Передплата 2024 «Добра кухня»

Заради російського газу перестануть... видобувати власний?

Від європейського газу вже відмовились. Незабаром можуть заборонити і сланцевий

Прощавай, енергетична незалежносте! Україна знову повністю залежна від російського газу.

З 1 січня цього року Україна перестала закуповувати газ у німецької RWE Supply & Trading GmbH. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. «Щодо закупівлі газу виходимо з міркувань, де ціна краща. Поки російський газ (купуватимемо. — Ред.), тому що він дешевший на сьогодні», — сказав урядовець.

З одного боку, наче логічно — купуємо, де дешевше. Але можливість купувати газ у Європі — чи не єдиний аргумент, який змусив Росію переглянути ставлення до Украї­ни в газовому питанні. То чи не занадто швидко ми склали зброю, порвавши відносини з європейськими постачальниками? Адже нових контрактів з Росією немає — є лише тимчасова знижка. Більше того, саме зараз Європа сама веде активну боротьбу з “Газпромом” і навіть погрожує йому мільярдними штрафами за зловживання монопольним становищем на ринках Центральної та Східної Європи. Російському монополісту навіть поставили ультиматум — він має переглянути свою цінову політику до 14 січня цього року, до нього можуть застосувати штраф у розмірі 10% від виручки. Тому, переметнувшись саме у цей час на бік “Газпрому”, Україна вкотре показує себе як ненадійний та непередбачуваний партнер. Не виключено, що коли ціни на російський газ знову зростуть, ані німці, ані словаки уже не захочуть підписувати з українською стороною жодних контрактів.

“Майже вісім місяців Європейська комісія вела переговори зі Словаччиною, аби та погодилась підписати угоду про реверсні поставки з Україною. В результаті, коли вже угода була підготовлена, і словаки приїхали підписувати, виявилося — українцям диверсифікація не потрібна”, — каже експерт з енергетичних питань Олена Павленко. Українська сторона не просто в останній момент почала висувати нові умови, хоча попередньо уже все було узгод­жено. Наша делегація взагалі не з’явилась на церемонію підписання меморандуму про реверсні поставки газу зі Словаччини! Хоча це неприпустимо у міжнародних взаємовідносинах. Експерт переконана, як тільки у Росії побачать, що нам нікуди йти по дешевший газ, ціни знову повернуть до 400 доларів за тисячу кубометрів.

“Україна зірвала підписання угоди зі Словаччиною щодо реверсу газу не тому, що “Газпром” пообіцяв дешевший газ. Навпаки, Путін дав нам знижку на газ за умови, що ми припинимо реверсні поставки з Європи, — каже директор енергетичних програм центру НОМОС Михайло Гончар. — Нинішня влада та президент на кожному кроці говорили про кабальні контракти, які підписала Тимошенко. Але замість того, щоб переглянути ці контракти, вони лише підписали ще один додаток до існую­чих угод. Ставицький у цьому уряді з точки зору прийняття рішень — нуль. Те, що він заявив про припинення постачання газу з Європи, це не його рішення, і навіть не рішення керівництва уряду. Він лише озвучив те, що вирішили у Москві. І проблема зараз не стільки у тому, що знижка на газ тимчасова. Проблема в тому, що Україна втратила свою суб’єктність в енергетичній сфері. Ситуація зі словаками показала, що Украї­на не є договороздатною. І це — катастрофа. Тому влітку, коли ціни на газ у Європі впадуть, навряд чи хтось уже захоче мати з нами справу”.

Експерти схиляються до того, що на зупинці реверсних поставок з ЄС влада не зупиниться. Однією з умов надання знижки на газ було збільшення обсягів споживання газу. А це означає — ніякої диферсифікації! Купує­мо лише у “Газпрому”. Ані термінал для зрідженого газу, який мали будувати поблизу Одеси, ані сланцевий газ, ані розробка шельфу тепер не потрібні. Минулого року, коли Україна почала отримувати газ з Польщі та Угорщини, а Shell та Chevron отримали дозволи на видобуток сланцевого газу, здавалось, що енергетична незалежність Украї­ни — лише питання часу. І раптом розворот на 180 градусів...

“Питання не лише у диверсифікації. Аби забезпечити обіцяні обсяги споживання газу, Україна має відмовитись від програм енергоефективності та енерго-

збереження. А це фактично зупинка модернізації українських підприємств. Усе це вже було. Україна вже мала дешевий газ по 50 доларів за тисячу кубомет­рів і споживала його по 70 мільярдів кубометрів на рік. Нічого доброго з цього не вийшло. Без енергоефективності не може бути ефективної економіки”, — переконаний Михайло Гончар.

Схожі новини