Передплата 2024 «Добра кухня»

Виготовляє добриво з природного непотребу

Підприємець із Рівного Володимир Черемісін знайшов раціональне застосування опалому листю та скошеній траві.

Із природних відходів чоловік виготовляє органічне добриво для рослин — біогумус. Пан Володимир наголошує: виробництво є корисним для довкілля.

За переробку опалого листя та скошеної трави підприємець взявся минулого року. Розповідає, виробництво є пілотним проектом громадської організації «Зелені ініціативи Рівного». А от ідея утилізовувати відходи в такий спосіб належить його товаришу, науковцю Петру Скрипчуку. Партнери переконані: переробка природного непотребу не лише розвантажить навколишнє сере­довище, а й створить робочі місця та наповнюватиме бюджет податками.

— Поки що цех із переробки опалого листя та скошеної трави це такий собі ангар розміром 4 на 12 метрів. Приміщення належить моєму знайомому, воно йому наразі не потрібне, тож дозволив користуватися, — розповідає Володимир Олексійович. — Першу партію сировини завезли сюди минулого року. Продукцію ж для свого виробництва беремо у комунальних підприємств міста та організацій співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ. — авт.). Здаючи природні відходи нам, місто розвантажує свої сміттєві полігони. Зі всього зібраного у Рівному листя можна отримати до 1200 тонн біогумусу.

У природному середовищі листя та трава перегнивають близько двох-трьох років. Аби пришвидшити цей процес, підприємець додає до сировини спеціальні розчини. Біогумусом, каже, добре підживлювати кімнатні та садові рослини. Це чисте, органічне добриво.

— Поки що свою продукцію не реалізовую. Оскільки перша партія товару щойно, так би мовити, на підході, — ділиться планами підприємець. — Працюю наразі сам. Проте, сподіваюся, все вдасться і незабаром виробництво розшириться.

— Переробка листя та трави на добриво — це екологічно безпечний спосіб утилізації, який схвалили в міській раді, — каже голова правління громадської організації «Зелені ініціативи Рівного» Петро Скрипчук. — Виробництво не дає шкідливих викидів в атмосферу. Сподіваємося, що найближчим часом наш досвід переймуть і в інших містах України.

Фото автора

м. Рівне

Схожі новини