Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жінки підуть у вантажники, чоловіки – у покоївки

У вакансіях тепер заборонено вказувати бажаний вік та стать кандидата. А допомога з безробіття може бути більшою, ніж середня зарплата

З 1 січня в Україні діє новий Закон “Про зайнятість”. Тож тепер шукаємо роботу і працюємо вже за іншими правилами. Одне з основних нововведень, яке варто запам’ятати всім, хто шукає роботу, — не платіть кадровикам. Тепер компанії, які допомагають українцям з працевлаштуванням, не мають права брати з них грошей — лише з роботодавців. У вакансіях тепер не можна вказувати ні вікових, ні статевих обмежень — тепер це вважається дискримінацією.

Безробітні тепер отримуватимуть більше. Матеріальна допомога з безробіття обмежуватиметься не середньою зарплатою по регіону, а чотирма мінімальними. З огляду на те, що з 1 січня мінімалка 1095 гривень, максимальна допомога — 4380 гривень. При цьому призначатимуть допомогу не з сьомого, а з першого дня реєстрації у Центрі зайнятості.

Якщо під скорочення потраплятимуть люди, яким за 45 років (і які мають понад 15 років стажу), то їм надаватимуть право на одноразове отримання “ваучера” на професійне навчання. Студенти, які проходять стажування, тепер зможуть записувати дані про це у трудову книжку. Мінус закону — він дозволяє роботодавцям наймати студентів на безплатне стажування терміном до півроку без подальшої гарантії працевлаштування. Таким чином недобросовісні роботодавці зможуть використовувати студентів як безплатну робочу силу. В разі працевлаштування молодого спеціаліста в сільській місцевості на термін не менш як три роки, йому будуть виплачувати разову адресну допомогу в розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, але тільки для окремих спеціальностей, визначених Кабінетом Міністрів України.

Роботодавець, який протягом року створив нові робочі місця та платив працівникам зарплату, не меншу ніж три мінімальні, наступного року сплачуватиме за них лише половину єдиного соціального внеску (орієнтовно 600 гривень замість 1200). При працевлаштуванні на нові робочі місця на термін не менше двох років працівників пільгових категорій (ті, кому до пенсії за віком залишилося менше як 10 років, молодь при першому працевлаштуванні, інваліди тощо), єдиний соціальний внесок за перший рік роботодавцю компенсуватимуть. Щоправда, в обох випадках пільги зі сплати ЄСВ діятимуть, якщо працівників найняли за допомогою центру зайнятості.

Утім, навряд чи ці нововведення суттєво вплинуть на створення нових робочих місць. “Розраховувати на пільги за створення нових робочих місць — не завжди безпечно. Йдеться про кадри, яких приймають на роботу за скеруванням Центру зайнятості не менш ніж на два роки. Єдиний соціальний внесок за такого працівника компенсуватимуть рік. Але якщо звільнити такого працівника — доведеться повернути державі всі гроші. Мало того, у разі звільнення такого горе-працівника за згодою сторін з Центру зайнятості скерують наступного. Якщо новий кандидат не підійде, доведеться компенсувати пільги”, — каже керівник юридичного департаменту “HeadHunter Україна” Анна Воєводіна.

Схожі новини