Передплата 2024 «Добра кухня»

Податок з нерухомості практично скасували

Після внесених змін до Податкового кодексу цього податку не платитиме ніхто

Не поспішай виконувати. Це армійське правило вкотре себе виправдало. З 15 квітня податкова розсилала українцям повідомлення-рахунки, за якими треба було сплатити податок на нерухомість. Причому заплатити треба було впродовж двох місяців з моменту отримання повідомлення. А 4 липня ВРУ прийняла закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо об’єктів житлової нерухомості, за яким сплату податку відтермінувала до 2014 року. Мовляв, не встигли сформувати реєстр нерухомості. Але річ навіть не в цьому — сам закон змінили до невпізнання таким чином, аби власники розкішних квартир не мусили платити жодних податків.

Основне нововведення— податок не мусять платити навіть ті, хто має кілька квартир. У попередньому варіанті закону пільга у 120 квадратних метрів могла застосовуватись лише до однієї квартири. Якщо хтось мав навіть дві невеликі однокімнатні квартири площею по 35 квадратних метрів, за одну з них обов’язково мав сплатити податок. Тепер податок будуть платити лише ті власники, що мають квартири, сумарна житлова площа яких перевищує 120 квадратних метрів. При цьому зауважте, йдеться лише про житлову площу — простора кухня, ванна з джакузі туди не входять. Не платитимуть податку і власники кількох будинків, якщо їхня спільна житлова площа не перевищує 250 квадратних метрів. Тут ще більший простір для маневрів, адже у будинку можна влаштувати спортзал, більярдну, пральну — а усе це не належить до житлової площі.

Але найбільш скандальний пункт — те, що тепер податку може уникнути навіть той, хто має розкішну квартиру і заміський будинок. Власникам нерухомості різного виду зробили казковий подарунок: можна мати кілька квартир та будинків і не сплачувати податку, якщо їх сумарна житлова площа не перевищує 370 квадратних метрів.

У Міністерстві доходів та зборів кажуть, якщо хтось уже сплатив податок на нерухомість, тепер може звернутись до територіального управління Міндоходів із заявою, аби йому ті гроші повернули. Утім, з огляду на те, що платити податки українці не поспішають, тих, хто вже заплатив податок з нерухомості, одиниці. Зокрема, як повідомили “ВЗ” у податковій інспекції Франківського району Львова, на їхній території податку ще не заплатив ніхто. І навряд чи заплатить.

“Зміни до податку на нерухомість, який прийняла Рада, фактично скасували його. Тепер платити його не буде фактично ніхто. Скажімо, якщо брати квартири, житлова площа яких понад 120 квадратних метрів, то їх в Україні не більше як 0,5% від усіх квартир”, — каже керівник комітету з законодавства, юридичних питань і законодавства Асоціації фахівців з нерухомості Олександр Фоміцький.

Схожі новини