В яких продуктах є вітамін В9
Необхідний для фізичного і психічного здоров’я впродовж усього життя
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/501677/v9.jpg)
Вітамін В9 ще називають фолієвою кислотою. Часто можна почути й узагальнену назву — фолати. Саме ці похідні вітаміну В9 отримують з їжі.
Назва фолієва кислота походить від латинського слова «folium», що означає лист. Вперше фолати виділено із листя шпинату. По суті, вони є майже в усіх зелених листових овочах. Зелений колір — колір життя і здоров’я!
Усі похідні вітаміну В9 відіграють значну роль в утворенні нових клітин крові. Тому їх дефіцит в організмі призводить до анемії, за якої червоних кров’яних тілець мало або вони мають неправильну форму і не можуть виконувати свої функції.
Фолати мають ще одну дуже важливу функцію: стимулюють утворення нуклеїнових кислот, які є основою ДНК і РНК. Тому саме фолієва кислота необхідна для всіх швидкодільних тканин людини і особливо під час вагітності для нормального розвитку плода. Фолієва кислота також бере участь в утворенні серотоніну і дофаміну — гормонів щастя.
Дефіцит фолатів може спричинити серйозні проблеми в організмі - зниження імунітету, анемію, вади розвитку плода, захворювання серцево-судинної системи, новоутворення. А також проблеми з пам’яттю і концентрацією уваги, тривожний стан, безсоння, роздратованість — нездужання, які зараз часто відчувають люди. А причини цього легко виявити, проаналізувавши свій раціон харчування.
Фолати належать до водорозчинних речовин, і весь надлишок виводиться нирками. Тому ними ви не передозуєте раціон, якщо набирати їх з продуктів харчування. Але можна отримати їх дефіцит, якщо не вживати натуральні і свіжі продукти, що містять цей вітамін.
Основне джерело фолієвої кислоти — зелені листові овочі. Крім цього, вони є в цитрусових, горіхах, зеленому горошку, сочевиці, квасолі, хлібі, печінці, деяких видах сирів і м’якому сирі. Та ще незначна кількість вітаміну В9 синтезується в самому організмі (кишковою мікрофлорою) під час нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.
Головна особливість натурального вітаміну B9 — чутливість до світла і температури, як і вітаміну С. Він швидко руйнується під час термічної обробки. Варіння, смаження і тушкування значно знижують його кількість. Крім того, вітамін В9 чутливий до терміну зберігання: зелень втрачає його до 70% через кілька діб. Хронічні захворювання травної системи також порушують засвоєння фолієвої кислоти. Споживаючи різні овочі, фрукти, бобові, горіхи і насіння, ви отримуватимете достатню кількість цієї поживної речовини.
Осінній салат
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/11/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82(1).jpg)
3 мандарини, 100 г сиров’яленої шинки, 1 зубчик часнику, 125 г м’якого сиру, 2 скибочки білого хліба, 1 пучок салату айсберг, 2 ст. ложки олії, 1 жменя очищених волоських горіхів.
Для заправки: 1 ч. ложка горіхової олії, чорний мелений перець, 3 ст. ложки натурального йогурту, 2 ст. ложки апельсинового соку.
Приготувати грінки. Часник очистити, розчавити лезом ножа. З хліба зрізати скоринку, м’якоть нарізати невеликими кубиками. Розігріти в пательні олію, покласти часник. Готувати 30 сек, після чого часник вийняти. У пательню покласти хлібні кубики і готувати, час від часу помішуючи, до золотистого кольору. Зняти з вогню, відставити.
Волоські горіхи обсмажити, помішуючи, на сухій пательні, 4 хв. Дати охолонути, потім посікти ножем на грубу крихту.
Шинку нарізати смужками завширшки 2,5 см. Салат вимити, обсушити, розібрати на листя і грубо порвати. Мандарини очистити від шкірки, потім тонким гострим ножем вирізати м’якоть із плівок, виймаючи кісточки. Змішати листя салату, м’якоть мандаринів, шинку і волоські горіхи.
Збити вінчиком апельсиновий сік із йогуртом і горіховою олією. Приправити чорним меленим перцем. Заправити цією сумішшю салат.
Сир нарізати соломкою, додати в салат. Посипати грінками й одразу ж подавати.