Калій — для міцності кісток
А також від каменів у нирках, гіпертонії та інсульту
Калій допомагає регулювати скорочення м’язів, у тому числі серцевого, контролює кров’яний тиск, здорову функцію нервів, рівень рідини та рН усередині клітин. Будучи компонентом травних соків, калій відіграє найважливішу роль у роботі шлунково-кишкового тракту.
Низький рівень калію може негативно вплинути на роботу нервів, м’язів та серця. Навіть за вживання рекомендованої норми 4700 міліграмів на добу можна відчувати дефіцит цього макроелемента. На жаль, близько 98% населення не дотримується рекомендованого споживання калію. Причина у вживанні обробленої їжі замість цілісних рослинних продуктів — фруктів, овочів, бобових та горіхів.
Продукти, багаті на калій, як-от фрукти та овочі, знижують кислотність, чим допомагають захистити кістки та сповільнити розвиток остеопорозу. Також калій знижує ризик утворення каменів у нирках — мінеральних відкладень, які накопичуються і можуть виходити під час сечовипускання, спричиняючи біль. Продукти з високим вмістом калію сприяють тому, щоб кальцій залишався в кістках, а не відкладався у вигляді каменів у нирках.
Калій також знижує ризик високого артеріального тиску. Деякі інсульти пов’язані з підвищенням тиску, тому важливо отримувати достатню кількість калію і стежити за тиском. Достатній рівень калію допомагає знизити ризик інсульту.
Лікарі погоджуються, що краще отримувати калій з їжі, але декому може знадобитися добавка калію. Найкращі продукти, багаті на калій, — банани, картопля, сухофрукти, зокрема чорнослив, апельсини, томатний соус та томатна паста, квасоля, насіння соняшнику.
Салат з квасолею, запеченими овочами й апельсином
450−500 г редиски, 100 г салату корн, 2 апельсини, 1 банка консервованої білої квасолі (400 г), 2 жовті солодкі перці, 1 цибулина, 2 ст. ложки + 2 ч. ложки оливкової олії, 1 ч. ложка білого винного оцту, 4 невеликі гілочки розмарину, чорний мелений перець, сіль.
Покласти у жаростійку форму перець, нарізаний соломкою, тонкі кільця цибулі і редис, розрізаний навпіл. Полити 2 ч. ложками оливкової олії, посолити, приправити перцем і перемішати. Запікати у розігрітій до 200°C духовці 20 хв. Вийняти форму, посипати овочі посіченим розмарином і повернути в духовку ще на 10 хв.
У невеликій піалі з'єднати апельсиновий сік, вичавлений з половини фрукта, 2 ст. ложки оливкової олії та винний оцет, перемішати.
Розкласти на тарілках салат корн, на нього — відціджену квасолю, запечені овочі та нарізаний кружальцями апельсин, полити заправкою.
Картопля, фарширована сиром
1 ст. ложка олії, 6 великих картоплин овальної форми, 1 зубчик часнику, дрібка меленого мускатного горіха, 75 мл вершків 33%, 2 лаврові листки, 1 жовток, 10 горошин чорного перцю, 300 г м’якого сиру, 100 г масла, 1 ч. ложка солі, 1,2 л молока, 2 цибулини, 1 яйце.
Цибулю та часник очистити. Одну цибулину нарізати, покласти в сотейник. Додати часник, лаврове листя і перець. Влити молоко, приправити мускатним горіхом та сіллю. Довести до кипіння, зняти з вогню та залишити під кришкою настоюватися.
Картоплю очистити. Зробити з одного боку кожної картоплини тонкий горизонтальний зріз, 1 см. Вишкребти картоплини зсередини, залишивши стінки завтовшки 5 мм.
Скласти картоплини у каструлю. Додати 600 мл води та 50 г олії. Потім процідити у каструлю молочний настій. Довести до кипіння, зменшити вогонь та готувати 10 хв.
Сир нарізати кубиками. Цибулю, що залишилася, подрібнити і обсмажити в розігрітій олії. Зняти з вогню. Додати до цибулі нарізаний сир, яйця, жовток та вершки.
Картоплю перекласти шумівкою на дошку, дати обсохнути. Масло розтопити, змастити картоплини з усіх боків.
Викласти картоплю на змащене деко, наповнити підготовленою начинкою і поставити в духовку, заздалегідь розігріту до 180°С, на 25 хв.
Банани у карамелі
2 стиглі, але тверді банани, 1 ст. ложка масла, ½ ч. ложки меленої кориці, 2 ст. ложки цукру.
Розігріти пательню з вершковим маслом. Як тільки почне танути, додати цукор. Перемішувати декілька секунд, а потім додати корицю. Знову перемішати.
У пательню з маслом покласти скибочки бананів, нарізані завтовшки близько 2 см. Готувати 4−5 хв, поки знизу не підрум'яняться — карамелізуються. Перевернути банани на інший бік і готувати до карамелізації. Банани перевертати акуратно лопаткою, щоб не розвалилися і не перетворилися на кашу.