Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не маєш лічильника? Віддай 500 гривень!

В Україні повернули старі норми споживання газу – та ще й змушують людей доплатити за попередні дев’ять місяців!

Понад 3,5 мільйона українських сімей, які не мають газових лічильників, з дня на день отримають “листи щастя” від облгазів. Уже за лютий людям доведеться платити за газ за старими нормами споживання, а це означає — вдвічі більше. До того ж доведеться повернути недоплату з травня минулого року. А це в середньому 505 гривень зі сім’ї, яка має лише плиту. Щоправда, суму розіб’ють на дев’ять місяців.

Яценюк програв газовим олігархам?

Усе через те, що двоє “рядових споживачів” оскаржили постанову Кабінету міністрів, за якої норми споживання газу для тих, хто використовує газ лише для приготування їжі, скоротили з шести до трьох кубометрів на особу на місяць. А для тих, хто використовує газ для приготування їжі та підігріву води — з 18 до дев’яти кубів.

Можна було б порадіти за наш “найгуманніший суд у світі”, у якому будь-хто може оскаржити постанову Кабміну... Адже у цьому випадку уряд програв не лише суд першої інстанції. Розгляд апеляції і касаційної скарги у Вищому адміністративному суді також був не на користь уряду. Рішення ВАСУ датоване 28 січня, тож уже рахунки за лютий облгази кинулись виставляти за старими нормами. Жоден із облгазів участі у судових розглядах офіційно не брав, однак у цій справі є чимало дивних деталей. Ну хоча б те, що ці “рядові споживачі” вирішили судитись не через підвищення тарифів на газ у кілька разів, яке їх безпосередньо зачепило, а через те, що урядова постанова “ставить їх у нерівні умови зі споживачами газу, які не мають лічильників”.

Ще одним фігурантом справи є громадська організація “Асоціація газового ринку України”, про яку до цієї справи ніхто й не чув, адже її створили уже після постанови про зменшення нормативів. Не дивно, що чимало українців вважають, що у цій справі виграли не Мендзак і Лисоветченко, а Яценюк програв Фірташу. До того ж уся ця справа супроводжувалась інформаційною кампанією про те, скільки газу марнують споживачі без лічильника. Навіть з’явились розрахунки, за якими середньостатистичний споживач, у якого лише плита, у Харкові начебто споживає 7,5 кубометра на місяць, а у Львові — усі 13. І це на особу... Для мене такі цифри — дивні. Свого часу мешкала сама у квартирі з лічильником — на місяць не набігало навіть двох кубів! Не тому, що економила. Просто коли ти цілими днями на роботі, варити-парити нема часу. Звичайно, є фанати кулінарії, які готують багато і часто. Мої батьки харчуються виключно вдома, практично через день печуть хліб у газовій духовці. І при цьому на місяць (у них є лічильник) набігає 12-15 кубів (живуть троє осіб).

“Відразу було зрозуміло, що постанову оскаржували не прості споживачі. Потім до розгляду приєдналась громадська асоціація газовиків, ще одна енергетична асоціація. В результаті, їм вдалось довести, що урядова постанова була прий­нята з порушенням процедури, не було належного обговорення, не враховано думки учасників ринку, — каже заступник голови Експертної платформи з енергоефективності Олексій Хабатюк. — Враховуючи рішення суду, на сьогодні чинною є постанова щодо норм споживання, яка діяла до травня минулого року. Наразі уряд готує нову постанову, де норма споживання на одну особу - 4,4 кубометра, за умови використання лише плити. Але на сьогодні це лише проект. Щодо розрахунків того, скільки газу споживають ті, хто не має лічильника, то їх є чимало, від різних інститутів та організацій. Цифри дуже різняться — від трьох до шести і більше кубів на особу на місяць. Ми також опитали майже тисячу споживачів — коливання дуже велике, але в середньому виходило 3,5 куба на особу. Але усі ці розрахунки базуються на даних споживання домогосподарств, які мають лічильники. А лічильник сам по собі дисциплінує, тож такі споживачі використовують енергоресурси раціональніше”.

Хто винен, що нема лічильників?

