Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Коли купуєш наше, то гроші і податки залишаються у нас»

На виставці-ярмарку «Львівський товаровиробник» представлено, зокрема, і новенький «електронівський» тролейбус

Меблі, одяг, техніка, транспортні засоби, ліки, продукти харчування... Понад сімдесят підприємств зібралося у Львівському палаці мистецтв на традиційну виставку-ярмарок “Львівський товаровиробник”. Виставка триватиме до понеділка, 6 жовтня. На заході нагородять учасників регіонального конкурсу «Сто кращих товарів України». Подарунки від львівських виробників отримає також малеча — за участь у конкурсі дитячого малюнка “Купуй львівське”.

«Гасло “Свій до свого по своє” має бути актуальним як ніколи, — розповів “ВЗ” міський голова Львова Андрій Садовий. — На виставці експонують і тролейбус львівського виробництва, і комунальну техніку, і гастрономію, і легку промисловість та багато цікавинок. Треба просто прийти, побачити і купити товари за хорошими цінами. «Купуй львівське!» — наша ініціатива, яку багато років підтримують товаровиробники. Часто хочемо щось добре купити, шукаємо по світах. А воно є тут! Коли купуєш наше, то і гроші, і податки лишаються тут. Це дуже вигідно у непростий час».

...У подвір’ї Палацу мистецтв ніде яблуку впасти. Підприємці, громадські активісти, відвідувачі зібралися біля червоної доріжки. Там цьогоріч офіційно відкривали захід (раніше урочистості були у фойє Палацу мистецтв) і водночас презентували перший тролейбус марки “Електрон”.

Дванадцятиметровий низькопідлоговий тролейбус на 106 місць за кілька днів їздитиме на одному з маршрутів Львова. Тролейбус виготовлено за провідними європейськими стандартами. Зокрема, тролейбус на зупинці опускається, зменшуючи дорожній просвіт (кліренс). Це для пасажирів з обмеженими можливостями. Салон обладнаний сигнальними кнопками та відкидним пандусом для заїзду інвалідного візка. А ще в салоні є спеціально облаштоване місце, де можна пристібнути паском безпеки інвалідний візок. Сидіння — вандалостійкі, в салоні — інформаційні монітори, табло з біжучим рядком. Тролейбус розвиває швидкість 70 кілометрів на годину. За безпеку руху відповідають електронні системи контролю та керування, зовнішні і внутрішні камери відео­спостереження, дзеркала зовнішнього огляду з електропідігрівом.

Львів’яни наввипередки заходили в салон тролейбуса. Вражає чистота, просторість та м’які зелені крісла. Дехто жартував: “Цікаво, за скільки часу новенький тролейбус стане таким, як весь електротранспорт міста?”. “За два тижні”, — відповів чоловік років тридцяти. Перший VIP-пасажир, який оглянув салон та кабіну водія нового транспортного засобу, — перший заступник міського голови Львова Олег Синютка. Ретельно оглядав конструкції, сидіння, спілкувався з керівництвом виробника. Олег Синютка наголосив, що красень-тролейбус їздитиме саме по Львову, а не по інших містах країни. Ціну транспортного засобу тримають у таємниці... На урочисте відкриття виставки-ярмарку “Львівський товаровиробник” прийшли також голова Львівської обласної ради Петро Колодій, генеральний директор ДП «Львівстандартметрологія» Олег Косінський.

Журналіст “ВЗ” поспілкувалася з учасниками виставки-ярмарку “Львівський товаровиробник”. Зокрема працівники підприємства, яке спеціалізується на виготовленні м’ясопродуктів, скаржаться, що виробництво та попит знизилися на 10-15%. У різних регіонах відсоток спаду попиту різний. “Економимо на транспортних затратах, щоб вартість продукції не зростала, — розповів “ВЗ” керівник відділу продажів м’ясопродукції Володимир Бац. — При цьому дбаємо про якість. Тенденція — люди більше купують варені ковбаси, а не копчені чи шинку. А ще споживачі стали більше налягати на свіже м’ясо, зокрема свинину”.

Схожі новини