Передплата 2024 ВЗ

Вбивчий курс

Прем’єр визнав: долара, дорожчого за 12 гривень, Україна не витримає. А експерти кажуть: те, що відбувається з гривнею, – масштабна афера на війні

Наслідки війни на Донбасі чи масштабна афера? Що відбувається з валютою в Україні, схоже, перестали розуміти навіть аналітики. У кілька стрибків долар подолав позначку 14 гривень! Людям та бізнесу, особливо тому, який залежний від імпорту, залишається лише приречено спостерігати за змінами цифр на обмінниках. Адже слідом за валютою дорожчають імпортні товари, бензин... А ціни на них уже і так космічні. Газ купуємо також за валюту, тому якщо курс і далі буде рости, то ще до початку опалювального сезону тарифи доведеться знову підняти... Разом з доларом зростають і державні борги, значна частина яких — у валюті. «Для української економіки прийнятний курс — це 12 грн. Вище ми не витримаємо», — визнав на засіданні уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Голова НБУ Валерія Гонтарева також заявила: збалансований курс гривні на сьогодні — 11,5-12 гривень за долар, а те, що на ринку він набагато вищий — через панікерів та спекулянтів. Утім, додала — в умовах війни важко говорити про якісь збалансовані показники. Звичайно, коли на території двох областей тривають бойові дії і є загроза повномасштабної війни, сподіватись економічної стабільності годі. Та чи у всьому винна війна на Донбасі? Складається враження, що Нацбанк прикривається подіями на Донбасі, аби виправдати свою провальну валютну політику.

На думку президента Україн­ського аналітичного центру Олександра Охріменка, в українських умовах не можна говорити про ринковий курс, оскільки в нас нема валютного ринку — є валютний базар, де кожен намагається заробити найбільше. Експерт вважає, що керівництву держави варто подумати про повернення до фіксованого курсу.

“Те, що відбувається з курсом, — не що інше, як масштабна афера на війні, — переконаний голова Комітету економістів України Андрій Новак. — Головні чинники, які визначають курс національної валюти, вказують на те, що гривня мала б зміцнюватись. За перше півріччя цього року маємо позитивне сальдо зовнішньої торгівлі — вперше за багато років. Обсяг експорту перевищив імпорт майже на 500 мільйонів доларів. Крім того, Україна отримала понад п’ять мільярдів доларів — транш МВФ, гроші Світового Банку тощо. Такого притоку валюти давно не було. Тобто є усі економічні передумови до того, щоб гривня зміцнювалась. Тому, як на мене, ми є свідками масштабної валютної афери. І керує нею сам регулятор. Логіки в діях ані попереднього, ані нинішнього керівництва НБУ немає. Спрогнозувати, куди рухатиметься курс найближчим часом, неможливо. Досі не оприлюднено офіційну курсову політику. Ні банки, ні юридичні особи, ні населення не розуміють, що відбувається на валютному ринку і чого чекати від Нацбанку”.

Якщо раніше критикували керівництво НБУ за адміністративні методи стримування курсу, то тепер саме їх чекають від Нацбанку. “20 серпня НБУ зобов’язав експортерів 100% валютної виручки переводити в гривню. Крім цього, регулятор став ретельніше придивлятися до дотримання валютного законодавства. Фактично, НБУ тепер може призупинити будь-яку операцію з купівлі іноземної валюти, якщо така викличе підозри. Без таких жорстких адміністративних заходів гривня могла б девальвувати ще сильніше, — каже директор компанії FIBO Україна Сергій Поплавський. — Слід вказати також і на загальні світові настрої щодо американської валюти. Український центробанк намагається всіма силами мінімізувати падіння гривні, втім, в силу всіх зовнішніх і внутрішніх обставин, виходить це дуже погано. Як наслідок, гривня — лідер світової девальвації. Для порівняння, російський рубль з початку року подешевшав проти долара США всього на 9%”. При цьому Сергій Поплавський не виключає, що курс гривні зможе повернутись до 11,5-11,9 гривні за долар. Але для цього треба, аби припинились воєнні дії, а міжнародні фінансові інститути виділили наступні транші допомоги. Очікується, що МВФ може прийняти рішення про виділення Україні чергового траншу 29 серпня.

Якщо ж курс збережеться на нинішньому рівні, то наслідки для економіки будуть плачевними. “Наслідки обвалу курсу будуть схожими на наслідки кризи 2008-2009 років, — каже Андрій Новак. — Тоді обвал гривні був не таким сильним, зате ВВП за рік обвалився на 15%. Цього року падіння ВВП буде меншим, але девальвація гривні значно більша. А це означає, що знецінюються доходи українців, їхня купівельна спроможність, зростає інфляція... Ця криза відкотить нас до рівня 2000-х років”.

Експерти переконані — найближчим часом нас чекають банкрутства приватних компаній, які залежні від імпорту. На “мікрорівні” ми вже це побачили, коли долар перевалив за 10 гривень. Чимало підприємців, які займались перепродажем польських товарів, змушені були закрити бізнес. І нехай цей бізнес був не зовсім легальним, але давав заробити чималій кількості людей. Нині ж може йтись про закриття десятків компаній, які займаються поставками імпортних товарів.

“В умовах стрибків курсу у найгіршій ситуації опинились постачальники. Торговельні мережі не хочуть йти на підвищення цін на товари, оскільки тоді падає споживання. Постачати імпортний товар за старими цінами компанія не може, — каже директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олександр Дорошенко. — Звичайно, якщо курс затримається на нинішньому рівні, то мережі погодяться на перегляд цін. Утім, для постачальників найгірше не стільки зростання курсу, скільки його непрогнозованість. Якщо сьогодні закупимо товар по 13,6, а завтра курс повернеться до 12 гривень, то оті 1,6 грн. постачальнику ніхто не компенсує. А це — серйозні втрати. Відтак, через непевну ситуацію з валютою постачальники призупиняють закупівлі, навіть якщо їм за це доводиться платити штрафи торговельним мережам. Адже штрафи через невиконані контракти все одно менші, ніж валютні втрати. Звичайно, асортимент у магазинах зменшується. Але річ навіть не в цьому. Постачання товарів — величезний сегмент бізнесу. У цій сфері працюють тисячі дрібних та великих компаній. І нехай додана вартість у цій сфері невелика, але це — тисячі робочих місць. А кожне підвищення курсу призводить до скорочення цього бізнесу, закриття окремих підприємств, а отже і до зростання безробіття”.

А тим часом...

Нацбанк домовився з головами правління банків про зниження курсу до рівня

12,5-13 гривень до кінця цього тижня. Про це повідомив голова правління VAB Банку Денис Мальцев. За його словами, НБУ готує нову постанову, вимоги якої дозволять вивільнити додатковий обсяг доларів, який має з’явитись на міжбанку. От тільки, чи не потраплять ці “вивільнені” долари до рук спекулянтів?

Схожі новини