Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Менше цукру, солі, хліба, більше овочів, м’яса та риби

У Меденичах учні ліцею готуватимуть за рецептурами Євгена Клопотенка для 15 навчальних закладів ОТГ

Морквяний крем-суп, бурякові панкейки, фалафель — лише частина страв з оновленого меню, які відтепер готуватимуть у Меденицькому професійному ліцеї на новій кухні- лабораторії.

Із нового навчально­го року гарячими страва­ми за рецептурою Євгена Клопотенка годуватимуть ді­тей не лише селища, а усіх 15 навчальних закладах грома­ди. Директор ліцею Василь Лу­жецький розповів, що у харчо­блоці професійного ліцею учні готуватимуть страви, які відво­зитимуть в інші заклади осві­ти. Перед подачею їх потрібно буде лише розігріти.

Нову кухню-лабораторію обладнали у синергії Львів­ської ОВА (виділила з облас­ного бюджету 1,5 млн грн), Ме­деницької селищної ради та професійного ліцею, які до­фінансували проєкт, загальна вартість якого близько 2,5 млн грн. Долучилися благодійники із Німеччини, які забезпечили харчоблок необхідним облад­нанням — надали нові посудо­мийні машини, холодильники, печі, марміти.

Відтепер близько 400 учнів можуть навчатися готувати й водночас опановувати профе­сію зі застосуванням сучасних практик.

У стравах зменшили кіль­кість цукру та солі, а також хлібних виробів, натомість до­дали більше овочів, м’яса та риби. Важливо, що учні самі зможуть обирати меню. Біль­шість продуктів — традиційні для шкіл: картопля, макарони, овочі. Проте страви відрізня­ються оригінальністю подачі.

— Колись це був просто на­тертий буряк. Тепер зміни­ли його нарізку, додали спеції. Змінили й подачу — і тепер зна­чно приємніше їсти, — розпові­дають кухарі. — Навіть звичай­не картопляне пюре виглядає по-іншому: до нього додали сік буряка, тож маємо інший колір. Виглядає гарно.

Куштував нове меню на­чальник Львівської ОВА Мак­сим Козицький. Поділився й враженнями від дегустації:

— Було смачно і візуально привабливо. Окрім того, знає­мо, що здорово.

На повну потужність їдаль­ня запрацює вже з 1 вересня, коли учні повернуться на на­вчання з літніх канікул. Меню складається на 75% із продук­тів рослинного походження, вартість обіднього набору буде доволі прийнятною.

Навчальний заклад у Меде­ницькій громаді став першим в Дрогобицькому районі, який працюватиме за новими стан­дартами у харчуванні молоді, що реалізовують у межах ре­форми шкільного харчування першої леді України Олени Зе­ленської.

Морквяний крем-суп

250 г моркви, 100 г ци­булі, 20 г імбиру, 1 ч. лож­ка куркуми, 150 г селери (ко­рінь), 1 лавровий листок, 500 мл води або овочевого бульйону, 2 ст. ложки олив­кової олії, гілочка базиліку — для подачі, сіль і перець — до смаку.

Почистити моркву, цибулю та корінь селери і нарізати все невеликими кубиками.

Розігріти пательню з олив­ковою олією, додати овочі та обсмажити до м’якості цибулі.

На пательню до овочів по­класти очищений від шкірки та дрібно нарізаний корінь ім­биру, всипати куркуму. Пере­мішати та обсмажувати на ма­ленькому вогні ще 2−3 хв.

Перекласти овочі в кастру­лю, залити водою або бульйо­ном, додати лавровий листок і варити 10 хв. Опісля вийняти лавровий листок, збити зану­рювальним блендером до од­норідного стану, додати сіль, перець до смаку та варити ще 2−3 хв.

При подачі викласти в кож­ну тарілку кілька листочків ба­зиліку.

Бурякові панкейки

1 склянка молока, 1 склянка борошна, 1 яйце, 1 ст. ложка цукру, 50 г мас­ла, 20 мл бурякового соку, ½ ч. ложки розпушувача, 100 г крем-сиру, сік лимона.

У мисці з'єднати яйце з цу­кром, додати молоко, просіяне борошно, розтоплене масло, буряковий сік, перемішати до однорідної консистенції. Зали­шити у холодильнику на 20 хв. Тоді додати розпушувач, пере­мішати.

Розігріти пательню. Вилити тісто, розподілити на поверх­ні, обсмажувати панкейки по 1−2 хв з двох боків. Змішати крем-сир із лимонним соком до однорідної консистенції.

Викласти панкейки на та­рілку. Подавати із сирним кре­мом.

Схожі новини