Передплата 2024 «Добрий господар»

В економіці не рецесія, а депресія

У Європі рецесія, Греція не може впоратися з кризою... Про це чуємо другий рік поспіль. Тим часом у нас у третьому кварталі ВВП скоротився на 1,3%, а промислове виробництво у вересні цього року скоротилось, порівняно з вереснем минулого року, аж на 7%! То хіба у нас не рецесія?

Фактично усі рейтингові агенції та аналітики, які на початку минулого року робили прогнози щодо українського ВВП, погіршили їх. Європейський банк реконструкції та розвитку ще у травні прогнозував, що у 2012 році українська економіка зросте на 2,5%, тепер робить ставку лише на 1%. Рейтингова агенція Fitch прогнозує, що за підсумками 2012 року українська економіка зросте лише на піввідсотка. «У третьому кварталі Україна ввійшла у рецесію. Ми знижуємо свій прогноз реального ВВП у 2012 році до 0%. Динаміка ВВП у третьому і четвертому кварталах буде негативною», — йдеться у записці австрійського Erste Bank до інвесторів.

При цьому у бюджеті на цей рік заклали зростання ВВП на 3,9%. Та, виходить, єдине, що в Україні зростає у цьому році, — це дефіцит державного бюджету. Цього тижня депутати з подачі уряду проголосували за збільшення дефіциту бюджету ще на 7,7 мільярда гривень. Таким чином державний бюджет на 2012 рік, який був прийнятий з граничним дефіцитом у 25,1 мільярда гривень, тепер має діру у 38,8 млрд. Додаткові гроші планують отримати за рахунок внутрішніх запозичень, тобто з економіки України “викачають” ще 7,7 мільярда.

“Збільшення дефіциту бюджету зазвичай позитивно впливає на ВВП. Але саме через те, що початково у бюджеті був закладений більший прогноз зростання ВВП, ніж маємо насправді, не виконується дохідна частина бюджету і доводиться збільшувати дефіцит, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Чи є у нас рецесія? Якщо вважати, що рецесія у певній галузі — це падіння виробництва впродовж двох місяців, у промисловості вона ще з липня. Не думаю, що з новим парламентом чи новим урядом будуть якісь істотні зміни в українській економіці і що варто чекати якогось покращення».

“Той стан, в якому зараз перебуває українська економіка, я б назвав депресією. Якщо падіння ВВП триватиме і у четвертому кварталі, тоді вже можна буде говорити про рецесію. Зрештою, ситуація на зовнішніх ринках вказує на те, що наш ВВП падатиме й у наступному кварталі, хоча за підсумками року матимемо бодай невеличке, але зростання, — каже директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило. — Для України драйвером зростання економіки завжди був експорт. Він останнім часом не зростає, а якщо брати у натуральному вимірі, то навіть скорочується. Саме через те, що наша економіка зав’язана на експорті, ми надто чутливі до ситуації на зовнішніх ринках. Наша економічна політика має бути спрямована на те, щоб збільшувати внутрішній попит, внутрішню інвестиційну привабливість, зрештою, збільшувати купівельну спроможність українців”. Залишається сподіватись, що Європа впорається з кризою і знову почне купувати нашу металургію — ще до того, як українські підприємства збанкрутують...

Схожі новини