Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ще один банкрут – і вклади нічим буде повертати...

Нацбанк позичив Фонду гарантування 4,2 мільярда гривень, аби вистачило на компенсації вкладникам «Форуму»

З 23 червня вкладники збанкрутілого “Форуму” почали звертатись в УкрСиббанк за компенсаціями — саме через цей банк повертатиме їм депозити Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Та чи вистачить у Фонду грошей, аби відшкодувати депозити усім вкладникам банків-банкрутів? За головування Степана Кубіва (трохи більше трьох місяців) НБУ визнав неплатоспроможними одинадцять банків, з яких п’ять вирішили ліквідувати. Загалом на сьогодні у стані ліквідації перебувають п’ятнадцять банків.

За кількістю банків та банківських відділень Україна — лідер в Європі. У нас налічується майже 180 банків. Приблизно чотири десятки з них — кишенькові банки, які створювались під конкретні підприємства. Коли ліквідують такий міні-банк, ніхто й не помічає. Та цього разу НБУ вирішив вивести з ринку два банки, які належали до категорії великих — “БрокБізнес Банк” та “Форум”. Так, станом на 1 січня цього року у депозитному портфелі банку “БрокБізнес Банк” налічувалось 5,5 млрд. грн., а у «Форумі» — 4,9 мільярда гривень депозитів фізичних осіб. Понад 95% депозитів — до 200 тисяч гривень, тобто їх повернення гарантує ФГВФО. Тобто лише цим двом банкам Фонд має виплатити понад дев’ять мільярдів гривень. Частину коштів вкладники проблемних банків уже отримали — коли в банки вводять тимчасову адміністрацію, то Фонд виплачує кошти за тими вкладами, термін яких уже закінчився. Усі решта вкладників чекають, поки банку знайдуть інвестора і повернуть установу до нормальної роботи, або коли банк ліквідують і гроші виплатить Фонд. Однак фінансові можливості Фонду гарантування вкладів обмежені. Станом на 1 квітня на рахунках ФГВФО було 7,9 мільярда гривень, на 1 червня — 6,8 мільярда, а на середину червня — лишалось менше шести мільярдів, хоча виплати по “Форуму” ще навіть не починались.

За словами директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрія Оленчика, фінансові ресурси Фонду покривають приблизно 3% від суми гарантованих вкладів (за законом мінімальне покриття не може бути менше 2,5%). Якщо ситуація буде критична, то Фонд може використати механізм спеціальних зборів (зібрати з банків-учасників Фонду вищі внески, ніж звичайно). Однак у Фонді сподіваються, це не пригодиться, адже можна позичити кошти в Національному банку чи попросити додаткове фінансування в уряду. Минулого тижня Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє Кабміну за потреби випускати облігації внутрішньої державної позики для збільшення фінансування Фонду. Кредит у розмірі 4,2 мільярда гривень видав Фонду і Національний банк. Таким чином, коштів на виплати обдуреним вкладникам мало б вистачити.

Однак довкола Фонду почали здіймати паніку — мовляв, якщо вже НБУ почав позичати гроші на виплати вкладникам, отже, ситуація критична. Крім того, кредити НБУ — короткострокові, а Фонд гарантування вкладів не матиме чим повертати борги. Отже, якщо найближчим часом збанкрутує ще якийсь банк “середньої паршивості”, то все — люди можуть попрощатись зі своїми грошима.

“Я страшенно “везуча”. Мала депозит у банку “Дністер” — він збанкрутував. Повертала через Фонд гарантування. Думаю, не тримати ж гроші в хаті — поклала в “Брок” — тепер і він банкрут. Знову виплачують через Фонд. Але я вважаю, нечесно, бо в мене був депозит у доларах, а повертають лише в гривнях. Причому не за тим курсом, що є тепер, а по 9,9 гривні за долар. А де ти тепер за таким курсом купиш долари? Якщо банк бере валюту, то і повертати повинен валюту, — обурюється львів’янка Людмила Володимирівна. — Але добре, хоч щось виплачують, бо казали, що тепер взагалі може все пропасти”.

“Як на мене, то паніку довкола Фонду останніми днями почали нагнітати певні “діячі”, які мають у проблемних банках суми, значно вищі, ніж гарантовані державою (понад 200 тисяч). Серед них чимало народних депутатів. Вони намагаються пролобіювати, аби потрібні їм комерційні банки рятували за рахунок потужних вливань з державного бюджету. Обговорювали таку схему — банку дають кілька мільярдів рефінансування, “віпи” швиденько виводять свої гроші з банку, а вже тоді його можуть ліквідувати. Але така схема не пройшла. Тому тепер вони намагаються дискредитувати Фонд гарантування вкладів, щоб довести — бюджетні вливання напряму в банк дієвіші, — каже працівник одного з банків. — Щодо ресурсів Фонду, то вони і справді не гумові, але не кожен банк з тимчасовою адміністрацією ліквідують. Зрештою, кілька років тому у Фонді було значно менше коштів і виплати вкладникам ліквідованих банків розтягували майже на два роки. Тепер кошти повертають значно оперативніше, хоча гарантована сума вдвічі більша (раніше гарантували лише 100 тисяч гривень).

Аналітики “Простобанк Консалтинг” кажуть, що Фонд гарантування таки матиме чим повертати кредити НБУ та уряду, оскільки живе не лише за рахунок членських внесків банків. По-перше, свої кошти Фонд інвестує в державні цінні папери, а це приносить деякий прибуток. По-друге, на залишки на рахунках Фонду у НБУ нараховуються проценти. По-третє, з банків, які порушують закон про гарантування вкладів, стягують пеню та штрафи. “Навіть якщо врахувати, що більшість з цих пунктів не принесуть суттєвого прибутку, наприклад, відсотки на залишок коштів в Фонду на рахунках в НБУ, то вони хоча б частково компенсують проценти по залучених кредитах. Крім того, кошти на рахунках у Фонду почнуть зростати разом зі зростанням суми депозитів у банках, частину коштів Фонд зможе отримати від реалізації активів та майна банків, що ліквідуються”, — кажуть у “Простобанк Консалтинг”.

Щодо того, скільки банків ще можуть піти шляхом “Форуму” та “Броку”, то аналітики не беруться прогнозувати. Кажуть, усе залежить від настрою вкладників (на сьогодні вже є сигнали про притік депозитів) і готовності НБУ та власників банків надавати гроші фінустановам.

А тим часом...

Кількість проблемних кредитів збільшується. За даними НБУ, частка проблемних кредитів збільшилась з 9,9% до 10,1%. У першому півріччі українські банки працювали збитково — сукупний збиток за січень-травень становив 10,373 млрд. гривень.

Схожі новини