Передплата 2024 «Добра кухня»

Субсидіями й пільгами займеться Пенсійний фонд України

Від 1 грудня за призначенням житлових субсидій слід звертатися не в органи соцзахисту, а в органи ПФУ

Пенсійний фонд. Фото Главком
Пенсійний фонд. Фото Главком

Виплатою житлових субсидій та пільг займатиметься Пенсійний фонд України (раніше — органи соцзахисту). Як пояснила «ВЗ» заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова, згідно з рішенням Кабміну, розпочалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду.

Так, уже з жовтня ПФУ виплачує житлові субсидії та пільги, призначені органами соцзахисту. Виплати проводяться незалежно від того, чи є субсидіант, чи пільговик пенсіонером, чи ні. Наразі триває організаційний етап. Зокрема, у жовтні профінансовано житлові субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу жителям Львівщини за вересень — на суму майже 37 мільйонів гривень.

Але найважливіша зміна, впровадження екстериторіального принципу призначення субсидій, відбудеться з 1 грудня. Це означає, що подавати заяви можна буде у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання громадян. Це мало би спростити увесь процес.

До 1 грудня 2022 року порядок звернення за призначенням субсидій та сам механізм призначення субсидій та пільг не зміниться. Тобто призначенням субсидій будуть займатися органи соцзахисту. Усі дані для виплат надійдуть до Пенсійного фонду в електронному вигляді. А вже з 1 грудня і призначенням, і виплатами займатиметься Пенсійний фонд. Заяви на призначення субсидій прийматимуть в органах ПФУ. Нагадаємо, вони тепер працюють за принципом екстериторіальності, тобто незалежно від місця проживання субсидіанта. Це стосується і заяв, надісланих поштою або в електронній формі (через вебпортал електронних послуг ПФУ, мобільний додаток ПФУ або через портал «Дія»).

Також заяви з необхідними документами для призначення субсидії у будь-який час прийматимуть у сільських, селищних, міських радах відповідної територіальної громади або військової адміністрації. А також у ЦНАПах за зареєстрованим чи задекларованим місцем проживання (орендарі та внутрішньо переміщені особи — за фактичним місцем проживання).

Для тих, хто отримував субсидію і раніше, жодних змін не відбудеться: їм автоматично буде здійснено розрахунок на новий опалювальний період. Згідно з даними органів соцзахисту, на Львівщині налічується близько 115 тисяч субсидіантів та майже 300 тисяч пільговиків.

Схожі новини