Передплата 2024 «Добра кухня»

Опалювати квартири будуть папірцями

Гроші скінчились. Влада віддаватиме бюджетні борги перед теплокомуненерго... векселями

Уявіть: приходите ви отримувати зарплату, а вам замість грошей дають папірець про те, що фірма винна вам таку-то суму і зобов’язується повернути її з відсотками впродовж п’яти років. А їсти, вдягатись, оплачувати “комуналку” треба вже сьогодні. Приблизно у такій ситуації нині вже сотні українських приватних та комунальних підприємств. Держава заборгувала їм сотні тисяч гривень, а замість них обіцяє видати векселі. При цьому питання, чим ці підприємства виплачуватимуть зарплату працівникам, розраховуватимуться з постачальниками і сплачуватимуть ті ж податки, владу, схоже, не цікавить.

Днями Верховна Рада прийняла закон, яким дозволила розраховуватись векселями за борги перед тепло- та водопостачальними компаніями. Тарифи на опалення та водопостачання, які сплачує населення, нижчі за їхню ринкову вартість. Підняти тарифи для населення до економічно обґрунтованого рівня влада не ризикує, адже це було б політичним самогубством. Тому різницю в тарифах компенсовують за рахунок бюджетних коштів. При цьому, якщо населення розраховується з теплоенерго майже стовідсотково, то гроші з бюджету переказують далеко не так сумлінно. Тому підприємства ТКЕ мають вічні борги перед “Нафтогазом”.

“Загальний обсяг заборгованості підприємств теплоенергетики за імпортований природний газ, спожитий для виробництва теплової енергії, перевищує 17,1 млрд. грн., — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. — При цьому основним чинником зазначеної заборгованості є саме невідшкодована належним чином заборгованість державного бюджету перед місцевими бюджетами з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, загальний розрахунковий обсяг якої за станом на 01.01.2013 становив 3,9 млрд. грн., а на 01.09.2013 вже сягнув 10,6 млрд. гривень. Це призводить до критичного фінансового стану підприємств теплоенергетики та загрожує зривом опалювального сезону 2013/2014 року в усіх регіонах України”. Бюджетна заборгованість за компенсацію тарифів на водопостачання та водовідведення також росте як на дріжджах. Якщо на 1 січня бюджет був винен водоканалам 4,4 мільярда гривень, то за станом на 1 вересня сума зросла до 8,2 мільярда. Тобто загалом заборгованість уже сягнула 18,8 мільярда гривень. Зрозуміло, таких грошей у бюджеті нема, тому замість них вирішили “намалювати” векселі. Термін погашення цих папірців — до п’яти років, а дохідність — п’ять відсотків. Що робити з усім цим “щастям”, у підприємствах ТКЕ наразі не розуміють.

“Для нас важливо, аби уряд зо­бов’язав НАК “Нафтогаз” приймати ці векселі в рахунок оплати за природний газ. Однак механізм поки що не затверджений. Якщо НАК ці векселі не прийматиме, не матимемо кому їх передати, — каже заступник директора з економічних питань “Львівтеплоенерго” Володимир Камінський. — Якщо “Нафтогаз” прийматиме ці векселі, то нам цей закон буде на руку. Вексель отримали — вексель передали, але заборгованість перед НАК закрили. Що робитиме з цими векселями “Нафтогаз”, і як вони розраховуватимуться за імпортний газ — це вже їхня справа”. За словами Володимира Камінського, лише за минулий рік держава заборгувала їм орієнтовно 31 мільйон гривень.

“Розрахунки векселями на становище підприємств ТКЕ особливо не вплинуть. У значно гіршій ситуації опинились підприємства, які виконували якісь роботи, постачали товари чи надавали послуги бюджетним установам, — каже депутат Львівської обласної ради Олександр Ганущин. — Ще у серпні Кабмін видав постанову, якою вніс кілька змін у розрахунки векселями. Там три основні пункти. Перший — заборгованість з ПДВ можна погашати векселями лише зі згоди підприємства. Другий пункт стосувався заборгованості перед ТКЕ, а третій — підприємств, які виконували роботи за бюджетні кошти. Відповідно до тієї постанови, якщо сума бюджетної заборгованості за минулий рік перевищила 500 тисяч гривень і до 1 серпня цього року не була погашена, то з таким підприємством також можна розрахуватись векселем. Тобто ті підрядники, яким винні більш як півмільйона гривень, замість грошей отримують векселі. Це обернеться банкрутством багатьох підприємств. Скільки компаній на Львівщині замість “живих” грошей отримають папірці, наразі незрозуміло. Головний казначей області каже, що векселями може бути погашено близько 100 мільйонів боргів. На мою думку, сума набагато більша — орієнтовно 300 мільйонів. Чи не найбільше заборгували ДП “Львіввугілля”. До цього списку потрапляє той же “Онур”...

Схожі новини