Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Народ скуповує свіже м’ясо, аби не переплачувати за ковбаси

Якщо чекаєте на Великдень гостей, на продукти доведеться викласти щонайменше 1000 гривень

Великодній кошик що не рік, то дорожчий. Мало того, що ціни і так постійно зростають, то перед святами продавці ще більше їх накручують! Знають, що господині віддадуть останні копійки, але накриють такий стіл, щоб улюблена родичка (сусідка, подруга) вдавилася від заздрощів. Утім, досвідчені ґаздині також не ликом шиті і починають робити запаси на свята мало не від самого початку Великоднього посту. Скажімо, зараз на ринках активно скуповують сире м’ясо, тоді як у рядах з копченостями людей майже немає.

Більшість людей, які мають де завудити м’ясо, базарної полядвиці не купують. Скажімо, зараз кілограм готової полядвиці коштує 140 гривень, а в останній тиждень перед Паскою буде ще дорожче. Сира полядвиця коштує 68 гривень за кілограм, шпондер — 45 гривень. Обрізки на ковбасу можна придбати за 58-65 гривень. Щоправда, аби ковбаса була смачніша, туди має входити не тільки свинина, а й яловичина. Телячі обрізки затягнуть у середньому 80 гривень. Готову ковбасу на базарі можна придбати і по 60-75 гривень за кілограм, але таке у великодній кошик соромно класти.

“Я уже кілька років не купую копченостей. І шинку, і ковбасу робимо самі, запікаємо у духовці. Може, воно й не таке ароматне, як з диму, але точно корисніше. Колись дивувалась, як вони роблять таку рожеву полядвицю, бо коли запікаєш — колір не такий гарний. Підказали, що м’ясо вимочують у спеціальній селітрі”, — розповідає пані Галина, яка саме закуповувала на ринку м’ясо для запікання. Жінка каже, часто і раніше робили вдома курячу ковбаску, бо виходило дешевше. Всередину додавала печериці. Тепер куряче філе (готовий фарш на ковбасу не бере) за ціною майже догнало свинину. Зате печериці суттєво подешевшали. Якщо на початку посту кілограм коштував приблизно 40 гривень, то зараз 17-25 грн. Жінка бідкається, якщо зараз купити свіжі, до Великодня не достоять, а потім ціни знову будуть космічні. Якщо хтось не хоче купувати готову вудженину (а саме вона витягує найбільше з пасхального бюджету), але не має де закоптити, то тепер є чимало людей, які готові закоптити м’ясо на замовлення. Беруть за таку послугу від 20 до 30 гривень за кілограм сирого м’яса.

“Дехто каже, що дорого. Але я копчу на совість — ніякого рідкого диму, трухлявих чи хвойних дров. Заготовляю здорові патики, частина обов’язково вишня чи черешня, бо вони дають найкращий аромат, — каже Андрій Миколайович, що має спеціальну коптильню біля Яворова. — З 18 числа і до середи­ни Страсного тижня маю замовлень на кожен день. Раніше такого ажіотажу не було. Дехто привозить по 20-30 кг м’яса і ковбас”. Чоловік каже, бувають і кумедні випадки. Наприклад, один клієнт, забираючи готовий продукт, почав обурюватись, що вага менша. Хоча сире м’ясо завжди важить більше. Буває, що люди привозять щой­но куплене на ринку м’ясо і хочуть уже завтра забрати готову шинку назад. “Ковбасу ще можна за день зробити. А шинку чи полядвицю треба щонайменше сім днів маринувати, аби вона була м’якою і смачною. Та й коптити шинку треба акуратно, годин шість-сім, і щоб не було багато жару. Інакше буде суха”, — каже Андрій Миколайович.

Затратним на великодньому столі є і традиційний на Галичині сирник. “На порядний сирник треба 1,5-2 кг сиру і щонайменше 10 яєць. Якщо купувати свіженький сир перед Пасхою, то він буде, певно, всі 60 гривень. Зараз в середньому 40-50 грн., але якщо йти під кінець дня, коли продавці вже поспішають на електричку, можна взяти дешевше. Я, наприклад, купила по 35 грн. Сир прекрасно зберігається в морозилці. До того ж, коли його розморожуєш, виходить зайва рідина, яку і так треба відціджувати”, - ділиться секретом пенсіонерка Антоніна Аврамівна. Каже, забиває сиром морозильник і на зиму, бо тоді також ціни зашкалюють, а вареників зі сиром хочеться цілий рік. Вона підрахувала, що на великодній стіл їй треба приблизно 1000 гривень, бо приїдуть діти та онуки, а самою свячениною усіх не нагодуєш. Тому уже кілька тижнів полює за акціями і знижками. Уже має в морозилці маргарин, масло (була акція в супермаркеті по 11,99 за пачку), курячі стегна (також акційні — 29 грн./кг), усе на холодець, рибу…

Щодо писанок, то вони цього року мали б бути не надто дорогими. Принайм­ні якщо робити їх із фабричних яєць. Українські виробники суттєво наростили виробництво яєць, а експорт при цьому впав (Ізраїль відмовлявся начебто через сальмонелу, з незрозумілих причин зупинили поставки в Ірак). Тому агрохолдингам не залишається нічого іншого, як знижувати ціни на внутрішньому ринку. Уже зараз фабричне яйце можна придбати за 90 копійок - 1,5 гривні. Якщо такі ціни збережуться до Великодня, то й продавцям домашніх яєць доведеться втамувати апетити.

Схожі новини