Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Олександр Сугоняко: «Ми — валютні п’яниці»

Голова Асоціації українських банків переконаний: якщо не збільшимо внутрішнє виробництво, стабілізувати гривню не вдасться

Українській гривні виповнилось 18 років. 2 вересня 1996 року розпочалася грошова реформа — купонокарбованці почали обмінювати на гривні, і за два тижні гривня стала єдиним платіжним засобом. На жаль, своє повноліття гривня святкує не у найкращому становищі. Після рекордного падіння до 14,80 гривні за долар, яке відбулось у серпні, повернути курс у більш-менш прийнятний коридор допоміг транш МВФ. Україні виділили 1,4 мільярда доларів допомоги. У МВФ втішили — третій і четвертий транш можуть об’єднати, тож чергову порцію валютної допомоги Україна може отримати уже в грудні. Чи допоможуть гроші та обіцянки МВФ разом з жорсткими адміністративними обмеженнями Нацбанку зміцнити гривню? Та чи варто мріяти про повернення курсу хоча б до 10 гривень за долар? Про це — у розмові з головою Асоціації Українських банків Олександром Сугоняком.

— Коливання курсу на міжбанку — це не головне, — каже Олександр Сугоняко. — Давайте дивитись глибше. Гривню ввели у 1996 році. І я мав до цієї реформи безпосереднє відношення.

Тоді курс був 1,76 гривні за долар. Потім він впав до чотирьох гривень, потім тривалий час був 5,05, а далі вісім, дванадцять гривень за долар... Маємо постійну тенденцію до девальвації гривні. Курсова стабільність була штучною. Курс тримали за рахунок спалення золотовалютних резервів, нарощування боргів. Сьогодні ми шкодуємо за вчорашньою стабільністю гривні, але ж ми за неї платили. І платили дорого. Не можна чекати, що буде стабільною валюта країни, яка набагато більше купує за кордоном, ніж продає. За минулий рік ми купили товарів на 16,4 мільярда доларів, більше, ніж продали. Питання, а де ми взяли гроші? Коштів, які ми отримали за наші товари і послуги, не вистачило б, аби купити усі ці імпортні товари. Ці гроші — зовнішні позики та золотовалютні резерви, які в нас на той час були. Ми — валютні п’яниці. Позичили-пропили — і знову думаємо, де позичити. Гроші МВФ для нас — як чарка для пияка. Так, на якийсь час йому перестануть труситись руки. Але лише на якийсь час. Тобто курс зараз стабілізується, але тимчасово.

— З 2 вересня набула чинності постанова НБУ, яка ускладнює доступ українців до валюти. Готівкові перекази з-за кордону обов’язково мають переводити в гривню, зняти з картки також можна тільки гривні. Ті, хто має валютні депозити, можуть отримати валюту не більше, ніж на 15 тисяч гривень на добу (тобто трохи більше як тисяча доларів). Усі ці заходи допоможуть бодай трохи зміцнити курс?

— Ускладнення доступу до валюти і справді мало б трохи укріпити гривню. Адже що таке курс?

Це баланс між попитом на валюту та її пропозицією. Коли змусять імпортерів продавати валютну виручку та конвертувати у гривню грошові перекази, пропозиція валюти зросте. Але смішно: людина за кордоном заробила валюту, а її родичі тут можуть зняти тільки гривні, бо Нацбанк так розпорядився, — тоді як конвертаційні центри з мільярдними оборотами на добу як працювали, так і працюють. Чому б не прикрити їх? Економічний блок уряду досі не зробив нічого, аби наростити виробництво для внутрішніх потреб. За півроку ми імпортували на півтора мільярда продуктів харчування. Дитячий пластилін купуємо в Росії! За валюту! Тютюну купили на 200 мільйонів. Звичайно, є товари, які ми змушені імпортувати. Але невже не можна налагодити виробництво штанів, шкарпеток? Того, що українці потребують для щоденного вжитку. Адже такий імпорт і підриває курс, зрештою, економіку. Що менше ми імпортуватимемо, то менший буде попит на валюту. Ми взагалі мало що виробляємо. Що ми експортуємо? Корисні копалини, зерно, ріпак, соняшник. Тобто нещадно експлуатуємо нашу землю, а її ресурси теж не безмежні.

— Але ж важко говорити про зміцнення економіки, коли в частині країни тривають бойові дії?

- Так, у нас війна. І ми усі це маємо розуміти. Це війна проти українського народу, яку розпочав Янукович, а продовжив Путін. Це війна добра зі злом, і ми маємо у ній перемогти, бо на нашому боці правда. Під час війни може бути всяке. Але це не причина нічого не робити. Навпаки, війна може стати поштовхом для нарощення виробництва.

1 млрд. доларів — Стільки валюти має намір скупити Нацбанк на міжбанківському валютному ринку до кінця року, аби поповнити золотовалютні резерви. Про це йдеться у новому меморандумі між Україною та МВФ. Відтак, очікувати на суттєве зміцнення гривні, мабуть, не варто. Припускають, що Нацбанк не допустить зміцнення гривні більше, ніж до 12,5 гривні за долар.

Схожі новини