Передплата 2024 «Добра кухня»

Равликів теж тримають на дієті, а то помруть від «ожиріння»

Програмісти з Рівного розводять молюсків. Поки що працюють лише на експорт 

ІТ-спеціаліст із Рівного Роман Денькович разом із колегою Дмитром заснували у селі Привільному Дубненського району Рівненщини равликову ферму. Тут вирощують два види молюсків — середземноморських та африканських.

Чоловіки розповідають, що довго шукали справу, яка б не лише приносила прибуток, а й була цікавою. Оскільки равлико­вий бізнес на Рівненщині, як і в Україні загалом, лише набирає популярності, вирішили й собі збудувати молюскову ферму.

Роман Денькович на равликовій фермі
Роман Денькович на равликовій фермі

Новоспечені бізнесмени ка­жуть, що багато вчаться. Про­те вже мають безліч ідей. У най­ближчих планах — запрошувати на ферму туристів, влаштовува­ти дегустації готової продукції.

— Вирощування равликів — процес тривалий і складний. Взимку у тварин починається інкубаційний період, який три­ває аж до травня. У спеціаль­ному приміщенні молюски від­кладають ікру, яку кладемо в інкубатор і чекаємо, доки вилу­пляться равличенята, — ділить­ся секретами Роман. — Тих, що вилупилися раніше, забираємо в теплицю, а щойно потепліє — молоде поголів’я випускаємо у поле.

Цікаво, що равлики відклада­ють ікру лише вночі та закопують її в ґрунт. Ці молюски — гермафро­дити, тож після спарювання вагіт­ніють обидві особини, кожна з яких відкладає близько 200 ікри­нок. Після цього фермери зби­рають ікру і відправляють на ін­кубацію. Якщо вчасно не забрати «дитинчат», які вилупилися, вони починають їсти кокони інших.

— Равлики невибагливі, про­те роботи біля них вистачає. Харчуються молюски росли­ною перко — це гібрид капусти та рапсу, який вивели спеціаль­но для них. Трохи годуємо ком­бікормом. Важливо не перего­довувати живність, бо тоді тіло стане більшим за мушлю, й вони помруть, — додає Роман День­кович. — Молюсків експортуємо у Європу, місцеві фермери не встигають за попитом. Відправ­ляємо товар живим. Перед від­правкою равликів охолоджуємо, щоб вони впали у сплячку, фасу­ємо у сітки. У Європі равлики — справжній делікатес, такі страви в ресторанах коштують недеше­во. Також слимаків використо­вують у косметології. Креми та маски зі слизу равликів сприя­ють відновленню шкіри.

Фото авторки

Рівненська область.

Схожі новини