Клітковина виводить «сміття» з організму
Допомагає схуднути, знизити рівень цукру і шкідливого холестерину
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/478408/klitkovyna.jpg)
Академія харчування та дієтології США рекомендує споживати щодня близько 14 г клітковини на кожні 1000 калорій. Це становить приблизно 24 г клітковини для жінок та 38 г для чоловіків. На жаль, мало хто дотримується рекомендованої добової норми. Більшість людей у світі вживають не більше 20 г клітковини на добу. На щастя, збільшити споживання клітковини відносно легко — потрібно просто включити до свого раціону продукти, в яких вона є.
Клітковина — харчові волокна, високомолекулярні вуглеводи, стійкі до перетравлювання і засвоєння у шлунку людини. Клітковина є у продуктах рослинного походження, вона не містить поживних речовин, вітамінів чи мінералів. Ось чому багато років її вважали «баластною речовиною», що не має жодної користі для організму людини.
Справді, клітковина не бере участі в обміні речовин, у неї зовсім інші функції і завдання. Клітковину можна вважати губкою, що всмоктує всі шкідливі речовини у шлунку (шлаки, токсини, оксиди важких металів, мутагени, пестициди…) і виводить їх з організму.
А ще клітковина взаємодіє з мікрофлорою кишківника, є своєрідним фільтром. Ось чому люди, що вживають достатню кількість клітковини, рідко мають дисбактеріози чи проблеми з патологічним розмноженням шкідливої флори у кишківнику.
Клітковина допомагає правильно функціонувати багатьом внутрішнім органам, зменшує ризик діабету другого типу, ожиріння, онкологічних захворювань та зниження імунітету.
Клітковина буває двох видів — розчинна і нерозчинна. Розчинна клітковина, потрапляючи у шлунок, миттєво всмоктує велику кількість рідини, набухає та перетворюється в желеподібну речовину. Така клітковина має абсорбуючі властивості, «чистить» організм від токсинів, шлаків та іншого «сміття». Також рослинна клітковина здатна знижувати рівень цукру та холестерину у крові. Розчинна клітковина є в овочах і фруктах. Особливо багато її в яблуках, сливах, буряках, моркві, броколі, борошні грубого помелу, ягодах, насінні.
Нерозчинна клітковина не перетравлюється шлунком взагалі та виводиться з нього в незміненому вигляді. Але вона також чистить організм від шлаків і токсинів, бо, потрапивши у шлунок, набрякає у воді і прискорює випорожнення кишківника, забираючи все непотрібне зі собою. Нерозчинна клітковина сприяє зниженню шкідливого холестерину крові та виведенню жовчних кислот. Така клітковина є в злакових та цілозернових продуктах, а також у шкірці фруктів, овочів та ягід.
Щоб дотримуватися раціонального збалансованого харчування, слід вживати як розчинну, так і нерозчинну клітковину у співвідношенні 3:1.
Рекомендації ВООЗ щодо споживання клітковини:
- варити або запікати картоплю у шкірці;
- замінити білий хліб, макарони та рис на цілозернові аналоги;
- снідати кашею з високим вмістом клітковини, наприклад, вівсянкою, додавати в салати нут, квасолю чи сочевицю;
- перекушувати свіжими фруктами чи горіхами.
На сніданок варто готувати вівсянку з різними корисними натуральними добавками.
Рецепт унікальний. По-перше, це ідеальна порція для одного. По-друге, такий сніданок можна взяти зі собою на роботу, до школи, в інститут або на тренування. По-третє, це корисна і поживна страва, в якій багато білка, кальцію, клітковини і практично немає жиру та цукру. Для неї немає сезону, адже завжди у продажу є заморожені фрукти й ягоди. Базовий рецепт досить гнучкий і дозволяє створювати нові і нові варіації, комбінуючи різні інґредієнти на свій смак.
Вівсянка у банці
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D0%BA%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0.jpg)
Ніжні вівсяні пластівці (не швидкого приготування), йогурт без наповнювачів, знежирене молоко, мед — за бажання (або інший відповідний підсолоджувач).
Всипати у банку з кришкою (400 або 500 мл): вівсянку, молоко, йогурт, мед.
Закрити банку кришкою і добре потрясти, з'єднуючи інґредієнти.
Відкрити кришку та додати нарізані фрукти або ягоди. Акуратно перемішати.
Щільно закрити банку і поставити в холодильник на ніч (на 6−8 год). За ніч вівсяні пластівці просочуються молоком, йогуртом та фруктовими/ягідними соками. Наступного дня каша готова. Вона м’яка і ніжна.
Така вівсянка може зберігатись у холодильнику до 2 днів або навіть довше, залежно від типу та стиглості плодів. Наприклад, вівсянка з бананом залишається смачною навіть через 4 дні зберігання.
Якщо додати соус зі свіжих фруктів, вівсянка стане ще смачнішою.
Банки із вівсянкою можна заморожувати на термін до 1 місяця. Головне — не переповнювати банки, інакше вони можуть вибухнути від розширення рідини у випадку замерзання. Достатньо заповнити банку на ¾ об'єму. Вночі перенести заморожені банки із морозильної камери на полицю холодильника, так вівсянка стане готовою до вживання на сніданок.
Можна також підігріти вівсянку просто в банці у мікрохвильовій печі. Зняти кришку та поставити на 1 хв (якщо вівсянка розморожена). Для тих, хто любить гарячішу, можна нагрівати довше.