Сто страв зі ста рослин
У Львові встановили новий рекорд України
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/490321/rekord.jpg)
У Львові, у Стрийському парку, відбувся Фестиваль доброї їжі, де зафіксовано новий рекорд України — понад 100 страв зі 100 рослин, без м’яса та домашніх яєць (промислові допускаються).
Співорганізатор фестивалю — Львівський торговельно-економічний університет. Учасники заходу підтвердили, що відбулась популяризація доброї їжі, рецептів корисних страв, а також збереження і вдосконалення давніх традицій українського народу. Гостям заходу розповіли як про нові сучасні підходи в альтернативній їжі, так і про збереження й удосконалення давніх традицій українського народу, культуру приготування і споживання, культ доброї їжі.
Учасниками Фестивалю доброї їжі були учні, студенти та викладачі навчальних закладів Львова та області, пов’язаних із приготуванням їжі. Серед них — представники Львівського вищого професійного училища харчових технологій — учні та їхні наставники. Майстер виробничого навчання цього училища Галина Зінько розповіла, що на Фестиваль доброї їжі навчальний заклад підготував сім страв. Серед них — два рецепти автентичних страв — «Зубці» (із пророщеного ячменю) та «Шулики» (оформлені ікрою з кульбаби) — із книги «Жива українська кухня» («ЖУК») Ольги Павленко.
Мисткиня і гастроблогерка Ольга Павленко, у соцмережах відома як Оля Кольорово, працювала над унікальною кулінарною книгою про українську кухню. Її життя у червні минулого року забрала ворожа ракета, яка влучила у торговий центр у Кременчуці, але небайдужі роблять усе, щоб доробок жив і надалі. Книга «Жива українська кухня» — рукотворне зібрання у двох томах рецептів 365 національних страв з усієї території України з дослідженнями походження кожної страви та її назви. Головне, що вона хотіла сказати, українська кухня — це не лише борщ та вареники.
Також на Фестивалі були представлені найрізноманітніші страви з рослин — кропиви, гарбуза, квасолі… Цікавими були й інші страви — гичка, засипана пшоном, клокуцьоха, пасулі в сметані, квасолевий паштет з льоном та медом, кекси з кропивою.
Шулики
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/05/%D1%88%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8.jpg)
До тіста: 250 мл води або молока, 400 г борошна, ½ ч. ложки солі, 50 г масла, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка розпушувача.
До макової заливки: 150 г маку, 1 лимон, 100 г меду, 250 мл окропу.
З води (молока), борошна, масла (якщо не пісні), меду, солі, розпушувача замісити тісто. Тонко розкачати. Спекти у духовці за температури 200°С до рум’яності. Поламати, скласти в макітру.
Мак запарити окропом хоча б на 1 год, краще на ніч. Воду злити. Перетерти макогоном або блендером до побіління.
Зробити суміш із меду, води, соку і цедри лимона. Змішати з маком. Залити підготовлені ламанці.
Зубці
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/05/%D0%B7%D1%83%D0%B1%D1%86%D1%96.jpg)
1 склянка ячменю, 20 г масла, сіль — до смаку.
Ячмінь ретельно промити і замочити в холодній воді на 8 год. Ще раз промити, злити воду, покласти в маленьку тарілку, розрівняти і зверху накрити глибокою тарілкою.
Так залишити ячмінь на ніч.
Уранці мають з’явитися білі паростки. Якщо їх немає, дати зернам ще трохи часу.
Покласти пророщене зерно у каструлю та залити водою так, як для приготування звичайної каші.
Варити на малому вогні до готовності ячменю, періодично помішуючи, аби не підгоріла. Додати сіль та вершкове масло до смаку.
Подавати зубці з молоком. Можна додати сухофрукти, джем, горіхи з маком.