Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аби добре крутили, вітряки освятили

У Старому Самборі запрацювала потужна вітроелектростанція.

За 100 кілометрів від Львова, у Старому Самборі, у мальовничих Карпатах завершено будівництво вітрової електростанції «Старий Самбір 1». За допомогою чотирьох потужних вітряків вироблятимуть екологічно чисту енергію, генеровану завдяки силі карпатських вітрів. Це перша на заході України вітроелектростанція, яка працюватиме з повним комплектом найсучаснішого обладнання — чотирма новітніми вітротурбінами, виготовленими датською фірмою Vestas. Загальна вартість проекту — 20,5 млн. євро.

Вітряки вражають. У цьому переконалася кореспондент “Високого Замку”, побувавши на відкритті об’єкта. Висота одного — 119 м, а довжина — 56 м. Кожен, хто приїхав на відкриття, зміг побувати всередині вітряка, а також сфотографуватися. Там — повна автоматика. То й не дивно, що працюють тут працівники високого профілю. Їх тут восьмеро.

 Священики освятили вітряки – щоб добре працювали.
 Священики освятили вітряки – щоб добре працювали.

На відкриття на гору, де встановлені вітряки, приїхало чимало гостей. Їх зустрічали короваєм дівчата в українських строях. Потім відбулося перерізання стрічки, освячення вітряків, щоб вони справно працювали. Директор ТОВ «Еко-Оптіма» Максим Козицький розповів, що цей проект компанія реалізувала спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку та фондом чистих технологій Світового банку (СБ). У лютому 2015 року відбулось відкриття першої черги ВЕС, запущено два вітряки. Вони були приєднані до Об’єднаної енергосистеми України і виробили 16,5 млн. кіловат-годин електричної енергії.

Перед тим, як приступити до будівництва, півтора року за допомогою спеціальних установок вимірювали силу вітрів. Як засвідчив аналіз вітропотенціалу, в зоні Карпат достатньо сильні вітри, середньорічна швидкість вітру становить 6,5-7,5 м/сек. Такий потенціал дає можливість будувати рентабельні потужні промислові вітро­електростанції.

Максим Козицький зазначив, що проект реалізувати було непросто. Він подякував людям Старосамбіщини за те, що вони повірили і довірили компанії, яка збудувала промисловий об’єкт, яким можна пишатися.

Голова Львівської облдерж­адміністрації Олег Синютка наголосив: «Завдяки реалізації цього проекту у нашому регіоні маємо можливість налагодити виробництво екологічно чистого виду енергії, який сприятиме створенню альтернативи її російським джерелам. Також важливим фактором є те, що завдяки таким проектам, із реалізацією яких допомагає ЄС, можемо покращити добробут жителів регіону, зокрема, збільшити кількість робочих місць. Приємно спостерігати за результатами плідної співпраці інвесторів, влади та громади».

Сьогодні в державі працює єдиний державний ринок, на якому єдиний покупець — ДП “Енергоринок” — за “зеленим” тарифом закуповує електроенергію, вироблену на вітровій електростанції, і передає в загальну мережу. Очікується, що з наступного року буде прийнято законодавство, за яким в Україні, як і в світі, не лише одне підприємство закуповуватиме “зелену енергію”.

Жителі Старого Самбора розповідають, що компанія допомогла облаштувати у місті тротуари, зробити зовнішнє освітлення та реалізувати кілька проектів з облаштування міста, в якому вона працює. «ЕКО-ОПТІМА» на цьому не зупиняється. Найближчим часом компанія планує збудувати вітроелектростанцію «Старий Самбір 2» потужністю 20,7 МВт. Це дасть змогу забезпечити електроенергією не тільки Старосамбірський, а й Турківський район. У перспективі — побудова Сокальської та Сколівської ВЕС.

Схожі новини