Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Зелений» піде «чорним» курсом

Експерти вірять: якщо НБУ перейде до єдиного ринкового курсу, то в банки надійде кілька мільярдів доларів з «чорного» ринку

Офіційний, індикативний, середньозважений, комерційний... Майже півроку з подачі НБУ в Україні діють стільки курсів, що розібратись з ними часом не можуть і самі банкіри! З вересня минулого року, відколи Нацбанк запровадив усі ці курси, валюту в Україні купити практично нереально. Голова НБУ Валерія Гонтарева переконана — українцям долари не потрібні, а якщо хтось зібрався за кордон, то може розраховуватись карткою. Цікаво, чи сама вона ризикнула б поїхати кудись без готівки в кишені? Звичайно, з таким курсом більшості з нас закордонні поїздки не світять. Але долари не можуть купити навіть фірми, залежні від імпорту. Аби закупити товар чи сировину, вони змушені були переплачувати по п’ять гривень за кожен долар, аби тільки банк дістав для них валюту. А всі ці перевитрати потім закладають у ціну товарів... І от нарешті в НБУ заявили, що готові відмовитись від індикативного та перейти до єдиного ринкового курсу.

«Ми виступаємо за прозору політику курсоутворення та перехід до ринкових механізмів курсоутворення. Так само ми прагнемо, щоб на ринку був єдиний та ефективний курс. Головним у впровадженні монетарної політики регулятора є продовження використання системи гнучкого обмінного курсу», — заявила голова НБУ Валерія Гонтарева. При цьому додала, що регулятор не відмовляється від можливості впливати на ринок за допомогою адміністративних важелів і може повернутися до них у будь-який момент, якщо для цього будуть усі передумови. Чи означає перехід до ринкового курсу, що долар тепер офіційно коштуватиме, як на чорному ринку — 21-22 гривні?

“Якщо НБУ справді дотримає слова і перейде до єдиного курсу, який формуватиметься ринком, — це піде усім на користь, — каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — На жаль, є ризик, що НБУ почне малювати такий “ринковий” курс, який йому захочеться. Тоді нічого не зміниться. Як на мене, то головний валютний ризик у нас — це керівництво НБУ. Якщо воно познімає усі обмеження на валютному ринку та перейде до ринкового курсоутворення, ситуація поліпшиться. Хоче експортер продати валюту по 22 гривні — виходить на міжбанк і продає. Імпортер готовий купити по 21. Вони торгуються — так утворюється ринковий курс. Оцей курс і має бути офіційним. Нині експортерам вказують, скільки і за яким курсом продавати, — тому вони не заводять валюту в Україну. Буде нормально працювати міжбанківська валютна біржа — з’являться гроші і в обмінниках. Зараз людина, яка хоче продати валюту, шукає виходи на “чорний” ринок. Загалом у тіньовому обігу у нас приблизно 100 мільярдів доларів! Якщо після зняття обмежень хоча б частина цих грошей повернеться у банківську систему, курс долара може обвалитись”.

Звичайно, раптового обвалу не буде, переконаний аналітик. Якщо НБУ перестане втручатись, то ринковий курс спочатку зрівняється з курсом “чорного” ринку (на сьогодні це і є реальний курс). А потім, в силу того, як валюта повертатиметься на офіційний ринок, долар може подешевшати — навіть до 17 гривень.

У Незалежній асоціації банків України переконані: навіть якщо курс не впаде, то принаймні пропозиція валюти збільшиться. А це означає насамперед полегшення для імпортозалежного бізнесу. «НАБУ заявляла про необхідність припинення практики формування кількох курсів на валютному ринку. Створення єдиного курсу повинне зменшити обсяги “чорного“ валютного ринку і повернути проведення валютообмінних операцій у легальне русло, тобто у банківські каси», — каже голова Ради НАБУ Роман Шпек.

Звичайно, не можна відкидати ризик того, що як тільки курс відпустять, він виросте значно більше, ніж нинішні 22 гривні за долар на “чорному” ринку... Утім, експерти переконані: нинішній “чорний” курс — це якраз той рівноважний рівень, більше за який покупці платити не готові.