Сливовий джем без цукру
Джем виходить дуже густим, насиченого смаку і кольору, зовсім не потребує цукру. Дуже зручно для тих, хто любить солодке, але стежить за фігурою, або для діабетиків. Важливо вибрати дуже стиглі фрукти і правильно їх варити. Наберіться терпіння, і вам дуже смакуватимуть ці ласощі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494682/dzhem.jpg)
7 кг слив, 1 склянка води.
Зібрати сливи і залишити їх на 2 дні, щоб дозріли.
Помити плоди, вийняти кісточки і висипати у великий казан.
Налити склянку води (на 7 кг) і поставити на вогонь, помішувати, поки закипить. Через пів години сливи пустять сік, варити їх на маленькому вогні, 4 год, іноді помішуючи. Накрити казан марлею (обов'язково!) і залишити до наступного дня. Якщо джем не став густішим, варити ще 4 год, стежити, щоб не пригорів. Джем готовий, коли стане темним (шоколадного кольору) і густим (ложка стоїть).
З 7 кг слив вийде близько 3 кг джему.
Розлити джем у простерилізовані сухі банки, закрити кришками.