Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Симпатичні — у Крим, витривалі — у Польщу

На сезонних роботах українці можуть заробити від 2 000 до 12 000 гривень на місяць

Одні цілий рік відкладають гроші, аби влітку відпочити. Для інших літо — шанс заробити грошей на цілий рік. Саме у травні з’являється чи не найбільше сезонних вакансій — як на роботу в Україні, так і за кордоном. “ВЗ” з’ясовував, де можна влаштуватись на роботу на літо, і скільки за це платять.

Лідером за кількістю сезонних вакансій, безпереч-но, є Крим — тут потрібні покоївки, офіціанти, кухарі, адміністратори, продавці на ятках, вожаті у дитячі табори, масажисти, медсестри... На інтернет-порталах з пошуку роботи щодня з’являється по кількадесят нових оголошень про роботу на чорноморських курортах. Практично в усіх оголошеннях від потенційних кандидатів вимагають фото. Середня зарплата, яку пропонують готелі та ресторани, — 3000 гривень на місяць. Усюди роботодавець готовий забезпечити житлом, а інколи й безкоштовним харчуванням. Але усі ці деталі треба з’ясовувати наперед. “Мої одногрупниці минулого року працювали в готелі в Судаку. Їм обіцяли 3,5 тисячі гривень зарплати на місяць, але по 500 гривень вирахували за проживання, хоча жили по четверо в кімнаті. Вони мали працювати помічниками кухаря, але мили посуд, прибирали в залі, розвантажували продукти... На тиждень мали три вихідні. Офіційно їм платили тільки мінімальну зарплату, а решту віддали в кінці сезону. Хоча, може, так і краще, бо інакше б там всі гроші і спустили, а так ще додому привезли, — каже студентка ліцею харчової промисловості Олена Макаренко. — Я теж хотіла їхати, але мені 16 років виповнилось у квітні, і я ще не встигла зробити паспорт. Хоч би море побачила. Якщо цього року знову буде набір, точно поїду. Вже навіть грошей наскладала на квиток і на те, щоб було за що жити до зарплати”.

Те, що на роботу у Крим їдуть переважно студенти чи люди, які не мають певної кваліфікації, підтверджують і у сімферопольській консалтинговій агенції “Пріоритет-плюс”, яка підбирає кадри для готелів та ресторанів. “Люди, що їдуть на роботу у Крим на відпочинковий сезон, повинні розуміти, що жити доведеться в екстремальних умовах. З іншого боку, навіть за таке спартанське житло відпочивальникам довелося б платити гривень 50 на добу, а вони живуть безплатно. Попереджаємо, що робота важка. Якщо офіціант, що працює у своєму місті, звикає до певного контингенту, то тут клієнти змінюються. Приїхали, відпочили, поїхали. Відповідно і поводяться. Робота важка психологічно. Усе це компенсується зарплатою — на узбережжі в сезон платять знач-но краще, ніж у глибині країни, — кажуть в агенції. — Найбільша проблема з кухарями. Хороший кухар має роботу у своєму місті і сезонних заробітків не потребує, а їдуть часом такі, що роботодавцю і задарма не потрібні. Якщо кухар щось вміє, у нього починається зоряна хвороба. Тому беруть, як правило, тих, хто мало що вміє, але готовий вчитися на місці. Хорошому кухарю, що знається на європейській та українській кухнях, у сезон ресторани готові платити і по 10-12 тисяч. Звичайно, неофіційно. Хоча зарплати залежать не стільки від посади, скільки від роботодавця. У нас є клієнти, які хочуть знайти кухаря, посудомийку та офіціанта в одній особі та ще й за півтори тисячі гривень на місяць”.

За словами начальника відділу організації надання послуг роботодавцям Руслани Палій, тепер є загальнодержавна база вакансій, тож людина у своєму центрі зайнятості може переглянути пропозиції роботи у будь-якому регіоні України. Шукати треба не “сезонну”, а “тимчасову” роботу. “З новим Законом “Про працю” таке поняття як “сезонні роботи” зникло. Тепер усі роботи, тривалістю до півроку називаються “тимчасовими”. В тому числі і громадські”, — каже Руслана Палій.

Чимало пропозицій зараз і для тих, хто готовий працювати на полі. Щоправда, не в Україні, а у сусідній Польщі. Якщо для сезонної роботи в АРК роботодавці хочуть працівників з приємною зовнішністю, то у Польщу шукають з хорошою фізичною формою. Платити обіцяють по 8-10 злотих за годину (один злотий — 2,64 гривні), працювати треба по десять і більше годин на добу. Простіше кажучи, від світанку до заходу сонця. Інколи платять не за годину роботи, а за кілограм зібраних фруктів чи овочів: за кілограм черешні — 0,8 злотого, за кілограм вишні — 0,6 злотого, на зборі яблук — 7 злотих за годину. Обіцяють зарплату від 800 доларів на місяць. Негусто. Особливо, якщо врахувати, що агенції, які відправляють на роботу у Польщу, беруть 200 доларів за свої послуги. Житлом забезпечують роботодавці, хоча інколи вираховують з робітників плату за комунальні послуги. Харчування переважно за рахунок самих працівників. Ті, хто часто їздить на роботу у Польщу, кажуть, що якраз з харчуванням виникає найбільше проблем. Ділянка може бути віддалена від населеного пункту і магазину, тож купити продукти буває просто ніде.

Схожі новини