Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Якщо кожна друга сім’я звернеться по субсидії, бюджет не витримає»

Третина українців – за межею бідності. Чи зможуть платити за новими тарифами?

Нові тарифи на газ стали шоком для українців. До того, що блакитне паливо подорожчає, люди були морально готові. Але ж не настільки... Найекономніша категорія споживачів, яка досі використовувала на рік до 2500 кубометрів газу і платила по 1,08 гривні за кубометр, тепер платитиме 7,188 гривні (з 1 травня по 30 вересня). З 1 жовтня по 30 квітня вони зможуть платити за “пільговим” тарифом — 3,6 гривні за кубометр. Та й то лише у тому випадку, якщо вкладуться у 200 кубометрів у місяць.

«Узимку вкластись у 200 кубів — нереально, — каже Андрій Терешко з Давидова. — У мене невеликий будинок — 90 квадратних метрів. Два роки тому робили ремонт і замінили систему опалення, тож можемо регулювати температуру в кожній кімнаті. Коли нас нема вдома, ставимо на мінімум. У майках не ходимо, але все одно в морози випалюємо близько 300 кубів. То виходить, що тільки за газ доведеться платити до 1500 гривень, а ще світло подорожчає. Будемо сподіватись, що вийде субсидія. Якщо ні — буду платити, скільки зможу. Мої діти не будуть голі-босі-голодні, бо хтось собі захотів заробити мільйони. Перед тим, як вводити європейські тарифи, треба дати людям європейські зарплати”.

Чи допоможе таке раптове підвищення збалансувати фінансовий стан “Нафтогазу”? Сумніваюсь. Адже коли людям не вистачатиме на харчі, навряд чи вони платитимуть так справно за комуналку, як досі. Борги за комунальні послуги почали зростати ще з минулого року. За 2014 рік заборгованість збільшилась майже до 15 мільярдів. Воно й не дивно, адже за минулий рік середні нарахування на одного власника збільшились на 26,3%. З урахуванням електрики у грудні середній платіж становив 660,0 грн. У січні цього року це уже було 695,2 грн.

“Українці показали, що є платодисциплінованими навіть у такі складні часи. Заборгованість за комунальні послуги, яку накопичують взимку, влітку, коли платежі є меншими, зменшується. Але таке значне зростання тарифів лише розкручує інфляційно-тарифну спіраль, — каже директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. — Проблема в тому, що газ купуємо за долари, а населення розраховується в гривні. Збільшення цього розриву провокує необхідність чергового підняття тарифів. Тому те, що маємо, — це наслідок нік­чемної політики Національного банку, який не впорався зі своїм основним завданням — забезпечити валютну та цінову стабільність. А відтак ситуація може ще більше розбалансовуватись”.

Люди, доходи яких за рік зменшились утричі, тепер змушені будуть платити непідйомну комуналку. Навіть якщо вони нашкребуть на те, щоб оплатити за електрику та опалення, то не матимуть з чим іти в магазин. Падає торгівля — виробники та постачальники змушені скорочувати зарплати чи навіть людей. Зростає безробіття, а відтак людей, які можуть самостійно розраховуватись за компослуги, стає ще менше. За підрахунками заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альони Бабак, після підняття тарифів 77% населення матимуть право на отримання житлових субсидій. Та чи вистачить у бюд­жеті грошей на субсидії?

“На сьогодні 30% українців живуть за межею бідності. За останній місяць навіть номінальні доходи населення зменшились, не кажучи про реальні. Якщо ситуація погіршуватиметься і далі, варто очікувати масових неплатежів, — каже завідувач відділу дослідження якості життя Інституту демографії Людмила Черенько. — Схема “не піду в кіно, не заплачу за гурток, але не назбируватиму боргів за комуналку” не спрацює. Люди за останній рік і так поврізали витрати “на задоволення”. На кінець минулого року близько 30% сімей мали право звернутись по субсидії, але не усі це зробили. У жовтні, коли почнеться опалювальний сезон, на субсидії претендуватимуть понад 60% сімей. І це страшенна загроза. Якщо по субсидії звертатиметься кожна друга сім’я, такого навантаження не витримають ні самі органи соцзахисту, ні бюджет. Звичайно, не піднімати тарифи не можна. Але не можна і перегнути палицю, бо ефект буде зворотний”.

