Зелений борщ із кропиви та щавлю
Рецепт

- 3 картоплини,
- 4 яйця,
- 150 г молодої кропиви,
- 2 великі ріпчасті цибулини,
- 2 морквини,
- 2 корені петрушки,
- 30 г пряженого масла,
- 2 л овочевого бульйону,
- 50 г щавлю,
- сіль.
Вимити бульби, очистити і зварити у ледь підсоленій воді. Також зварити яйця. Кропиву ретельно промити, очистити від грубих стебел. Скласти кропиву у каструлю і залити киплячою водою на 2−3 хв, потім відкинути на друшляк, облити крижаною водою і змолоти на м’ясорубці. Цибулю дрібно посікти. Моркву і петрушку натерти на середній тертці. У пательні нагріти15 г пряженого масла і, помішуючи, обсмажити коріння до золотистого кольору.
В іншій невеликій пательні нагріти решту масла. Додати до нього кропиву і тушкувати на малому вогні під кришкою 5 хв. Бульйон налити у каструлю і довести до кипіння. Гарячу картоплю розім'яти. Тушковану кропиву та смажені овочі перекласти у бульйон. Варити на малому вогні 5 хв. Щавель вимити і нарізати. Додати у бульйон із овочами разом із картоплею. Посолити до смаку.
Довести до кипіння і варити ще 5 хв на малому вогні. Розлити у тарілки, в кожну додайте яйця, розрізані навпіл. Можна подати з кислим молоком або зі сметаною. За бажання, замість кропиви можна використовувати лободу й іншу їстівну дику або городню зелень.