Передплата 2024 «Добра кухня»

Суперечка, чому так подорожчала гречка

Журналіст «ВЗ» дізнавалася причину стрімкого стрибка цін на улюблену крупу українців

Не повірила очам, коли в продуктовому супермаркеті побачила вартість гречки, яку продають урозсип, — 18 гривень 14 копійок за кілограм... Ще кілька днів тому купувала гречку по 8-9 гривень за кілограм. Згодом ціна на цю крупу підстрибнула до 13 гривень.

І ось — новий стрибок. Ціна рисової крупи теж б’є рекорди — 16-20 гривень. Експерти кажуть, тут не обійшлося без штучного підняття цін: чим вищий попит, тим більша ціна на продукт.

Пенсіонерка пані Юлія нервово ходить по супермаркету з кошиком. Жінка не приховує емоцій, каже, що не може без сліз дивитися на цінник на гречку. Упакованої гречки в супермаркеті немає. Її змели з полиць, бо була по старій ціні — 9-10 гривень за кілограм. “Капець! Гречка вже по 16-17 гривень. Кажуть, буде по 20-23, — бідкається пані Юлія. — Як можна вижити, коли ціни на продукти першої необхідності, компослуги, ліки постійно ростуть, а зарплати і пенсії стоять на місці? За останні півроку подорожчали усі продукти. Ціни на картоплю і гречку трималися на плаву. Тепер доведеться економити навіть на гречці...”.

До розмови приєднується 30-річна львів’янка Марта Данилюк. “Зай­маюся спортом, тому для підтримання форми гречку їм на сніданок, обід і вечерю, — наголошує пані Марта. — Подорожчання цієї крупи сприйняла боляче. Що тепер їсти, як дотримуватися дієти?”.

Запитую продавчиню супермаркету, чому подорожчала крупа. Заодно дивлюся на цінники товарів м’ясного відділу, чи, бува, ціни на м’ясо не підстрибнули. Жінка років 45-ти розводить руками: “Не знаю, ще кілька днів тому гречка була по 13 гривень, а потім різко подорожчала до 18-ти. Експерти казали, що цього року на неї був урожай. Тоді чому так подорожчала? Я сама не встигла купити до хати гречки за старою ціною, не маю в хаті ні зернятка. Тепер мене чоловік сварить за це. Нічого, будемо їсти перловку, вона ще коштує до десяти гривень”.

У продуктовому магазині на вул. Медової Печери кілограмову упаковку гречки продають по 16 гривень 75 копійок. “Це ще не межа, — розповідає продавець магазину Ольга. — Кажуть, за тиждень гречка подорожчає до 23 гривень. Думаю, якщо така дорога, то її до нас “загнали” з Китаю, де закуповують за іноземну валюту. Наша українська гречка коштувала б дешево. Покупці дуже обурюються. Дехто навіть матюкається...”.

Йду в кіоск. “По скільки гречка?” — запитую продавчиню. Відповідає, що по 16 гривень. “Чому така дорога?”- “А чому в “Метро” вона по 23 гривні? У нас і так ще дешевше, бо встигли закупити до подорожчання. Все дорожчає, а чому ціна гречки має стояти на місці? ”.

На гуртовому ринку “Шувар” за кілограм гречки правлять 14 гривень. Як пояснив “ВЗ” начальник відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Євген Мокрик, одна з причин подорожчання — збільшення попиту на цю крупу. Оскільки українці стали налягати на гречку, закупівельники вирішили підняти ціни. “Тривалий час ціна на гречку трималася на рівні 9 гривень за кілограм, — зауважив експерт. — Тепер крупа подорожчала через певний ажіотаж серед роздрібних покупців. Кабмін відмінив державне регулювання цін на деякі соціальні продукти харчування. В цю категорію потрапила й гречка. Якщо гречка експортується, то її вартість прив’язана до курсу долара. Ціни на гречку підняли і вітчизняні виробники. Планується відмінити державний контроль цін ще й на телятину, м’ясо птиці, свинину, яйця, олію, картоплю, борошно, макарони, крупи, цукор. Отож виробники можуть підняти ціни”.

Експерт ринку зернових культур Юлія Шатравка сказала “ВЗ”, що посівні площі гречки в Україні скоротилися, на внутрішньому ринку зерна мало. Тепер соціальну крупу до нас привозять з Росії, а це вдарило по ціновій політиці. “Головна причина — нестача нашої сировини, — зазначає пані Юлія. — Також ціна на гречку піднялася штучно. Попит породив ріст цін. Люди панікують, купують гречку кілограмами”.

Схожі новини