Передплата 2024 «Добрий господар»

Ціни на квартири пішли вгору

За рік житло в Україні подорожчало на 11%?

Український ринок нерухомості несподівано виявився серед найдинамічніших у світі. Британська консалтингова компанія Knight Frank оприлюднила рейтинг зростання цін на житло в різних країнах світу — Global House Price Index. Очолив цей рейтинг Дубаї, де за останні 12 місяців ціни на житло виросли на 21,7%. В Україні ж, за даними британських експертів, ціни на квартири за рік зросли на 10,9%. З цим показником наш ринок нерухомості зайняв десяте місце у світі, випередивши за темпами зростання США та Росію. Там житло за рік подорожчало на 10,2 та 6,4% відповідно.

Натомість найлегше отримати власний дах над головою грекам, голландцям та угорцям. Там за останній рік житло, навпаки, подешевшало. Зокрема, у Греції ціни на житлову нерухомість обвалились на 11,5%, в Угорщині — на 8%.

Українські експерти не розуміють, якими даними керувалась Knight Frank, складаючи цей рейтинг. Ціни на житло в Україні якщо й зросли за останній рік, то явно не на 11%...

“Мені важко зрозуміти, якою методикою користувались експерти, що складали рейтинг. Український ринок нерухомості досі у кризовому стані, — каже президент Асоціації спеціалістів з нерухомості України Сергій Злидень. — Якщо говорити про первинний ринок, то певне пожвавлення є. Однак я б не говорив, що ціни зросли — вони залишились практично на тому ж рівні, але кількість операцій зросла. Якщо говорити про вторинний ринок, то він дуже просів. Бачив коментарі, що “хрущовки”, “кавалерки” уже нікому не потрібні. Насправді це не так. І на них є попит. Але має бути адекватне співвідношення ціна-якість. Таке житло не купуватимуть, якщо воно коштує майже так, як новобудови”.

Директор ріелторського бюро “Варіант”, член АСНУ Андрій Борисов каже, що, наприклад, у Львові зросли ціни лише у деяких сегментах нерухомості. “Приблизно на 5-7% зросли ціни на житло економ-класу. Тобто на одно-двокімнатні квартири вартістю до 60 тисяч доларів, — каже Андрій Борисов. — Це житло, доступне молодій сім’ї, якщо на весілля скинуться родичі з обох сторін. Якщо говорити про 90-100 тисяч доларів, то це сегмент, який у Львові не дуже рухається. Відсотків на 10 зросли ціни на будь-яке житло, розташоване в історичному центрі. Його купують, аби потім здавати в подобову оренду туристам. Купують житло в центрі Львова також іноземці. А от якщо говорити про панельний Сихів, то він як коштував, так і коштує. Більше того, там пропозиція все ще перевищує попит. Якщо брати Київ, то там ситуація відрізняється від Львова. У попередні роки у столиці було настільки серйозне просідання на ринку новобудов, що компанія Парцхаладзе пропонувала 10% ріелторам, які приведуть покупця. Можливо, якщо порівнювати з тим падінням, ціни й зросли. Але знову ж таки, йдеться лише про один сегмент, а не про ринок в цілому”.

Схожі новини