Передплата 2024 «Добрий господар»

Українцям запропонували газову лотерею

Чи справді гарантована урядом ціна на газ буде ринковою?

Українці мають менше двох тижнів, аби вирішити, за якою ціною хочуть купувати газ з 1 січня, — гарантованою чи рин­ковою. Відповідно до домовленостей з МВФ, з 2020 року українці купуватимуть газ за ринковими цінами. Тобто для населення, як і для промисловості, ціни змінюватимуться що­місяця, залежно від ситуації на ринку. Аби уникнути можли­вого подорожчання, уряд встановив до кінця опалювального сезону фіксовану ціну на газ для населення.

Так звану гарантовану ціну на газ в уряді назвали «за­побіжником, що захис­тить людей від коливань ціни на газ взимку, в умовах потенцій­ної відсутності транспортуван­ня газу українською ГТС». Мов­ляв, гарантована ціна буде на 7% менша, ніж у попередньо­му році. За словами прем’єра Олексія Гончарука, споживач сам обиратиме, скористатися гарантованою ціною чи ні. Однак на практиці усі споживачі стали учасниками програми «Гаранто­вана ціна на газ» автоматично. Аби відмовитись від неї, треба звернутись із заявою до газзбу­тів — з 10 до 24 грудня. Тобто лю­дей позбавили можливості за­чекати того моменту, коли буде відома ринкова ціна на січень, а вже тоді вирішити, яка ціна для них вигідніша.

Гарантована ціна — 5500 грн за тис кубометрів (без ПДВ та тарифів на транспортування до споживача). За підрахунка­ми «Нафтогазу», з урахуванням поточних транспортних тари­фів кінцева роздрібна ціна з ПДВ становитиме від 7,2 до 7,8 грн за куб. м газу. Це справді дешев­ше, аніж було торік в опалюваль­ний сезон. Але якщо порівнюва­ти з ціною на газ для населення у грудні цього року, то пропоно­вана урядом ціна суттєво вища. Адже за грудень українці пла­титимуть за газ по 4277 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ і транспортних витрат). Якщо по­рівнювати лише базові ціни, без податків і націнок, то виходить, що уряд пропонує газ більш як на 1200 грн дорожче, аніж зараз. І якщо ринкова ціна раптом зни­зиться, то людям все одно до­ведеться платити за ціною, яку призначили в Кабміні.

До речі, споживачі, які ско­ристались «акційною» програ­мою «Газовий запас» і заплатили за газ авансом, також кусають лікті. Адже ціна для населення на умовах ПСО поки що нижча, ніж ціна на умовах пропозиції від Нафтогазу «Газовий запас» (газ «на зиму» купували за базовою ціною 4874,42 грн за тис. куб. м). Тож зараз такі споживачі мо­жуть або використовувати газ, за який вже заплатили за вищи­ми цінами, або купувати дешев­ший. Але уже з січня ті, хто зро­бив «газовий запас», будуть у виграші, адже гарантована уря­дом ціна буде суттєво вищою за ту, за якою вони передплатили газ улітку. При цьому викорис­товувати передплачені обсяги «газового запасу» можна лише до 31 березня 2020 року включ­но. Гроші за передплачений, але не використаний газ повернуть споживачу на його особовий ра­хунок після 1 квітня 2020 року.

Коментар для «ВЗ»
Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій

Прогнозувати, якою буде ціна на газ для населення з нового року, зараз спра­ва невдячна. Усе залежить від того, чим закінчаться переговори з «Газпромом». Якщо якогось компромісу вдасться досяг­ти і транзит газу через територію України не буде перервано, можемо мати рекорд­но низьку ринкову ціну на газ. Нижчу, ніж гарантована ціна уряду. Якщо ж угоди не підпишуть і транзит зупиниться, ціна на газ злетить. Це може бути навіть12−13 грн за кубометр. Так, у сховищах маємо до­статні запаси газу, аби не мерзнути, але все одно ціна на газ на українській біржі злетить. Адже ціна на нашій біржі перш за все залежить від ситуації на міжнародно­му ринку.

Щодо ціни на газ для тих споживачів, які відмовляться від участі у програмі «Га­рантована ціна», то не до кінця зрозуміло, яким чином її формуватимуть. З одного боку, це має бути ринкова ціна. З іншого боку, постанова уряду Гройсмана щодо формування ціни на газ для населення на умовах ПСО чинна до 1 травня. Тож поки що важко сказати, чи платитиме населен­ня таку ж ціну, як підприємства промисло­вості, уже з 1 січня. У будь-якому разі ціна для промисловості буде орієнтиром для формування тарифів для населення.

Схожі новини