Менше цукру, солі, хліба, більше овочів, м’яса та риби
У Меденичах учні ліцею готуватимуть за рецептурами Євгена Клопотенка для 15 навчальних закладів ОТГ
Морквяний крем-суп, бурякові панкейки, фалафель — лише частина страв з оновленого меню, які відтепер готуватимуть у Меденицькому професійному ліцеї на новій кухні- лабораторії.
Із нового навчального року гарячими стравами за рецептурою Євгена Клопотенка годуватимуть дітей не лише селища, а усіх 15 навчальних закладах громади. Директор ліцею Василь Лужецький розповів, що у харчоблоці професійного ліцею учні готуватимуть страви, які відвозитимуть в інші заклади освіти. Перед подачею їх потрібно буде лише розігріти.
Нову кухню-лабораторію обладнали у синергії Львівської ОВА (виділила з обласного бюджету 1,5 млн грн), Меденицької селищної ради та професійного ліцею, які дофінансували проєкт, загальна вартість якого близько 2,5 млн грн. Долучилися благодійники із Німеччини, які забезпечили харчоблок необхідним обладнанням — надали нові посудомийні машини, холодильники, печі, марміти.
Відтепер близько 400 учнів можуть навчатися готувати й водночас опановувати професію зі застосуванням сучасних практик.
У стравах зменшили кількість цукру та солі, а також хлібних виробів, натомість додали більше овочів, м’яса та риби. Важливо, що учні самі зможуть обирати меню. Більшість продуктів — традиційні для шкіл: картопля, макарони, овочі. Проте страви відрізняються оригінальністю подачі.
— Колись це був просто натертий буряк. Тепер змінили його нарізку, додали спеції. Змінили й подачу — і тепер значно приємніше їсти, — розповідають кухарі. — Навіть звичайне картопляне пюре виглядає по-іншому: до нього додали сік буряка, тож маємо інший колір. Виглядає гарно.
Куштував нове меню начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Поділився й враженнями від дегустації:
— Було смачно і візуально привабливо. Окрім того, знаємо, що здорово.
На повну потужність їдальня запрацює вже з 1 вересня, коли учні повернуться на навчання з літніх канікул. Меню складається на 75% із продуктів рослинного походження, вартість обіднього набору буде доволі прийнятною.
Навчальний заклад у Меденицькій громаді став першим в Дрогобицькому районі, який працюватиме за новими стандартами у харчуванні молоді, що реалізовують у межах реформи шкільного харчування першої леді України Олени Зеленської.
Морквяний крем-суп
250 г моркви, 100 г цибулі, 20 г імбиру, 1 ч. ложка куркуми, 150 г селери (корінь), 1 лавровий листок, 500 мл води або овочевого бульйону, 2 ст. ложки оливкової олії, гілочка базиліку — для подачі, сіль і перець — до смаку.
Почистити моркву, цибулю та корінь селери і нарізати все невеликими кубиками.
Розігріти пательню з оливковою олією, додати овочі та обсмажити до м’якості цибулі.
На пательню до овочів покласти очищений від шкірки та дрібно нарізаний корінь імбиру, всипати куркуму. Перемішати та обсмажувати на маленькому вогні ще 2−3 хв.
Перекласти овочі в каструлю, залити водою або бульйоном, додати лавровий листок і варити 10 хв. Опісля вийняти лавровий листок, збити занурювальним блендером до однорідного стану, додати сіль, перець до смаку та варити ще 2−3 хв.
При подачі викласти в кожну тарілку кілька листочків базиліку.
Бурякові панкейки
1 склянка молока, 1 склянка борошна, 1 яйце, 1 ст. ложка цукру, 50 г масла, 20 мл бурякового соку, ½ ч. ложки розпушувача, 100 г крем-сиру, сік лимона.
У мисці з'єднати яйце з цукром, додати молоко, просіяне борошно, розтоплене масло, буряковий сік, перемішати до однорідної консистенції. Залишити у холодильнику на 20 хв. Тоді додати розпушувач, перемішати.
Розігріти пательню. Вилити тісто, розподілити на поверхні, обсмажувати панкейки по 1−2 хв з двох боків. Змішати крем-сир із лимонним соком до однорідної консистенції.
Викласти панкейки на тарілку. Подавати із сирним кремом.