Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Економити можуть лише багаті

Аби встановити «економну» систему опалення, треба витратити щонайменше 20 тисяч гривень

До майбутнього опалювального сезону українцям варто готуватись вже — як матеріально, так і морально. По-перше, тарифи на комуналку уже зросли, тож можна лише уявити, якими будуть рахунки за січень-лютий. По-друге, впевненості, що газу буде достатньо і в квартирах буде тепло, немає. Відтак люди уже зараз потроху починають запасатись електричними обігрівачами (кажуть, до жовтня-листопада вони можуть подорожчати). Уряд агітує, щоб люди, які використовують автономне опалення, переходили на електричний обігрів. Воно, звичайно, добре, але уявляєте, коли всі одночасно повмикають електричні обігрівачі? Одне слово, світло теж може бути з перебоями...

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв — той, хто встановить електричний котел, вночі платитиме за електроенергію майже в чотири рази менше. Про це начебто уже домовились з НКРЕ. Насправді нічого нового тут немає. Споживачі можуть платити за різними тарифами вдень та вночі. Така можливість діє давно, кажуть у “Львівобленерго”. Для цього треба встановити багатотарифний лічильник. Звичайно, якщо у вас центральне опалення і з електроприладів, які працюють вночі, — лише холодильник, сенсу у багатотарифному лічильнику немає. Але тим, хто живе у приватних будинках і має підлогу з підігрівом, електричний котел та бойлер, варто задуматись про такий лічильник.

Багатотарифні лічильники бувають двох типів — двозонні та тризонні. Якщо лічильник двозонний, то за електрику, спожиту з одинадцятої вечора до сьомої ранку, споживач платить лише 0,7 тарифу. Наприклад, якщо тариф 30,84 копійки за кВт/год., то вночі тариф буде 21,59. Якщо опалення вмикати на повну потужність після одинадцятої вечора, тоді ж вмикати пралку (у деяких моделях можна програмувати час, коли вона повинна увімкнутись), заряджати мобілки-ноутбуки, то можна суттєво зекономити.

Ще складніший варіант — тризонний лічильник електрики. З таким лічильником, у години максимального навантаження енергосистеми (з 8.00 до 11.00 і з 20.00 до 22.00) доведеться платити 1,5 тарифу. З 7.00 до 8.00 ранку, з 11.00 до 20.00 та з 22.00 до 23.00 вечора. Зате вночі лише 0,4 тарифу. Енергетики кажуть — багатотарифні лічильники дозволяють вирішити відразу кілька проблем. По-перше, споживання електрики вночі падає, а це проблема для електростанції, яким доводиться знижувати потужність у нічний період. Тому вони зацікавлені, аби нічне споживання зростало, навіть якщо за цю електрику платитимуть суттєво менше. По-друге, це дозволяє розвантажити мережі у пікові періо­ди навантаження (особливо з восьмої до десятої вечора), оскільки саме через перевантаження періодично вибиває “світло”. По-третє, такі лічильники і справді дозволяють суттєво зменшити рахунки за електрику.

Але є одне “але”. Встановлення такого лічильника “влетить” споживачеві у копійку. Спочатку треба отримати в обленерго дозвіл на встановлення багатотарифного лічильника. Далі треба придбати сам лічильник (коштують такі від 500 гривень). “При цьому споживач оплачує вартість нового приладу обліку з врахуванням балансової вартості та амортизаційного зносу приладу обліку, який замінюється”. Далі треба віддати придбаний лічильник в обленерго для проведення параметризації або перевірки правильності параметризації. За це теж треба заплатити.

Закликають українців встановлювати й економні системи опалення. Утім, про те, що така економія пересічним сім’ям не по кишені, воліють не згадувати. Так, якщо сім’я раптом вирішить відмовитись від газового опалення, то їй треба мати хоча б 20 тисяч гривень. “Ціни на електричні котли починаються від 4-5 тисяч гривень, хоча так звані енергоефективні котли, які споживають мало електрики, коштують від 10 тисяч гривень і вище. Котли на тверде паливо коштують приблизно стільки ж. Хоча є варіанти з автоматичною подачею палива (не треба бігати підкидати тирсу чи вугілля), вони значно дорожчі, — каже продавець-консультант будівельного гіпермаркету. — Але ж, крім котла, потрібні ще труби, перехідники, радіатори, які дозволяють регулювати температуру. Хоча для заміських будинків у нас нерідко беруть по два котли — на газ чи електрику і на тверде паливо, спеціальні рекуператори. Як на мене, то найнадійнішим є котел на тверде паливо — там можна хоч старі чоботи палити. А що будете робити, коли не буде світла? У нас же після кожної бурі без світла залишається купа сіл...”.

Що ж до вітрових генераторів та сонячних колекторів, які дозволяють отримувати електрику “з нічого”, то вони хоч і екологічно чисті, але з економією нічого спільного не мають. Адже на їх встановлення треба витратити кількадесят тисяч гривень. Якщо такий “наворот” і окупиться, то не за перше десятиліття. Ціни на сайтах, які пропонують такі установки, зашкалюють. Скажімо, базовий комплект для гарячого водопостачання та опалення будинку коштує від 32 тисяч гривень (без монтажних робіт).

Тим, хто не має грошей на заміну систем опалення, варто подбати хоча б про енергозбереження — утеплити вікна, двері, підлогу, замінити лампи на енергоощадні (вони коштують суттєво дорожче, ніж лампи розжарювання, але служать значно довше) та навчитись елементарно економити енергію.

Кажуть, якщо вхідні двері обладнати спеціальною пружинкою, яка їх автоматично зачинятиме, — в квартирі буде на 10% тепліше.

За словами голови Комітету енергетичної незалежності України Івана Надеїна, через відсутність енергозбереження в Україні втрачає­ться до 70% енергії. При виробництві тепла втрачається 22-24% енергії, ще третина втрачається під час транспортування. Самі споживачі втрачають понад 22%.

Варто знати

v Заміна ламп розжарювання на люмінісцентні або світлодіодні зменшує споживання електричної енергії до 50-80%.

v Близько 16% електроенергії в побуті споживає холодильник, що працює постійно. Найновіші моделі, виготовлені за інноваційними технологіями, за класом енергозбереження А, споживають у п’ять разів менше енергії, ніж їхні радянські попередники. Якщо холодильник розташований близько від кухонної плити, він “жертиме” більше світла.

v Зменшити рахунки за світло можна, якщо не вмикати бойлер на повну потужність. Коли йдете з дому, його варто ставити на мінімум.

v Багато енергії бере електричний чайник. При цьому чим більше накипу всередині, тим більше електрики він бере, аби нагріти воду. Тому його треба регулярно мити. Зрештою, це й для здоров’я потрібно. Зменшити споживання електрики чайником можна, якщо щільно закривати кришку, коли його вмикає­те, і гріти рівно стільки води, скільки потрібно.

v Не залежно від того, газова у вас плита чи електрична, скоротити споживання можна, якщо вмикати тільки тоді, коли там уже стоїть каструля. А коли її зняли — відразу ж вимикати. Важливо також підбирати посуд відповідно до розміру конфорок. Недоцільно гріти горнятко води на конфорці, призначеній для виварки.

Схожі новини