Насправді, усі розповіді про катастрофічні збитки газопостачальників через зниження норм споживання добряче перебільшені. За даними “Нафтогазу”, станом на 1 лютого цього року природний газ підведено до 13,047 млн. квартир та приватних будинків (без урахування Криму). З них лічильниками газу облаштовано 9,455 млн. домогосподарств, або 72,5% побутових споживачів. При цьому споживачі, які використовують газ комплексно (приготування їжі, підігрів води та опалення), практично повністю забезпечені лічильниками ще з 2012 року. Це 7,469 млн. домогосподарств. Саме на них припадає 91% споживання газу. Наступна категорія — споживачі, які використовують газ на підігрів води та приготування їжі. Таких налічується 1,111 млн., з них лічильники мають 871 тисяча. Відповідно до закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», до 1 січня цього року газопостачальні організації мали завершити встановлення лічильників цій категорії споживачів. Інакше постачання газу у ці помешкання мали припинити. Однак на сьогодні 240,1 тисячі таких домогосподарств досі не мають лічильників. При цьому якщо в одних регіонах тих, кому не встигли встановити лічильники, порівняно небагато, то в інших — десятки тисяч. А це уже виглядає на саботаж з боку облгазу! Ну не вигідно їм, аби увесь газ був порахований. У “Нафтогазі” розпорядились: якщо лічильник не встановлений не з вини користувача, газопостачання не припиняти.

“У нас залишається ще приблизно дві тисячі споживачів, які використовують газ для підігріву води та приготування їжі, у яких нема лічильників, — каже фахівець зі зв’язків з громадськістю “Львівгаз” Оксана Горак. — Частина з цих споживачів написали офіційні відмови від лічильників, частина просто не допустила наших працівників у помешкання. А як без доступу у помешкання можна встановити лічильник? Частково це пов’язане і зі зниженням норм споживання — люди порахували, що без лічильника вигідніше. Зараз наші працівники обходять тих абонентів по другому колу, переконують встановити лічильник. Якщо вони відмовляться вдруге, до них уже будуть застосовуватись санкції. Відповідно до закону, таких споживачів повин­ні відключати від газопостачання або застосовувати норму споживання у потрійному розмірі”.

Поки ви на роботі, сусід-пенсіонер вам напалить…

За словами Оксани Горак, встановлення лічильників для тих, хто має плиту та колонку, планують завершити до 1 квітня цього року. За законом «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», з 1 січня цього року до 1 січня 2018 року газопостачальники зобов’язані забезпечити лічильниками усіх, у кого лише газова плита. Таких споживачів в Україні 4,468 млн., з них 1,192 млн. уже мають лічильники.

“Зараз інвестиційний план нашого підприємства на затвердженні у регулятора. Як тільки його затвердять, складатимемо графіки встановлення лічильників на цей рік. Можливо, це будуть не індивідуальні, а будинкові лічильники. Але якщо споживач бачить, що лічильник йому окупиться, то може не чекати встановлення лічильника відповідно до графіка, а встановити його за власний кошт. Наше підприємство встановлює прилади обліку лише за інвестиційні кошти, але є приватні компанії, які мають ліцензії, і можуть встановлювати лічильники. Індивідуальний лічильник можна встановлювати і там, де є будинковий”, — каже Оксана Горак.

“НКРЕКП і справді допускає встановлення будинкового лічильника замість індивідуального. Але це — тимчасовий вихід зі ситуації, — каже Олексій Хабатюк. — Аби встановити лічильники більш ніж трьом мільйонам споживачів, треба 4-6 мільярдів гривень. Відтак їх встановлення розтягнеться на роки. Щодо будинкового лічильника, то він чітко порахує, скільки газу зайшло в будинок, але якщо споживач використовує небагато газу, то йому вигідніше мати квартирний лічильник. Адже якщо одна сім’я постійно на роботі, а в інших хтось завжди є вдома — споживання навіть з однаковою плитою буде відрізнятись”.

Крім того, власники сучасних енергоефективних плит використовують значно менше газу, ніж ті, хто користується плитами, виготовленими ще за Союзу. Чимало газових плит обладнані електричними духовками, але при розрахунку норм це не враховують. Так само як і не враховують наявності електричного бойлера. Відтак у період, коли нема гарячої води, газопостачальники дораховують ще три куби за підігрів води, навіть якщо сім’я користується електричним бойлером.

Схожі новини