Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Навіть не нап’єшся з горя...

У бюджеті-2015 закладено подорожчання алкоголю, тютюну, бензину та обрізання соціальних пільг

Під ранок на 29 грудня Верховна Рада у муках таки народила бюджет-2015 та так звану “податкову реформу”, яка начебто дозволить той бюджет наповнити. Щоправда, навіть прем’єр-міністр Арсеній Яцецюк визнав, що бюджет наразі — це такий собі закон-відмазка, який переглядатимуть не пізніше середини лютого. Утім, цікавий не стільки сам проект бюджету, як закони, які наприймали, аби звести кінці з кінцями.

Влада таки пішла на урізання деяких соціальних видатків. На 10% скорочено розмір пенсій працівникам прокуратури, народним депутатам, державним службовцям. Обмежили також максимальний розмір зарплат для бюджетників — не більше семи мінімальних зарплат (трохи більше восьми тисяч гривень). Учителям розмір доплат начебто не урізали, але рекомендували зменшити кількість методичних кабінетів у навчальних закладах. А за кабінети вчителі якраз і мають надбавку... Зі стипендіями також не все просто. Студентам та учням ПТУ стипендії залишити, але дописали — порядок виплат визначатиме Кабінет Міністрів. За харчування дітей у садочках доведеться доплачувати батькам — не менше 60% від вартості.

Пільги на проїзд урізали. Так, інваліди зможуть їздити безкоштовно лише у міському транспорті, а в приміському — ні. Тобто якщо інвалід живе в селі, то щоб поїхати у лікарню до райцентру, мусить платити.

У новому році платитимемо новий податок на нерухомість. Щоправда, цю норму прийняли з поправкою — якщо квартира до 60 квадратних метрів, а будинок до 150, то цю нерухомість не оподатковуватимуть. За площу, яка перевищуватиме ці норми, доведеться платити на рік до 25 гривень за метр — ставку визначатиме місцева влада.

З нового року подорожчають алкоголь та цигарки — роздрібний акциз на ці товари зросте на 5%. Подорожчає й пальне. Мало того, що через обвал гривні пальне в Україні подорожчало майже вдвічі, так народні обранці примудрились ще й підвищити акциз на бензин, скраплений газ і біопаливо. Так, акциз на бензин збільшується з 198 до 202 євро за тонну. Акциз на пальне зафіксований у євро, тож коли росте курс євро, зростають і надходження до бюджету. На жаль, ціни на пальне на АЗС також йдуть вгору...

Після нового року можуть подорожчати усі імпортні товари — парламент прийняв додаткове мито на товари з-за кордону — 5-10% (залежно від категорії). При цьому додатковим імпортним митом хочуть обкладати навіть товари, які в Україні не виробляють (наприклад, газетний папір). Це мито уже змусило панікувати бізнес, який працює на імпортній сировині. Через обвал курсу і так ледве працюють, а тут ще й мито хочуть “впарити”! Щоправда, у президента обіцяють, що ця норма набуде чинності лише після того, як його погодять у ЄС. Тож є шанс, що цей закон “зависне”.

Власникам авто з бензиновими двигунами об’ємом понад 3 тис. куб. см і дизельними понад 2,5 тис. куб. см доведеться платити 25 тисяч гривень податку щороку (якщо авто має менше п’яти років). Утім, у Всеукраїнській асоціації автодилерів кажуть, що по новеньких авто преміум-класу це не так уже й вдарить, бо більшість преміальних виробників робить ставку не так на об’єм циліндрів, як на потужність двигуна. Навіть розкішні Porsche Cayenne та Audi Q7 тепер випускають з двигунами до 3 тис. куб. см, — тож ці машини під цей “розкішний” податок не потраплять...

Чи не найбільше Арсеній Яценюк хвалився тим, що єдиний соціальний внесок знизили — з 41% до 16,4%. Це, мовляв, дозволить роботодавцям підвищити легальні зарплати, а тим, що працювали неофіційно, — вийти з тіні. Підприємці вже зібрались бігти за шампанським — це ж і справді революційна норма. Але на ділі виявилось, в прийнятому законі передбачено, що “до частини бази нарахування єдиного внеску, що перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід, винагорода), ставка єдиного внеску, встановлена для відповідної категорії платника, застосовується з коефіцієнтом 0,4”. Тобто якщо роботодавець платить зарплату, яка перевищує дві мінімальні (приблизно 2500 грн.), тоді він може претендувати на знижену ставку ЄСВ (41%х0,4=16,4%), і то не на всю зарплату, а лише на ту суму, яка перевищує дві мінімалки. Тобто якщо зарплата 4000 гривень, то з 2500 стягуватимуть звичайний ЄСВ, а з 1500 — зменшений.

“Зрозуміло, що ті ставки єдиного соціального внеску, які діяли досі, — нереальні для будь-якої економіки, не лише української. Тому будь-яке зменшення — позитивний крок, — каже експерт Інституту публічної політики Максим Борода. — Однак сумніваюсь, що ця норма допоможе вивезти бізнес з тіні. У законі про бюджет та про податкові зміни є чимало норм, які збільшують податкове навантаження. Тобто однією рукою ми даємо, іншою забираємо. А будь-яке збільшення податкового навантаження лише сприяє тому, що бізнес йде в тінь. Тому не можна говорити про детінізацію зарплат лише через зниження ЄСВ. Загалом прийнятий бюджет справляє враження сирого закону. Його прийняли з двох причин. Перша, щоб була можливість після 1 січня фінансувати оборонні видатки. Друга — щоб було що показати місії МВФ, яка має прибути в Україну в січні. Якби не було бюджету, то місія, можливо, скасувала б візит”.

Схожі новини