Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Німеччині розпочали будівництво Nord Stream-2

  • 16.05.2018, 15:16
  • 1 614

Екологи програли суд. Про що Меркель домовиться з Путіним?

У вівторок вранці на німецькому березі розпочалися підготовчі роботи для укладання морським дном двох ниток російського газогону Nord Stream-2. Німецька екологічна організація Nabu не змогла зупинити у суді це будівництво. Про це пише Анджей Кублік у Gazeta Wyborcza.

«П'ять землерийних машин зараз роблять заглиблення для двох ниток газогону» — повідомила у вівторок швейцарська філія Газпрому, яка відповідає за будівництво Nord Stream-2. Роботи ведуться, згідно із дозволом гірничої адміністрації німецького міста Стралсунд. Заглиблення будуть на дні Грейфсвальдської затоки, поблизу німецько-польського кордону, куди дійде газогін з Росії.

Поразка екологів

Минулої п’ятниці німецька екологічна організація Nabu заявила, що звернулася до суду в Грейфсвальді про тимчасову заборону на виконання робіт для Nord Stream-2, бо вони можуть завдати непоправної шкоди природі. Так Nabu оскаржило позицію гірничої адміністрації Стралсунда, яка дала дозвіл на укладання та експлуатацію Nord Stream-2 у прибережних територіальних водах Німеччини. Але ця скарга досі залишилася нерозглянутою, і німецькі екологи не бажали, аби дійшло до початку будови газогону з Росії перед тим, як їхні зауваження не вивчить суд.

Однак їхні зусилля завершилися фіаско. Як повідомила агенція DPA, суд у Грейфсвальді дав Газпрому час до п’ятниці відповісти на закиди екологів, а одночасно дозволив початок робіт. Власне перші заглиблення у морському дні Газпром розпочав ще два тижні тому, — вони стануть основою фундаменту терміналу, де прийматимуть газ з Nord Stream-2.

Про що домовлятимуться Меркель з Путіним?

Цієї ж п’ятниці у Сочі канцлер Німеччини Ангела Меркель має зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним, і однією з головних тем їхньої розмови стане будівництво Nord Stream-2. Проект Газпрому викликав гострий спротив країн Центральної Європи, головно Польщі, Литви, Данії і Щвеції, а також України, асоційованої з ЄС. Уряди цих країн вказують, що інвестиція Газпрому зміцнить залежність Європи від газу з Росії — усупереч меті Європейського Енергетичного союзу та унійній стратегії енергетичної безпеки.

Плани Газпрому, однак, формуються німцями у спілці з Австрією, країнами Бенілюксу і Францією. На закиди Польщі канцлер Меркель відповіла, що Nord Stream-2 — то виключно економічний проект приватних компаній. Через місяць після зустрічі у Берліні з президентом України Петром Порошенком, Ангела Меркель змінила свою риторику. «Проект Nord Stream-2 без ясності ролі українського транзиту, на наш погляд, є неможливим. Бо цей проект не є чисто економічним. У ньому значну роль відіграє політичний чинник», — сказала тоді Меркель.

Але Берлін знову змінив позицію. Наприкінці минулого тижня шеф німецької дипломатії Гейко Маас під час візиту до Москви сказав на прес-конференції таке: «Чи є газогін Nord Stream-2 приватним комерційним проектом, чи федеральний уряд (НімеччиниРед.) підтримує такий погляд? На це запитання можу відповісти: так». Наступного дня Маас повторив те ж на зустрічі з лідерами балтійських країн у Литві.

Російська спокуса для німців

Уряд Німеччини не підтримує застереження, подані проти Nord Stream-2 країнами ЄС, такими як Польща та Литва. Берлін, однак, хотів би відігравати роль арбітра в газових питаннях між Москвою та Києвом. Міністр енергетики та економіки Німеччини Пітер Альтмайєр, який має певні гарантії збереження російського транзиту через територію України після будівництва Nord Stream-2, у понеділок розмовляв з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, а у вівторок на цю ж тему мав бесіду з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим.

У Києві не плекають ілюзій щодо того, чому план Газпрому є дуже привабливим для Берліна. Завдяки Nord Stream-2 Німеччина стане головним центром торгівлі газом в Європі, і це дозволить Берліну узурпувати ринок європейської енергії, — заявила минулої неділі заступник глави української дипломатії Олена Зеркаль.

Джерело: Gazeta Wyborcza

Схожі новини