Передплата 2024 ВЗ

У падінні гривні винен... язик міністра фінансів?

Українці кинулись скуповувати долари, бо їх налякали розмови про дефолт.

Три місяці поспіль населення поступово позбувалось доларів. У червні українці продали у п’ять разів більше валюти, ніж придбали. За даними НБУ, минулого місяця банки придбали у населення 214 млн доларів, а продали лише 40 мільйонів. І от з початку липня ситуація кардинально змінилася — курс “зеленого” знову поповз вгору, а люди кинулись скуповувати валюту. У середу до закриття торгів на міжбанку курс зріс до 21,7-21,9. На готівковому ринку долар подорожчав ще більше — до 24,15-24,5 гривні за долар, і попит на готівкову валюту у 3,5 раза перевищив пропозицію. Утім, експерти переконані, що курс розганяють спекулянти, і уже за тиждень він може відкотитись назад - до 21,5 гривні за долар.

«Основна причина подорожчання долара — розмови Яресько про дефолт, — вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Прямої залежності між оголошенням дефолту та обвалом національної валюти нема. Проте українці чомусь переконані, що дефолт — це обов’язково обвал гривні. А міністр фінансів, замість заспокоїти людей, так багато говорить про дефолт, що у людей почалася паніка. Оперативно спрацювали спекулянти. Як тільки вони побачили, що попит на валюту зростає, почали піднімати на неї ціну. У Києві уже продають долар по 25. І у них купують, хоча дехто ще сьогодні продає по 22,5. Люди у паніці роблять безглузді речі. За тиждень-два, коли курс відкотиться назад до 21,5 гривні, ті, хто купив долар по 25, кусатимуть лікті”.

За словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, негативно вплинуло на валютний ринок те, що минулого тижня парламент не прийняв два закони, потрібні для продовження співпраці з МВФ. “Тиснуть на курс і проблеми в Греції — багато хто приміряє їхню ситуацію до України, — каже Олександр Жолудь. — Заяви про те, що Україна може оголосити у липні дефолт, навпаки, мали б позитивно вплинути на курс. Адже якщо ми не зробимо певних виплат, більше валюти залишиться в середині країни. Натомість розмови про дефолт можуть спричинити паніку серед населення, а це означає збільшення попиту на валюту на готівковому ринку”.

Ще одним чинником, який посприяв послабленню гривні, міг стати початок виплат компенсацій вкладникам одного з найбільших банків-банкрутів - “Дельтабанку”. У червні вкладникам цього банку Фонд гарантування вкладів виплатив майже 3,5 мільярда гривень. Значна частина цих коштів відразу пішла на валютний ринок — українці воліють зберігати заощадження в американській валюті.

А тим часом...

Гривня уже не є найслабкішою валютою у світі. За перше півріччя цього року найбільше обвалились національні валюти Колумбії (на 37,6%) та Азербайджану (на 33,7%). Економіка обидвох країн залежна від цін на нафту, тож падіння цін на вуглеводні позначилось на курсах їхніх валют. Українська гривня за півроку впала на 33,3%, тож у рейтингу найбільш знецінених національних валют вона “лише” третя.

Схожі новини