Передплата 2024 ВЗ

За пивом – в алкомаркет?

З липня цей напій подорожчає, а кіоски не матимуть права ним торгувати

Ще два тижні в Україні може торгувати пивом хто хоче, де хоче. З 1 липня хмільне офіційно вважатиметься алкогольним напоєм, а це означає, що торгувати ним зможуть лише ті магазини, які мають спеціальну ліцензію. Відтак вартість пива зросте, адже, окрім витрат на придбання ліцензії, у ціну закладатимуть ще й додатковий роздрібний акциз на торгівлю алкоголем (5%). В асоціації “Укрпиво” кажуть, що від таких нововведень втратять не лише пивовари, а й бюджет, оскільки виробництво пива впаде щонайменше на 5%. А це понад 750 млн. грн., сукупних відрахувань до бюджетів всіх рівнів від галузі та її суміжників. Разом зі скороченням кількості точок, де продають пиво, збільшиться рівень безробіття.

“Це нововведення вдарить по найдрібніших підприємцях. Це люди, які не змогли знайти роботи, а відтак започаткували невеличку власну справу — торгують розливним пивом чи мають невеличкі магазинчики, — каже президент Асоціації роботодавців торгівлі та громадського харчування Зіновій Бермес. — По-перше, аби продавати пиво, доведеться отримати ліцензію, яка коштує вісім тисяч гривень на рік на кожен касовий апарат. Доведеться купити ще й касові апарати. Утім, на ліцензію та касовий апарат ще можна якось знайти гроші. Але законодавством передбачено, що торгувати алкогольними напоями можна лише у тих підприємствах торгівлі, де площа торгового залу перевищує 20 квадратних метрів. Маленькі магазинчики автоматично втратять можливість торгувати пивом. Вони або закриються, або підуть у тінь і будуть відкуповуватись від контролюючих органів”.

Шоковані нововведенням і міні-пивоварні, які останнім часом активно розвивались. “Прирівняння пива до алкогольних напоїв знищить наш бізнес, - кажуть у “Галицькій пивній мануфактурі”. — Ліцензія на оптову торгівлю алкоголем коштує 500 тисяч гривень на рік. Це можуть собі дозволити такі гіганти, як “Оболонь” чи “Чернігівське”. Не знаємо жодної міні-пивоварні, яка би уже купила таку ліцензію. Виглядає на те, що у цей закон ще будуть вносити зміни, бо як він працюватиме, точно не знають навіть у фіскальній службі. Як завжди, офіційні роз’яснення з’являться в останні дні перед набуттям чинності цього закону, тобто десь 29-30 липня. Зачекаємо”.

Попри удар по бізнесу, є й інший бік медалі — через доступність пива в Україні зростає рівень алкоголізму серед неповнолітніх. За даними МОЗ, Україна займає друге місце після Чехії серед країн Європи та СНД за споживанням пива дітьми віком 11-15 років.

«Пиво — це алкогольний напій. Будь-який напій, у якому є алкоголь, викликає залежність. У Німеччині величезна проблема — пивний алкоголізм, у Франції — винний алкоголізм. Тобто є спільна проблема — надмірне споживання алкоголю, незалежно від того, у якому напої він міститься, — каже головний лікар Львівського обласного наркодиспансеру Мирослава Кабанчик. — Найгірше те, що пиво популярне серед неповнолітніх. Його всюди рекламують. Нав’язується стереотип, що футбольний матч без пива не може бути.

Ще одна проблема — якість пива. Пиво, яке у нас продають, не є натуральним продуктом. Деякі виробники, аби напій краще пінився, додають туди сполуки кобальту. Є спеціальні добавки, які пришвидшують процеси бродіння, покращувачі смаку, консерванти. Алкоголь, у тому числі й пиво, має бути якісним, дорогим. Його не повинні продавати у кожному кіоску. Щоб дитина не могла на гроші, які їй дали в школу на обід, купити пляшку пива. Алкоголь не повинні продавати навіть у всіх супермаркетах. Для цього мають бути лише спеціалізовані алкомаркети”.

Схожі новини