Передплата 2024 ВЗ

Майже 700 гривень зайвими не будуть!

На стільки у середньому зросте розмір пенсій в Україні. Які ще зміни передбачає пенсійна реформа?

Набув чинності закон про нову пенсійну систему. Уряд розпочинає процес підвищення пенсій для українців. Отож на які суми можуть розраховувати пенсіонери?

Як розповіла “ВЗ” начальник головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Галина Недзельська, при перерахунку пенсії буде враховуватися показник прожиткового мінімуму. Станом на 1 жовтня це було 1312 гривень. Держбюджетом на 1 грудня 2017 року встановлено 1373, однак цей показник було переглянуто, і тепер він становить 1452. Відтак зростуть всі надбавки і доплати, “прив’язані” до прожиткового мінімуму. Зміни торкнуться 4 млн. українців.

Працюючі пенсіонери не сплачуватимуть 15% податку з пенсії.

Скасовується зменшення розміру пенсій тим жінкам, які скористалися правом вийти на заслужений відпочинок після 55 років (до 2015 року) — за умови, що досягли віку, який перевищує пенсійний на кількість місяців дострокового виходу на пенсію.

Пенсії осучаснять. Востаннє розмір виплат переглядали п’ять років тому. Тоді до уваги брали середню зарплату... за 2007 рік — 1197 гривень. “Зараз — утричі більша сума — 3764 гривні 41 копійка. Усі призначені пенсії були перераховані автоматично (не потрібно звертатися до органів Пенсійного фонду) з врахуванням єдиного показника середньої заробітної плати за три роки (з 2014 по 2016)”, — пояснює Галина Недзельська. В 1 млн. 108 тис. осіб пенсія зросте більш як на тисячу гривень. В 1 млн. 993 тис. надбавка становитиме від 500 до 1000. 1 млн. 209 тис. отримають від 200 до 500 гривень. В 1 млн. 308 тис. пенсіонерів розмір виплат збільшиться на 200 гривень. Загалом пенсію підвищать для 5 млн. 620 тис. українців.

За словами Галини Недзельської, на Львівщині пенсії перерахують 608,6 тис. пенсіонерів. У середньому пенсія зросте на 502 гривні (по Україні — на 692 гривні). Доплати до пенсій у розмірі 140 гривень і більше будуть виплачені одержувачам за додатковими відомостями впродовж жовтня. Ті, у кого розмір підвищення становитиме менш як 140 гривень, доплату отримають у листопаді разом із пенсією.

Пенсіонери, які отримують пенсію після 11 жовтня, матимуть виплати за двома відомостями: по одній — стару пенсію, по іншій — доплату, призначену з 1 жовтня.

Змінена величина оцінки одного року стажу, яка застосовується для обчислення пенсії. Раніше один рік стажу “коштував” 1,35% заробітку. Тепер — 1%.

З 1 січня 2018 року при призначенні пенсійних виплат до уваги буде братися передусім страховий стаж, а не пенсійний вік. Якщо наступного року вам виповниться 60, на заслужений відпочинок зможете вийти, якщо у вас 25 років страхового стажу. Якщо стажу забракне, на пенсію зможете вийти у 63 роки (і то за умови, що матимете не менше 15 років стажу). Щороку вимоги до стажу будуть збільшуватися на один рік. Приміром, особа, якій 60 років виповниться у 2025, зможе вийти на пенсію за віком лише за наявності 32 років стажу. Якщо стажу забракне, мусить працювати до 63. Якщо до цього віку “назбирає” менше 22 років стажу, їй доведеться затриматися на роботі ще на два роки і вийти на пенсію аж у 65. Та навіть тоді від неї вимагатимуть наявність стажу не менше 15 років. Не матиме — на пенсію претендувати не зможе. Їй призначать соціальну допомогу, розмір якої буде меншим за мінімальну пенсію.

Закон про пенсійне страхування набув чинності у 2004 році. В уряді заспокоюють: якщо працювали офіційно і робили всі необхідні відрахування із зарплати, страховий стаж вам зарахується.

“Страховий стаж (за пе­ріод, коли особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню) можна буде “докупити”, — каже начальник ПФУ у Львівській області. — При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою, ніж мінімальний страховий внесок, помножений на коефіцієнт 2”.

Спецпенсії народним депутатам, чиновникам, держслужбовцям, прокурорам, суддям і науковцям скасовуються. Їм призначатимуть пенсії на основі звичайного страхового закону, як “простим смертним”.

Скасовуються також пенсії медикам і вчителям за вислугу років. Претендувати на такі виплати зможуть лише артисти зі стажем 20-35 років, працівники зі шкідливими і важкими умовами праці, люди з інвалідністю, матері, які виховали п’ять і більше дітей, інваліди дитинства (на пенсію зможуть вийти у 50 років), військові — учасники бойових дій (у 55 років за умови наявності 25 років стажу).

Які ще зміни готують нам законодавці? З 2019 року планується запровадити накопичувальну систему загальнообов’язкового пенсійного страхування. Однак ця зміна не торкнеться тих, кому станом на 1 січня 2019 року до пенсії залишатиметься менше 10 років.

З 2021 року відбуватиметься щорічна автоматична індексація пенсійних виплат (до цього — тільки за рішенням парламенту). До уваги буде братися підвищення середньої заробітної плати, 50% зростання зарплати за попередні три роки та 50% зростання індексу споживчих цін за минулий рік.

Фото Shutterstock

Схожі новини