Передплата 2024 «Добрий господар»

Не більше третини села в одні руки!

В уряді збираються обмежити кількість землі, яку зможе мати один власник, та обіцяють не продавати її іноземцям

Уже до кінця року земля може стати товаром, який можна вільно продавати та купувати. Президент Володимир Зеленський наказав уряду подати до парламенту законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення — до 1 жовтня 2019 року. А Верховна Рада має прийняти цей закон і скасувати мораторій на продаж землі сільгосппризначення до 1 грудня 2019 року. До речі, мораторій цей діє з 2001 року.

Запровадження ринку землі від України вимагають і міжнарод­ні організації. Зокрема у Сві­товому банку вважають, що вільний продаж землі дозво­лить прискорити зростання економіки на 1−2% щороку. Банкіри кажуть, що для сіль­госппідприємств подешев­шають кредити — на 5−6% річних. Та й отримати пози­ки у банках фермерам стане простіше, адже землю мож­на буде оформляти як за­ставу. Крім того, власники паїв, які нині віддають зем­лю орендарям за безцінь, зможуть заробити непогані гроші, продавши непотріб­ні гектари. Мовляв, у сусід­ній Польщі ціна одного га по­декуди доходить до 10 тисяч доларів. Та чи зможуть укра­їнці продати свої паї хоча б за тисячу?

«Один з ризиків запрова­дження ринку землі — саме визначення її вартості. Пере­оцінка вартості землі поки не проводилась. Якщо у законі не прив’яжуть вартість землі до чіткої формули, є ризик, що землі скуплять за без­цінь, — каже експерт Міжна­родного центру перспек­тивних досліджень Єгор Киян. — Ще один ризик — не­достатня інституційна спро­можність органів держав­ної влади. Тобто навіть якщо приймуть добрий закон, у якому будуть прописані усі деталі, не факт, що він вико­нуватиметься. Як на мене, ринок землі варто відкрива­ти, але для цього потрібно знайти вдалий час і ретельно все підготувати. Насампе­ред, це треба робити у пері­од активного зростання еко­номіки. Зараз маємо 2−3% зростання після 40% падін­ня. Це ніщо. У середнього і малого бізнесу недостатньо купівельної спроможності, аби придбати землю. Нато­мість у великих підприємств коштів достатньо. Тому землі захоплять ті, хто має ресурс. Є ризик, що ринок землі за­пустять, і він відразу ж по­мре. Так як сталося з рин­ком акцій, з енергоринком. Вони існують формально, насправді є лише кілька по­тужних гравців. Нова влада обіцяє прийняти 500 законів за три місяці. Але поспіхом навряд чи можна підготува­ти добрі законопроєкти».

Попередньо відомо, що у законі про ринок земель збираються передбачити, що в оренді та власності од­нієї особи може бути не біль­ше 35% площі угідь на тери­торії громади, не більше 15% області й не більше 0,5% країни. Купувати землю змо­жуть громадяни України, те­риторіальні громади та юри­дичні особи, зареєстровані в Україні. Тобто для того, щоб іноземна корпорація могла придбати українську землю, їй доведеться зареєструва­ти тут дочірнє підприємство. Громадяни інших країн купу­вати землю не зможуть.

«Наразі нема документа, тому важко зрозуміти, куди ми йдемо. Для початку тре­ба розуміти мету аграрного устрою країни. Якщо ми хо­чемо будувати державу єв­ропейського зразка, де се­редній клас перевищує 50%, то пріоритет на придбання землі повинні мати фермер­ські господарства. Звичай­но, якщо підходити лише з точки зору економіки, то ви­гідніше продати землю одній великій компанії, ніж тисячі дрібних фермерів. Але тоді матимемо латиноамери­канську модель неофеода­лізму, де все скупили великі корпорації, — каже віцепре­зидент Асоціації ферме­рів та приватних землев­ласників Микола Стриж. — Земля має рухатись від по­ганого власника до хорошо­го. Мій сусід має 94 га зем­лі, два „джондіри“, „Ниву“, якою їздить по селу, і „Мер­седес“, яким їздить за кор­дон. Він досить забезпечена людина. Моя схема проста — якщо у країні буде 1,5 млн таких фермерів, то разом з їхніми сім’ями матимемо 6 млн людей, які створюють собі робочі місця. Це більш ніж половина сільського на­селення. Тому треба сти­мулювати розвиток фер­мерства і забезпечити саме фермерським господар­ствам доступ до землі. Чому у нас стільки років був мора­торій на продаж земель сіль­госппризначення? Бо вияви­ли, що кілька сімей почали скуповувати велику частку земель. Чи зникли зараз ці ризики? Навряд. Запрова­джувати ринок землі можна лише в контексті земельної реформи. А її нема».

Самі ж українці не про­ти, аби земля була товаром, який можна вільно прода­вати і купувати. За даними опитування фонду «Демо­кратичні ініціативи», серед власників земельних діля­нок 56% вважають, що лю­дина повинна мати право на вільний продаж своєї зем­лі. Не підтримують права на продаж землі 28% україн­ців (та 33% власників землі). Ще 21% українців не мають власної думки з цього при­воду. При цьому лише 8% українців вважають, що зем­ля повинна бути у вільному продажу без будь-яких об­межень. 7% опитаних зби­раються продати землю, як тільки скасують мораторій.

Серед власників земель­них паїв переважна біль­шість (51%) здають їх в оренду (40% здають в орен­ду офіційно, а 11% - неофі­ційно, не оформивши від­повідних документів). Для ведення фермерського гос­подарства свої земельні паї використовують лише 10% власників. А 38% власни­ків земельних паїв викорис­товують їх для вирощування продуктів для власного спо­живання.

Схожі новини