Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не хочете доплачувати за газ? Судіться!

Попри роз’яснення НКРЕКП про незаконність донарахувань за газ, частина облгазів продовжує стягувати зі споживачів борги за дев’ять місяців

Платити чи не платити? Ось таке питання уже три місяці задають собі українці, які з газових приладів мають лише плиту і не мають лічильника. Через плутанину з нормами споживання газу у людей вимагають доплати з травня минулого року по січень цього року. Якщо у квартирі зареєстровано кілька осіб, сума виходить чимала.

«Облгази не мають права нараховувати домогосподарствам додаткову вартість газу. Це більше трьох мільйонів домогосподарств, яким сьогодні нараховується від 500 до 1500 гривень. Якщо в них є претензії — нехай пред’являють їх Кабінету Міністрів, будемо розбиратися», - майже місяць тому заявляв міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Та розбиратись міненерго не поспішає — частина підприємств продовжує вибивати зі споживачів домальовані борги.

Киянам пощастило — у “Київгазі” відмовились стягувати зі споживачів доплату за попередні періоди, мотивуючи це важким матеріальним становищем людей. Натомість у Львові людям продовжують донараховувати борги. І роблять це досить хитро. Як тільки почали нараховувати доплати, відразу припинили розсилати квитанції. Рахунок можна розрахувати в особистому кабінеті на сайті, але старші люди такою послугою навряд чи можуть скористатись. Відтак про суму до оплати дізнаються уже безпосередньо перед касою. Через це в ощадкасах черги стали ще довшими. Люди обурюються, чому так багато, касир починає пояснювати, що можна заплатити лише частину, а все це лише затягує час.

У “Львівгазі” спираються на рішення суду, яким скасували урядову постанову про зниження норм споживання. У травні минулого року уряд Яценюка знизив норми споживання вдвічі. Для тих споживачів, які мають лише плиту (це єдина категорія, яка може отримувати газ без лічильника), з шести до трьох кубометрів на особу. Та знайшлося двоє розумників, які оскаржили рішення уряду. “Пересічні споживачі” дійшли аж до Вищого адміністративного суду. Наприкінці січня цього року урядову постанову визнали недійсною. Усе пройшло настільки шито-крито, що більшість споживачів дізнались про це лише у березні — коли почали отримувати рахунки за лютий з величезними цифрами. Наприкінці березня уряд затвердив нові норми споживання — 4,4 кубометра на особу. Однак зі споживачів вимагають доплати, виходячи зі старої норми шість кубів.

“Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг розіслала газопостачальним організаціям лист від 26 квітня, у якому рекомендувала утриматись від донарахувань за попередні періоди. У Львові це ТзОВ “Львівгаззбут”, — каже керівник Львівського територіального відділення НКРЕКП Любов Кордюк. — В урядовій постанові від 23 березня є пункт про те, що перерахунок вартості газу, спожитого населенням у період застосування скасованих судом норм споживання газу за відсутності газових лічильників, здійснюється в порядку, затвердженому Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Станом на сьогодні такий порядок не затверджений. Тому газопостачальники не мають правових підстав для перерахунку за попередні періоди. Відповідно, споживачі можуть не сплачувати донараховані суми. Принаймні до моменту, поки Міненергетики не затвердить порядок перерахунку”.

У НКРЕКП також кажуть, що ні Кодексом газотранспортної системи, ні Кодексом газорозподільних систем не передбачено перерахунків спожитого газу та процедури зведення балансів попередніх періодів.

“Якщо споживач не погоджується з сумою донарахувань, може її не платити. Стягувати борг постачальник може тільки через суд. Уже в суді можна доводити незаконність таких донарахувань. Самому подавати до суду на облгаз не бачу сенсу, — каже керівник Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко. — Щоправда, є ризик, що газопостачальник не стягуватиме борг через суд, а припинить подачу газу”.

Утім, юристи радять все ж оскаржувати борги у суді. Підстав є декілька. По-перше, закон не може мати зворотної дії. Тому навіть якщо постанову скасували, старі норми мали застосовувати тільки з моменту набуття чинності судового рішення і до набуття чинності нових норм. Тобто з кінця січня по кінець березня. По-друге, у судовому рішенні не згадувалось про перерахунок, а тим більше про те, що різницю треба покривати за кошти споживачів, а не уряду, який приймав рішення з порушенням регламенту.

“Завдання бізнесу — більше отримати. Тому поведінка облгазів логічна. Якщо ж споживачі не погоджуються з їхнім рішенням, мають оскаржувати це в суді. Не варто чекати, що уряд, НКРЕКП, цар-батюшка почне дбати про їхні інтереси, а вчитись самим їх відстоювати. Так формується громадянське суспільство, — каже президент Всеукраїнської спілки консультантів з економіки та права Ігор Годецький. — Що більше буде позовів від окремих споживачів, то швидше можна розраховувати, що ВСУ скаже свою загальну позицію... Як на мене, цієї ситуації можна було б уникнути, якби споживачі мали лічильники. Звичайно, постачальники у цьому не зацікавлені, бо на споживачів без лічильників можна списати більші обсяги газу, а сам газ продати. Аби стимулювати облгази ставити лічильники за власний кошт, уряд вдвічі знизив норми споживання. Потім цю постанову визнали нечинною. У нас так часто змінюються умови, що оскаржувати в суді можна будь-що. Скажімо, кандидатуру Гройсмана на посаду голови уряду мала погоджувати коаліція. Її на той час формально не було. І це дає підстави оскаржувати будь-які рішення цього уряду як незаконно призначеного”.

Схожі новини