Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європа нам допоможе

ЄС знизив мита для українських товарів. Але вимоги до якості залишаються

Європа відкриває свої ринки для українських товарів. Європейська Комісія прийняла рішення тимчасово, до 1 листопада 2014 року, знизити мито на українські товари. Про це повідомив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Таким чином українські виробники отримають експортні переваги ще до підписання та набуття чинності Угоди про асоціацію про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі. За попередніми підрахунками, українські експортери заощадять на зниженні тарифів близько 500 млн. євро. При цьому у найбільшому виграші опиняться сільгоспвиробники. Аграрний сектор отримає на зниженні мит близько 400 млн. євро.

Найбільше виграють виробники, які уже постачають товари на європейський ринок. Натомість тим, хто раніше постачав товари виключно в країни СНД, не так легко буде скористатись митними преференціями. “Вільна торгівля з ЄС в односторонньому режимі — звичайно, позитивний крок. Але, крім зниження чи скасування мит, є ще питання стандартизації та сертифікації продукції, — каже директор агенції Про-консалтинг Олександр Соколов. — Насправді виробників сільськогосподарської продукції, продуктів харчування, які пройшли відповідну сертифікацію, не так уже й багато. Фактично їх можна перерахувати на пальцях. Тому швидко переорієнтуватись на європейський ринок зможуть небагато експортерів. Адже для отримання сертифікатів відповідності потрібен час, а без них експорт до ЄС неможливий”.

Скажімо, відповідно до рішення Єврокомісії, крупи, свинину, яловичину, м’ясо птиці тощо українські виробники зможуть постачати в ЄС без мита. Найактивніше в Україні зростає виробництво птиці, тож птахофабрики могли б незле заробити на експорті м’яса птиці та яєць. Однак торік дозвіл на постачання своєї продукції до ЄС отримали лише чотири комбінати...

Ще одна проблема — попит. Те, що Україна експортує до Росії та інших країн СНД, не завжди матиме попит у ЄС. “Найбільша проблема в тому, що статті нашого експорту до РФ не зовсім збігаються зі статтями експорту до ЄС. Тому для частини виробників переорієнтуватись на європейський ринок неможливо, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — До РФ ми постачаємо багато продукції машинобудування: турбіни для літаків, рухомий склад для залізничного транспорту. Постачати це на європейський ринок нереально, оскільки ті ж турбіни постачаються для літаків, які були розроблені ще за часів СРСР. У ЄС є свої літаки — Airbus, але українські турбіни туди не підійдуть. Утім, сам сигнал про те, що ЄС в односторонньому порядку пішов на зниження експортних мит — позитивна новина для економіки. За умов проходження відповідної сертифікації, Україна зможе збільшити експорт в ЄС продукції сільського господарства, харчової, легкої, деревообробної промисловості. Щодо машинобудування, то можемо постачати в ЄС оптику, електроніку тощо...”.

Схожі новини