схожі новини