«Якщо доведеться, працюватимемо у суботу та неділю»

Відділи соціального захисту чекають на шквал заявок на субсидії уже з травня

Уже в квітні разом із рахунками за житлово-комунальні послуги кожна сім’я отримає бланк декларації і бланк заяви на субсидію. Про це повідомив міністр праці та соціальної політики Павло Розенко. Міністр закликав українців не чекати початку нового опалювального сезону, а звертатись по субсидії уже з травня. Саме у травні має запрацювати нова система надання субсидій.

Поки що діє система надання пільг, яку запровадили з 1 жовтня. Відповідно до цих правил, оформити субсидії можуть ті сім’ї, у яких рахунки за комунальні послуги перевищують обов’язковий платіж. «Поріг» вираховують для кожної сім’ї окремо. Аби порахувати самостійно, чи можете ви претендувати на субсидію, скористайтесь такою формулою. Сукупний дохід сім’ї за останні півроку ділимо на 6 і на кількість членів сім’ї. Наприклад, дохід на сім’ю з двох членів за півроку становив 15 тисяч гривень.

Рахуємо так:

15000 / 2 / 6=1250 грн.

Далі суму, яку отримали, треба розділити на прожитковий мінімум (на сьогодні це 1176 грн.) і на коефіцієнт 2, а тоді помножити на 15%.

Виходить:

1250 грн. / 1176 грн. / 2 * 15% = 7,97%.

Отже обов’язковий платіж для такої сім’ї 7,97% від її середньомісячного доходу. Якщо б у сім’ї була дитина, то тоді обов’язковий платіж був би 5,31%. Пенсіонер, який має лише 949 гривень пенсії, також платить приблизно 5%. Ця формула нарахування залишиться чинною і надалі, зате з травня скасують деякі обмеження. Зокрема, як розповіла “ВЗ” начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат Леся Дронь, нині на отримання житлової субсидії не може претендувати сім’я, один чи декілька працездатних членів з якої не працюють, не навчаються і при цьому не перебувають на обліку у Центрі зайнятості. Якщо урядові нововведення набудуть чинності, то такого обмеження не буде.

“На сьогодні право на субсидії не має сім’я, яка за попередні 12 місяців здійснила покупку чи одноразово оплатила послуги, вартість яких перевищує 10 прожиткових мінімумів для сім’ї. З травня це обмеження скасують. Зрештою, такі покупки і так було важко відстежувати. Не обмежуватимуть у праві на субсидії і сім’ї, які мають два транспортні засоби”, — каже Леся Дронь.

Не враховуватимуть з травня також міфічні доходи, які може мати сім’я від присадибної ділянки чи земельного паю. Тобто єдине, на що зважатимуть, — офіційний дохід сім’ї. Натомість сподівання людей, які живуть на орендованих квартирах, знову не виправдались. У проекті урядової постанови немає пункту, який би дозволяв орендаторам житла отримувати житлові субсидії. За словами Лесі Дронь, це логічно, адже субсидії надають, відштовхуючись від кількості осіб, зареєстрованих у квартирі, і їхніх доходів. Навіть якщо сім’я винаймає квартиру офіційно, то все одно її там не реєструють.

В органах соціального страхування очікують напливу звернень уже в жовт­ні. Районним відділенням навіть дозволили збільшити чисельність працівників, аби встигати опрацьовувати усі заявки. “Ми теж подавали пропозицію щодо збільшення штату, але нам поки що не дозволили. Однак ми уже маємо досвід 2011 року, коли мали величезний наплив заявок на субсидії. Тоді через органи Пенсійного фонду бланки заяв і декларацій отримали усі пенсіонери. Якщо доведеться, працюватимемо навіть у суботу та неділю”, — каже пані Дронь.

Схожі новини