Два урожаї за рік? Легко!
Україна б’є рекорди з експорту зернових. У тому числі завдяки глобальному потеплінню
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/405351/kukurudza.jpg)
Січень добігає кінця, а надворі плюсова температура. У соцмережах все частіше з’являються фото підсніжників і навіть маргариток, які через теплу зиму втратили орієнтацію у часі. Аграрії та садівники переживають — як позначиться «літня» тепла зима на урожаї? Науковці ж кажуть, до безсніжних зим пора звикати, а від таких змін клімату сільське господарство України може виграти. Щоправда, підходи до вирощування культур доведеться змінювати.
«Маємо одну з найтепліших зим за останнє десятиріччя, — каже головний агрометеоролог України Тетяна Адаменко. — Власне метеорологічної зими у нас ще не було, а вже кінець січня. Метеорологічна зима — це коли середньодобова температура нижча за 0 градусів за Цельсієм протримається щонайменше місяць. До речі, 2019 рік був одним із найтепліших в історії — середньорічна температура в Україні перевищила 10 градусів, тоді як нормою вважається 7−8. Отже, у нас встановлюється середньоєвропейський клімат, і аграріям треба брати це до уваги, обираючи сорти чи саджанці.
Якщо говорити про цю зиму, то наразі погода цілком сприятлива. Як правило, озимим культурам загрожують три речі — вимерзання через сильні морози, випрівання через надто високий шар снігу чи заледеніння ґрунтів. Наразі нічого з цього немає. Через підвищення середньорічної температури тепла у західних і північних областях України стільки, як років 25 тому було на півдні, але зволоження там краще. Наприклад, колись на Івано-Франківщині практично ніколи кукурудза не визрівала на зерно. Тобто її там сіяли, але використовували в основному зелену масу — на корм. А тепер у Прикарпатті збирають чудовий урожай кукурудзи".
Рекордні урожаї кукурудзи в Україні значною мірою завдячують саме потеплінню. За даними Української зернової асоціації, лише за період з жовтня по грудень 2019 року на експорт відвантажили близько 9,8 млн тонн кукурудзи, що на 29% перевищує аналогічний показник попереднього року. Звичайно, висока урожайність залежить і від того, що потужні агрохолдинги використовують сучасне насіння та засоби захисту рослин. Однак саме через те, що «кукурудзяний пояс» змістився на північ, за 28 років площі під кукурудзою на зерно вдалось збільшити в Україні з 1,2 млн га (1990) до 4,6 млн га (2018). А урожайність зросла удвічі! Однак у Херсонській та Запорізькій областях площі під кукурудзою скоротилися. Хоча це культура досить стійка до посухи, у південних областях тепер надто сухо для «королеви полів».
Суттєво розширилась і географія вирощування соняшнику. Якщо на початку 90-х на Львівщині чи Тернопільщині його у промислових масштабах не вирощували взагалі, то тепер навіть на Волині та Рівненщині площі під соняшником перевищують 40 тисяч га. Загалом посіви соняшнику за роки незалежності зросли майже у шість разів, оскільки це високорентабельна культура. На сьогодні Україна є основним постачальником соняшнику і соняшникової олії у світі. А за підсумками минулого року Україна опинилась на третьому місці серед постачальників продовольства до ЄС, випередивши Китай та Аргентину. Наразі поступаємось лише США та Бразилії. Щоправда, здебільшого український продовольчий експорт — не перероблена продукція, а сировина.
Ексміністр економіки Богдан Данилишин вважає, що через кліматичні зміни Україна має усі шанси стати до 2050 року аграрною наддержавою. «Численні прогнози вказують на те, що воно (глобальне потепління — Авт.) матиме негативні наслідки для Індії, країн Африки на південь від Сахари і Південної Азії, — пише Данилишин. — Однак глобальне потепління переважно сприятливо вплине на Північну Америку, деякі райони Південної Америки (наприклад, Чилі), Східну Європу (наприклад, Україну) і Центральну Азію. Гряде концентрація міжнародних сільгоспринків — в умовах кліматичних змін основний обсяг експорту припадатиме на меншу кількість регіонів. Значить, Україна в майбутньому може і повинна значно наростити обсяги експорту продовольства на світові ринки. І це хороша новина для нас. Прогнози аналітиків свідчать про те, що вже у 2040−2050 роках відбудеться зниження сільгоспвиробництва у світі, при цьому зростуть ціни на продукцію агросектору».
Уже зараз «просунуті» аграрії почали вирощувати нові культури. Наприклад, в Українській горіховій асоціації кажуть, що південь Харківщини, Одещину та Дніпропетровщину можна засадити мигдалем. На Одещині проходять випробування морозостійкі сорти мигдалю. На Львівщині та Київщині уже почали закладати персикові сади. Натомість херсонські фермери взялись за вирощування сорго — це також злакова культура, але потребує удвічі менше вологи, ніж пшениця. Є там невеликі господарства, які пробують вирощувати нут (турецький горох, з нього роблять хумус) і сочевицю. Однак для тамтешніх фермерів головною проблемою є не освоєння нових сортів, а війна з пустелею. Олешківські піски — наразі найбільша в Європі напівпустеля — поступово розростаються. Окрім цієї напівпустелі, у Херсонській області є ще кілька зон, які опустелюються. Оскільки люди практично повирубували захисні лісосмуги, вітри розносять піски на десятки кілометрів. Системи зрошування занедбані… За словами Тетяни Адаменко, якщо не відновлять систем зрошування, то Херсонська область має усі шанси перетворитися на пустелю.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/01/agrometeo.jpg)
«Почати вирощувати нові культури — нескладно, — вважає пані Адаменко. — Дивишся, яка кількість тепла потрібна тій чи іншій рослині для дозрівання, порівнюєш з кількістю тепла у своєму регіоні, з тим, як часто можуть бути заморозки і наскільки інтенсивні (таку інформацію можна отримати у регіональній метеорологічній службі), — і робиш висновки, можна це вирощувати чи ні. Звичайно, банани в Україні вирощувати не будуть навіть у найближчі десятиліття, бо їм потрібна середньорічна температура +18. Але у тих господарствах, де є зрошування, уже вирощують два урожаї. Наприклад, зібрали картоплю, а після неї садять ще якусь додаткову культуру, яка має короткий вегетаційний період».
До слова
74 млн тонн
Такий валовий урожай зернових зібрала Україна 2019 року. З них 35 мільйонів тонн — кукурудза, 28,1 мільйона — пшениця. 2018 року валовий урожай зернових становив 70,1 мільйона тонн, а 2016-го — 62 мільйони. Тобто валовий урожай зернових зростає в Україні з кожним роком.