Передплата 2024 «Добра кухня»

Через валютні пристрасті навіть заспокійливе подорожчало

Літр «преміального» бензину уже майже 14 гривень, а долари продають «з рук» по 12-13 гривень

Ще недавно і представники НБУ, і економічні експерти заявляли — українці надто прив’язані до долара. Людям варто перестати так панічно стежити за валютним курсом, адже у більшості розвинених країн курси валют постійно коливаються, але ніхто з того не робить трагедії. І ми б не робили, якби ціни на товари та послуги не зростали разом з курсом долара. Лише за місяць через падіння гривні українці стали біднішими майже на 20% — приблизно на стільки впала наша купівельна спроможність через девальвацію гривні.

Першими на знецінення гривні відреагував ринок пального. Ціни на бензин та дизельне пальне за останні два місяці зросли в середньому на дві гривні. За даними консалтингової агенції “А-95”, за станом на 4 лютого середня вартість літра 95-го бензину на українських АЗС зросла до 12,42 гривні. При цьому на АЗС окремих мереж ціни на 95-й перевищили 13 гривень, а “преміа­льний” — 14 гривень. У Криму через російську блокаду літр звичайного 95-го сягнув 13,89 грн., а “преміального” — 14,74 грн.

Однак ціни на пальне — удар не лише по водіях. Незадовго розпочнуться весняні польові роботи, а з такими цінами на “соляру” дрібним фермерам нічим буде заправляти трактори. Зрештою, вартість пального входить до собівартості будь-якого продукту, навіть того, який виготовляють в Україні і з української сировини. Утім, зараз йдеться не лише про ціни на пальне. Під питанням безперебійні поставки нафтопродуктів з-за кордону.

“Уже третій тиждень в Украї­ну фактично не надходять великогуртові партії бензину, — каже заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев. — Діє постанова НБУ від 6 лютого, відповідно до якої компанія має акумулювати кош­ти на рахунку щонайменше шість банківських днів перед тим, як купити валюту. Шість банківських днів — це 8-10 календарних. При цьому жоден банк не дає гарантії придбання необхідної кількості валюти. Неможливо спрогнозувати, за яким курсом її вдасться придбати. Тому для економічної безпеки країни НБУ має насамперед стабілізувати ситуацію на валютному ринку”.

Якщо говорити про продукти харчування, то уже подорожчали імпортні солодощі, напої та фрукти. За даними «АПК-Інформ», за минулий тиждень банани і цитрусові подорожчали на 20%. Оптові ціни на банани становили 13-14 гривень, апельсини — 10-13 гривень, лимони — 10-15 гривень, мандарини — 13-15 гривень. У роздрібній торгівлі ціни виросли наразі в середньому на 10%, однак зростання триває. Скажімо, у столиці кілограм бананів уже коштує 17-18 гривень, в інших великих містах — 14-17 гривень. Імпортери кажуть, що через зростання курсу долара зросла не лише закупівельна ціна на фрукти, а й митні збори. Річ у тім, що розмір митного платежу залежить від вартості товару — чим більша закупівельна ціна, тим вище мито...

Ліки, особливо ті, у яких відносно невеликий термін придатності (відповідно, постачальники не змогли сформувати суттєвих запасів на складах), також поповзли вгору. В середньому ціни на лікарські засоби, ввезені в Україну після Різдвяних свят, зросли на 10%. При цьому провізори кажуть, дорожчають не лише імпортні ліки, а й їхні українські аналоги. “Так завжди буває — один виробник піднімає ціну, інший робить так само. Дорожчають імпортні препарати, наші виробники також “підтягують” ціни. Є українські препарати, які навіть дорожчі за імпортні, хоча частіше — навпаки”, — каже провізор Ольга Мазурко.

Невизначеність на валютному ринку (добові коливання курсу на міжбанку інколи сягають 1-1,5 гривні) вдарила по авторинку. За даними асоціації Укравтопром, у лютому в Украї­ні продали 18 288 автотранспортних засобів, що на 24% менше від лютневого показника минулого року. Наприкінці місяця частина дилерів заявила, що змушені зупинити продаж, деякі — обмежили його. Імпортери бояться, що завезуть в Україну авто за завищеним курсом, а потім гривня зміцниться, і вони зазнають збитків.

Непередбачувані стрибки долара вдарили навіть по ринку нерухомості, хоча, здавалося б, яке відношення має долар до цін на житло. Його ж не імпортують нізвідки. “Проблема в тому, що ціни досі декларують у доларах, — каже агент з нерухомості Анна Черевко. — Якщо минулого року угод було небагато, але клієнти хоча б звертались до нас, прицінювались, дивились квартири, то від початку року практично ніхто навіть не їздить на об’єкти. У мене в лютому накльовувалась одна угода з купівлі-продажу — трикімнатна квартира у будинку, зданому у 2010 році, з ремонтом, дорогою сантехнікою... Зійшлись на ціні у 78 тисяч доларів. Клієнт зняв депозит, а курс почало “трусити”. Продавець вперся, щоб розрахунки були виключно в доларах. А де таку кількість доларів купиш? У банках більш як тисячу в одні руки не продають.

По знайомству можна придбати, але тоді треба платити по 11-12 гривень за долар. Були дні, коли навіть по 13 гривень брали. В результаті покупець плюнув і купив у ще не зданій новобудові — по 6,5 тисячі гривень за метр. Забудовники наразі тримають ціни в гривнях на тих же позначках, що були на кінець минулого року, бо їм потрібні живі кошти, аби завершити будівництво.

Схожі новини