Передплата 2024 «Добрий господар»

«Шукаю роботу для батьків-пенсіонерів…»

Літнім людям пропонують попрацювати таємними покупцями та навіть кур’єрами в інтернет-магазинах.

Коли в Україні лише заговорили про підвищення пенсійного віку, це викликало масове обурення у суспільстві. Особливо кляла пенсійну реформу наша сусідка, якій виповнилось 55 років торік у листопаді, і її ці «зволочі» змусили працювати на півроку довше, а вона ж така немічна та хвора… Через два тижні їй виповниться 56, але вона й не думає звільнятися з хлібозаводу. Тепер каже: «Я ще молода кобіта, що буду робити в чотирьох стінах. Працюватиму, поки можу». Власне мрія більшості українських працівників — дотягнути до пенсії і продовжити працювати. Аби хоч у старості відчути себе більш-менш забезпеченим. Коли є і пенсія, і зарплата — якось воно легше…

Утім, далеко не завжди справа лише у грошах. Часто люди у 60-70 років мають більше енергії, ніж молодь. Вони хочуть працювати, аби відчувати себе потрібними, мати можливість спілкуватися з людьми. Тому після досягнення пенсійного віку намагаються залишитись на роботі. Але якщо освітянам та медикам це вдається (за даними Міністерства освіти, серед освітян — 23% пенсіонерів), то представникам інших професій переважно доводиться звільнятись і шукати собі нову роботу. А знайти роботу літній людині не так уже й легко.

«Як менеджер чи консультант з персоналу я працювала з багатьма компаніями, але жодного разу не доводилось брати на роботу особу, яка уже вийшла на пенсію, — каже менеджер з персоналу Катерина Соріна. — Звичайно, прибиральниці в офісах чи сторожі — як правило, старші люди, але їх набирають не через кадровиків, а через знайомих. Одного разу у будівельну компанію, з якою співпрацювала, прийшла на посаду «головний бухгалтер», якій було 59 років. Це була родичка заступника директора, яка до цього працювала на такій же посаді в іншій фірмі. Без відповідних зв’язків людині пенсійного віку нереально знайти роботу за тим фахом, за яким вона працювала раніше і з аналогічною оплатою. Бухгалтерів, продавців, охоронців-пенсіонерів охоче беруть у невеличкі фірми на неофіційну роботу. Пенсіонери легше погоджуються на зарплату в конвертах».

За словами менеджера з персоналу, роботу чи підробіток для пенсіонерів можна знайти не лише через знайомих, Центр зайнятості, а навіть в Інтернеті. На кожному кадровому порталі тепер є розділ «робота для пенсіонерів», оскільки роботодавці розуміють, що бабусі-дідусі потроху вчаться користуватись Інтернетом. А якщо не вони самі, то хтось з їхніх дітей чи онуків допомагає шукати роботу. До речі, я в одній із соцмереж нещодавно наткнулась на таке оголошення: «Шукаю роботу для батьків-пенсіонерів. Мама — 1955 р. н., колишня директор магазину, викладач у ліцеї. Бажана вакансія — няня. Тато — 1948 р. н., інженер. Бажана вакансія — вахтер. Бажано у центрі міста, або наближених районах». Отож діти виявляють неабияку зацікавленість у тому, щоб батьки не сиділи вдома.

Щодо нянь-пенсіонерок, то на них попит значно більший, ніж на молодих дівчат. Особливо, якщо жінка має педагогічний досвід. У Львові є така пані Люба, до якої мами стають у чергу, тільки-но дитина народжується.

Є й «цікавіші» вакансії для пенсіонерів. Мені трапились кілька вакансій кур’єрів (переважно у Києві, хоча були по одній у Львові та Івано-Франківську) саме для пенсіонерів. Виявляється, деякі інтернет-магазини та кур’єрські служби спеціально беруть на роботу пенсіонерів, бо ті мають право на пільговий проїзд! У категорії «вакансії для пенсіонерів та осіб з обмеженими можливостями» знайшла також роботу таємного покупця. Дів­чина Аня, яка була зазначена як контактна особа в оголошенні, пояснила, що їм потрібні таємні покупці для аптечної мережі, а саме пенсіонери у цій ролі виглядають найбільш переконливо, бо до 55 років уже добре знаються на ліках і… вміють виводити з себе. «Якщо у вашої бабці вередливий характер, присилайте її до нас», — пожартувала дівчина.

За даними компанії Head­hunter, на одну вакансію для людей пенсійного віку претендують 2-3 пошукачі. Роботу пропонують як постійну, так і тимчасову, на повний день і у формі часткової зайнятості або гнучкого графіка.

Брати на роботу пенсіонерів згодні торгові та страхові компанії — для прямого продажу товарів або фінансових послуг, вільний графік та відрядну оплату за результатами праці. Серед вакансій «продажників» є також менеджер з продажу опалубки, рекламних площ, агент з нерухомості, фінансовий консультант (продаж страхових полісів). Рівень зарплат — 1000-3000 грн.

Друга можливість додаткового заробітку — позмінна робота (охоронці або вахтери). Найчастіше така робота передбачає графік «доба через три» і зарплату на рівні однієї-двох тисяч гривень. Чоловікам-пенсіонерам також пропонують вакансії водіїв та експедиторів. Тут серед вимог — наявність водійського посвідчення, водійський стаж, наявність власного автомобіля. У жінок є можливість додаткового заробітку покоїв­ками, прибиральницями, нянями та хатніми робітницями. Серед інших пропозицій — начальник відділу безпеки, інженер з охорони праці, комірник, працівник складу, завгосп.

Схожі новини