Передплата 2024 «Добра кухня»

М’ясо будемо їсти тільки на свята?

Під кінець року свинина може подорожчати приблизно на 10 гривень, яловичина — на 6-7 гривень

Українці стали їсти більше м’яса. За даними Держстату, торік на одну людину припало 51,2 кг м’яса, тоді як п’ять років тому було 45,7 кілограма.

Однак це зовсім не означає, що люди стали краще харчуватись. Просто замість дорогої яловичини та свинини українці перейшли на дешевшу курятину. Частка курятини у раціоні українців зросла наполовину — до 37,5 кілограма на рік, натомість яловичини люди стали їсти майже втричі менше. Хоча саме яловичину радять їсти дієтологи, середньостатистичний українець з’їдає за рік лише 3,3 кілограма яловичини. І то з урахуванням м’яса у ковбасних виробах, паштетах тощо.

«Така переорієнтація людей на м’ясо птиці пояснюється зниженням купівельної спроможності українців. Курятина — найдешевша. Її достатньо на ринку, оскільки українські підприємства постійно нарощують виробництво птиці. Фактично, це єдиний вид м’яса, якого достатньо випускають українські виробники. Хоча й говорити, що українська курятина якісніша від імпортної, не варто», — каже голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич.

Власне, саме зростання попиту на курятину і призвело до того, що за останній рік це “дешеве” м’ясо подорожчало найбільше. Так, якщо торік кілограм курячого філе коштував 32 гривні, тепер — 38-40 гривень. Виробники кажуть, що середні ціни на курятину зросли через те, що українці переорієнтувались з замороженого м’яса на охолоджене, а його собівартість вища. Експерти ж наполягають на тому, що виробники просто почали “підтягувати” ціни під свинину. Скажімо, якщо кілограм свинячої полядвиці коштує приблизно 55 гривень, то курка навіть по 40 гривень за кілограм все одно у виграшній позиції. Тим більше, якщо врахувати, що багато людей беруть не саме філе, а стегна чи гомілки, які ще дешевші.

Утім, такі ціни затримаються ненадовго. За словами Івана Томича, уже під кінець року нас чекає суттєвий стрибок цін на свинину, а за нею і на всі інші види м’яса. “Цього року зібрали менше ячменю та кукурудзи, а це основні складові комбікормів. Уже зараз корми подорожчали на 15%, а через місяць-півтора будуть уже на 30% дорожчими, порівняно з минулим роком. А у собівартості свинини корми займають 70%. Тож варто очікувати, що під кінець року ціни на свинину зростуть на 10-20% і продовжать зростати у 2013 році. У вартості яловичини частка кормів нижча, тому вона подорожчає відсотків на 10. Ще менше мають зрости ціни на курятину, — каже Іван Томич. — Поки що ціни тримаються з двох причин. По-перше, багато підприємств мають свою кормову базу та перехідні запаси ще з минулого року, таким чином можуть утримувати зростання цін на продукцію. По-друге, вибори. Влада за жодних обставин не допустить підвищення цін на м’ясо перед виборами. Тому зараз і свинину, і яловичину імпортують в Україну шаленими темпами. Як наслідок, українські підприємства змушені утримувати свої ціни, інакше їхня продукція буде неконкурентною. А як вона може бути конкурентною, якщо у нас кредит для розвитку бізнесу — 25-30%. Чи може українське господарство взяти таку позику на придбання племінного поголів’я чи будівництво нових приміщень?”.

А тим часом...

Цього року в Україні рекордно високі ціни на капусту. Влітку за кілограм ранньої капусти доводилось віддавати по 5-7 гривень. Зараз на оптовому ринку білокачанну капусту можна придбати за 1,8 гривні, а у роздрібних мережах — за 2,3-2,5 гривні. Хоча торік у цей період господині купували капусту на зиму менше ніж за одну гривню.

Схожі новини