Передплата 2024 «Добрий господар»

Субсидії за новими правилами: які зміни чекають на українців та хто втратить допомогу

На думку експертів, у 2020 році, коли почнуть рахувати субсидії по-новому, відсіється більше половини тих, хто їх отримує, або до 2 мільйони сімей.

Українцям збільшили прибутковий «ценз» для отримання держдопомоги.

Для українців, які отримують допомогу на оплату послуг ЖКГ, є дві новини: хороша і погана. Хороша — Кабмін збільшив коло тих, хто може претендувати на субсидію. Погана — уряд підняв на 5% рівень витрат сім'ї на оплату компослуг (з 15% до 20%), починаючи з яких можна цю субсидію отримати, але ця норма набуде чинності тільки з травня 2020 року.

Експерти схвалюють обидва нововведення, але кажуть, що субсидіантів стане менше, а борги за комуналку збільшаться, пише сайт «Сьогодні».

Що змінилося

Як роз'яснила міністр соцполітики Юлія Соколовська, спрощення оформлення субсидій стосуються дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), сільських пенсіонерів і військовослужбовців. Так, комісіям місцевих органів влади дано право призначати субсидію ДБСТ на наднормативну площу житла (понад 120 кв. м для квартир і 200 кв. м для будинків), а в доходах ДБСТ вже в нинішньому опалювальному сезоні не враховуватимуться матеріальна допомога, стипендія дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також придбані ними (ДБСТ, а не дітьми) транспортні засоби.

У доходах селян старше 60 років, які перебувають у шлюбі і проживають спільно, але зареєстровані за різними адресами, при призначенні субсидії не будуть враховуватися доходи того з подружжя, який «не числиться» за адресою домогосподарства, що претендує на держдопомогу. А військовослужбовці-субсидіанти отримали право не надавати довідку про оплату ЄСВ.

Нарешті, небагаті родини зможуть сподіватися на субсидію, навіть якщо мають автопричіп, якому менше 5 років (раніше для отримання субсидії будь-який транспорт, наявний в сім'ї, повинен бути старше 5 років). Ці заходи, за словами міністра, дозволять отримувати або збільшити держдопомогу на оплату комуналки всім перерахованим категоріям субсидіантів.

Плюси і мінуси нових рішень уряду

Експерти бачать в нововведеннях як плюси, так і мінуси для субсидіантів. Як роз'яснив нам старший консультант з питань соціального захисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький, дитбудинки сімейного типучасто мають площу 300−400 кв. м, оскільки в них повинні бути не тільки житлові приміщення, але і кухні, пральні, кімнати для ігор, заняття спортом тощо, чого існуючі соцнорми для призначення субсидій раніше не враховували.

«Тепер несправедливість усунена, цьому сприятиме і дозвіл місцевим органам влади нараховувати субсидію ДБСТ, які мають площу понад 120 кв. м для квартир і більше 200 кв. м для будинків, — каже Левицький. — А ось логіку призначення субсидії тільки сільським пенсіонерам, а не всім пенсіонерам, які проживають спільно, але зареєстровані за різними адресами, зрозуміти складно».

На думку експерта, таким людям можна було б подвоїти норми, на які призначається субсидія, замість неврахування їх доходів при оформленні держдопомоги. Адже у одного з подружжя, не зареєстрованого за даною адресою, доходи можуть бути значними і не дозволять отримувати субсидію, що створює лазівку для зловживань.

Економіст Олександр Охріменко також підтримує ініціативу влади не тільки стосовно дитбудинків та пенсіонерів, а й що стосується військових і власників нових причепів.

«Вона серйозно спрощує роботу органів соцзахисту, адже очевидно, що військовослужбовці отримують офіційну платню від держави і ЄСВ на нього нараховується обов'язково. Часто таку довідку буває отримати важко, особливо тим, хто воює на сході. — Аналізує Охріменко. — Що стосується причепів, то в селі це не розкіш, а необхідність для тих, хто обробляє землю і змушений перевозити як добрива, сільгоспінвентар, так і вирощений врожай».

А ось збільшення «цензу» доходів для претендентів на субсидію експерти оцінюють негативно для субсидіантів і пояснюють просто: треба зменшити число претендентів на держдопомогу. Левицький роз'яснив причину відстрочки: оскільки субсидії перепризначувалися раз на рік, у травні після закінчення опалювального сезону, то міняти «правила гри» з жовтня некоректно по відношенню до людей. Також він говорить, що у нас максимальний відсоток витрат сім'ї на оплату комуналки — 15% від доходів — занижений в порівнянні з Європою, там він становить в середньому 20%. Це могло бути ще однією причиною для збільшення.

Охріменко впевнений: у 2020 році, коли почнуть рахувати субсидії по-новому, відсіється більше половини тих, хто їх отримує, або до 2 млн сімей.

«У грошах економія не буде удвічі менше, бо більшість таких сімей отримують держдопомогу в розмірі 50−100 грн, але за рахунок значної кількості субсидіантів держава заощадить в наступному році до 15 млрд грн (30% від виділених коштів)», — стверджує Охріменко.

З такою оцінкою не згоден експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Никончук. На його думку, без субсидій в наступному році залишаться не більше 15% цьогорічних здобувачів. Але гірше інше: експерт вважає, що за рахунок неплатежів цих одержувачів можуть збільшитися борги з ЖКП.

В Мінсоцполітики, навпаки, стверджують, що небагаті субсидіанти не постраждають. За інформацією прес-служби міністерства, в опалювальному сезоні 2018−19 рр. середній розмір платежу від доходу сім'ї становив 9,78%, при цьому 40% сімей виплачували всього 7% доходу, а понад 30% - 10% доходу. Заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко уточнив, що зміна розміру обов'язкового платежу у формулі субсидії з 15% до 20% з травня 2020 року торкнеться 150 тисяч домогосподарств, це менше 4% від загальної кількості субсидіантів,

«Зміна відсотка матиме наслідки лише для одержувачів з найвищими доходами, оскільки розмір їх субсидій зменшиться», — роз'яснили в прес-службі міністерства.

Скільки вже дали допомоги

Держслужба статистики повідомила: у вересні нинішнього року середній розмір субсидіївиявився більше на 13,1%, ніж у вересні минулого року і склав 115,7 грн/міс. Така незначна сума допомоги пояснюється тим, що ще не настав опалювальний сезон, адже вже з жовтня будуть виплачувати в рази більше. За даними Держстатистики, у вересні отримали субсидії 2,336 млн сімей, але з холодами субсидіантів додасться, оскільки право на держдопомогу вже мають 3,256 млн сімей. Однак, поки не почався опалювальний сезон і суми в платіжках невеликі, субсидій вони не отримують. Тобто вже в листопаді додасться майже мільйон сімей і близько двох мільярдів гривень виплат.

Однак експерти згодні з міністром соцполітики Юлією Соколовською: грошей, що залишилися на субсидії в 2019 році і передбачених в проекті держбюджету на 2020 рік 47,7 млрд грн виявиться досить.

Схожі новини