Напої з куркумою
Для зміцнення імунітету і здорових суглобів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/505131/kurkuma.jpg)
Напої з куркумою давно заслужили повагу адептів здорового способу життя, біохакерів і просто тих, хто не п'є класичні чай або каву. З куркумою готують як аналоги чайних напоїв, так і варіації з додаванням молока, схожі на кавові напої.
Куркума (Curcuma longa) — корінь рослини, який використовували в стародавній індійській медицині, а також як барвник. Майже всю куркуму у світі вирощують в Індії і споживають переважно там же.
Смак куркуми гіркувато-гострий, складається корінь переважно з крохмалю і клітковини. Як і всі спеції, куркума містить безліч рослинних сполук і поживних речовин. Корінь куркуми багатий на куркуміноїди. Саме вони відповідають за оранжево-жовтий колір куркуми і основну частину її користі. Найбільш вивченим куркуміноїдом є куркумін, вміст якого у куркумі близько 4%.
Куркуму використовують в аюрведі - індійській системі альтернативної медицини, що охоплює і лікування від хвороб, і спосіб життя загалом. Однак загалом куркумін знижує рівень запалення в організмі, покращує функції кровоносних судин, знижує ризик серцевого нападу і має деякі протиракові властивості.
Щоб отримати користь від куркуми, потрібно вживати її як добавку і вибирати певний вид цієї рослини. Куркуми на ринку близько 100 видів, однак доведений лікувальний ефект має лише 3 сорти. Він пов’язаний з куркуміном, який найкраще діє в синергії з піперином — діючою речовиною, яка є в перці. Лікувальний ефект може бути, але основне показання навіть не імунітет, а суглоби. Найчастіше в нутриціологічній практиці його призначають для поліпшення роботи рухової функції суглобів.
У сезон застуд, коли високий ризик заразитися вірусним захворюванням, можна додавати куркуму в напої та їжу. Вона стимулює апетит людини, яка одужує. Її ефект на імунітет пов’язаний саме з цим. Термічна обробка не чинить негативного впливу на її властивості - головне, заливати не окропом, а охолодженою до 80−85°C водою.
Найпростіший напій з куркуми — чай, який готують, заливаючи водою (або молоком) свіжу або сушену куркуму. Смак такого чаю гіркий, тож щоб зробити його смачнішим, додають свіжий натертий імбир, мед і лимон. Ще один популярний напій з куркумою — так зване золоте молоко, або куркума лате, що поєднує в собі найпопулярніші спеції - куркуму, кардамон, корицю, імбир, чорний перець — у поєднанні зі збитим молоком. Комбінація з чорним перцем посилює дію куркуміну, а додаткові спеції надають яскравого смаку.
«Золоте молоко»
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/01/%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE.jpg)
120 мл молока (коров'ячого або рослинного), 1 ч. ложка куркуми, 1 невеликий шматочок натертого свіжого імбиру або ½ ч. ложки сухого, ½ ч. ложки кориці, 1 дрібка меленого чорного перцю (краще свіжого, товченого у ступці), 1 ч. ложка меду або кленового сиропу — за бажання.
Змішати всі інґредієнти в невеликій каструлі та довести до кипіння. Зменшити вогонь і млоїти близько 10 хв. Процідити напій через ситечко в кухлі та посипати дрібкою кориці.
«Золоте молоко» також можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику до 5 днів. Просто розігріти його перед вживанням.
Напій можна збити в капучинаторі, щоб вийшла пінка.
Шот із куркумою, апельсином, лимоном та імбиром
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/01/%D1%88%D0%BE%D1%82.jpg)
1 невеликий апельсин, 2 невеликі лимони, 20 г сухої або свіжої куркуми, 20 г очищеного свіжого імбиру, 1/8 ч. ложки меленого чорного перцю, ¼ ч. ложки олії (кокосової, оливкової).
Вкласти в чашу блендера апельсин і лимон без шкірки, куркуму та імбир. Збивати на високій потужності 30 сек. Додати трохи води, якщо інґредієнти погано змішуються. Процідити через густе сито.
Розлити готовий напій у шоти. За бажання попередньо трохи нагріти його: не більше ніж до 40−50°C. Додати олію та мелений перець, перемішати. Можна подавати. Якщо хочете зберегти вітамін С, то не нагрівайте.