Вегетаріанство: «так» чи «ні»
Останні наукові дослідження вегетаріанства порівняно з невегетаріанством показали, що вегетаріанський спосіб харчування можна пов’язати з кращим загальним станом здоров’я — нижчими рівнями ожиріння, меншим ризиком хвороб серцево-судинної системи і меншою смертністю
Клінічні дослідження показали, що вегетаріанський стиль харчування знижує рівень кров’яного тиску. Вегетаріанці споживають менше жиру (особливо насичених жирних кислот), більше клітковини, калію та вітаміну С, ніж невегетаріанці. У вегетаріанців спостерігається нижчий індекс маси тіла. Такі особливості, а також інші фактори стилю життя, сприяють кращому стану здоров’я, який спостерігається у вегетаріанців.
Протягом останніх десятиліть наукові дослідження змістилися з перевірки поживності та достатності вегетаріанської дієти в бік з’ясування її користі для здоров’я людини та профілактики захворювань. Виявлено, що у вегетаріанців спостерігається нижчий індекс маси тіла, нижчий кров’яний тиск, а також менша частота хвороб серця, гіпертонії, цукрового діабету 2-го типу, хвороб нирок, метаболічного синдрому, хвороби Альцгеймера та інших захворювань. Встановлено, що споживання червоного м’яса безпосередньо пов’язане з підвищеним ризиком раку стравоходу, печінки, товстого кишечнику та легень. Деякі дослідження впливу вегетаріанської дієти на психічне здоров’я показали нижчі рівні депресії та позитивніше налаштовані психологічні профілі у вегетаріанців. Спостерігається менша частота захворюваності на рак.